Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Κορμός σοκολάτας γιορτινός

Συνταγή της ημέρας: Κορμός σοκολάτας γιορτινός

 

Η συνταγή είναι του φίλου μου σεφ Δημήτρη Χρονόπουλου και σας την προτείνω γιατί συνδυάζει απίστευτη ευκολία στην τεχνική και αληθινά εντυπωσιακή γιορτινή εμφάνιση. Αν δεν βρείτε κράνμπερις χρησιμοποιήστε κερασάκια γλασέ, ψιλοκομμένα.

Χρόνος Προετοιμασίας:
1 ώρα
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 5΄
Χρόνος Αναμονής:
Στο ψυγείο: 8 – 12 ώρες (ή όλο το βράδυ)

Υλικά:
– Για 1 κορμό (8 μερίδων)
– Για το παντεσπάνι σοκολάτας
– 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
– 20 γρ. σκόνη κακάο, κοσκινισμένη
– 9 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
– 180 γρ. ζάχαρη
– Για τη μους σοκολάτας
– 230 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά + 470 γρ. επιπλέον, χτυπημένη μέχρι να μοιάζει με γιαούρτι (όχι σαντιγί)
– 50 γρ. σιρόπι γλυκόζης
– 210 γρ. κουβερτούρα μπίτερ (65% – 72% κακάο), σπασμένη σε κομμάτια
– Για τη διακόσμηση και τη συναρμολόγηση
– 200 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα για 12 – 15 λεπτά στο γκριλ, χονδροσπασμένα
– 200 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις (σε καλά ξηροκαρπάδικα και παντοπωλεία) ή κερασάκια γλασέ, ψιλοκομμένα
– 200 γρ. ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
– 10 μπεζέδες (ροζέτες μαρέγκας –θα τις παραγγείλετε από καλό ζαχαροπλαστείο)
50 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι σοκολάτας: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30 x 40 εκ.

Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά το αλεύρι με τη σκόνη κακάο.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω σφικτή μαρέγκα. Σταδιακά, ρίχνω έναν-έναν τους κρόκους, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτω το μείγμα αλευριού-κακάου και ανακατεύω με μια μαρίζ, με κυκλικές και ανάλαφρες κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μην χαθεί ο όγκος της μαρέγκας.

Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω τη μαρέγκα για 5 λεπτά.

Για τη μους σοκολάτας: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τα 230 γρ. κρέμα γάλακτος και το σιρόπι γλυκόζης και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, χωρίς να αφήσω να πάρουν βράση, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
Βάζω τα κομμάτια της κουβερτούρας σε ένα μεγάλο μπολ και, όταν το μείγμα κρέμας είναι αρκετά καυτό, το αδειάζω στο μπολ. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα, μέχρι η κουβερτούρα να λιώσει και το μείγμα να γείνει παχύρρευστο και λείο. Προθέτω τα 470 γρ. κρέμας γάλακτος και ανακατεύω καλά με μια μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και αφράτο. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 1 βράδυ (ή για 8 – 12 ώρες) στο ψυγείο, για να σφίξει και να στεθεροποιηθεί.

Για τη συυναρμολόγηση και τη διακόσμηση: Σε ένα μπολ ανακατεύω τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, τα κράνμπερις (ή τα κερασάκια γλασέ) και τα βερίκοκα.
Βγάζω τη μους σοκολάτας από το ψυγείο και τη χτυπάω με το μίξερ (ή με το σύρμα), σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει και πάρει ην κλασική αέρινη μορφή της μους. Απλώνω το 1/3 της μους στο παντεσπάνι και από πάνω σκορπίζω μια χούφτα από το μείγμα αμυγδάλου-ξερών φρούτων. Με οδηγό τη λαδόκολλα κάτω από το παντεσπάνι, ανασηκώνω το παντεσπάνι προσεκτικά και το τυλίγω σε ρολό, τυλίγοντας και τη μους στο εσωτερικό –προσοχή: δεν τυλίγω τη λαδόκολλα, απλώς με αυτήν σπρώχνω το παντεσπάνι για να τυλιχθεί αυτό σε ρολό. Με την υπόλοιπη μους καλύπτω όλο τον κορμό και σκορπίζω επάνω του το υπόλοιπο μείγμα αμυγδάλων-ξερών φρούτων. Διακοσμώ με τις ροζέτες μαρέγκας (δηλαδή με τους μπεζέδες) και από πάνω κοσκινίζω τη ζάχαρη άχνη, ώστε ο κορμός να μοιάζει χιονισμένος.
Τον σερβίρω κομμένο σε φέτες.

Περισσότερες εύκολες και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.