Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Πιροσκί με γέμιση πατάτας ή κιμά

Συνταγή της ημέρας: Πιροσκί με γέμιση πατάτας ή κιμά

Πιροσκί με γέμιση πατάτας ή κιμά

Χρόνος Προετοιμασίας:
1 ώρα
Χρόνος Εκτέλεσης:
30-40 λεπτά

Υλικά:
▪ Για τη ζύμη
▪ 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
▪ 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
▪ 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
▪ 1/2 λίτρο γάλα
▪ 1/2 φλιτζάνι (100 ml) ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη λιωμένη
▪ 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
▪ 850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪ 1 κουτ. γλυκού αλάτι
▪ Για τη γέμιση με πατάτα
▪ 5 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
▪ 1½ λίτρο ζωμός κότας
▪ 3 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο (ή λιωμένη μαργαρίνη ή ελαιόλαδο)
▪ 1/2 φλιτζάνι (100 ml) γάλα
▪ λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
▪ 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος, χωρίς τα κοτσάνια
▪ αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
▪ Για τη γέμιση με κιμά
▪ 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
▪ 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
▪ 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, κατά προτίμηση από σπάλα
▪ 1 φλιτζάνι (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
▪ 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
▪ αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
▪ 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
▪ Για το τηγάνισμα
άφθονο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύω με ένα πιρούνι το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και το αφήνω για λίγα λεπτά κατά μέρος, μέχρι το μείγμα να αφρίσει. Τότε ρίχνω το γάλα, το λιωμένο βούτυρο (ή τη λιωμένη μαργαρίνη ή το ελαιόλαδο και τα χτυπημένα αυγά. 

Σε ένα αρκετά μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το αλάτι. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνω εκεί το μείγμα της μαγιάς και αρχίζω να ανακατεύω με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και πλέον να πρέπει να δουλέψω το μείγμα με τα χέρια μου. Ζυμώνω για 5 – 7 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσω μια ζύμη εύπλαστη, αφράτη και ελαστική. Αν χρησιμοποιήσω μίξερ ανακατεύω τα υλικά με το εξάρτημα «γάντζος» που είναι ειδικό για ζύμες. 

Σκεπάζω το μπολ με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και το αφήνω σε ένα ήσυχο μέρος, μακριά από ρεύματα (όχι όμως κοντά σε πηγές θερμότητας), για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Οση ώρα φουσκώνει η ζύμη, ετοιμάζω τα δύο μείγματα της γέμισης (φυσικά, μπορώ να τα έχω έτοιμα από πριν ή από την προηγούμενη ημέρα).

Για τη γέμιση με πατάτα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζω τα κομμάτια πατάτας στο ζωμό κότας, για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι. Τα στραγγίζω και τα λιώνω με το πρες πουρέ ή με το πιρούνι ή τις περνάω από το μύλο λαχανικών (αποφεύγω πάντα να λιώνω πατάτες στο μπλέντερ γιατί ο πουρές γίνεται κολλώδης και ελαστικός). 

Βάζω τον πουρέ σε μεγάλο μπολ και προσθέτω το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη ή το ελαιόλαδο), το γάλα, το μοσχοκάρυδο, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Αφήνω τον πουρέ κατά μέρος.

Για το μείγμα με κιμά: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω το κιμά και το κρεμμύδι, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Σβήνω με το κρασί, το μαγειρεύω για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το ζωμό. Τον αφήνω να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνω τη φωτιά ελαφρώς και μαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά και σχεδόν να στεγνώσει. Λίγο πριν αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω αλατοπίπερο και το μαϊντανό και ανακατεύω καλά.

Για τα πιροσκί: Βγάζω τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ και τη χωρίζω σε κομμάτια-μπαλάκια, με μέγεθος μανταρινιού. Τα βάζω σε ένα ταψί, τα σκεπάζω με βαμβακερές πετσέτες και τα αφήνω να φουσκώσουν ξανά, για 15 λεπτά.

Πάνω σε στεγνή, καθαρή και ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω ένα μπαλάκι ζύμης, με τον πλάστη, σε δίσκο με πάχος 1/2 εκ. και διάμετρο περίπου 10 – 12 εκ (όσο ένα μικρό πιατάκι). Ανοίγω έτσι όλα τα μπαλάκια ζύμης. Στα μισά βάζω από 1 μεγάλη κουτ. σούπας από το μείγμα πατάτας και στα άλλα μισά βάζω ίση ποσότητα από το μείγμα.

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.