Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Χορτόπιτα σουφλέ

Συνταγή της ημέρας: Χορτόπιτα σουφλέ

 Χορτόπιτα σουφλέ

 

Εκτέλεση

 

Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα στραγγίζουμε. Τα ψιλοκόβουμε και τα αλατίζουμε. Τα τρίβουμε με τα χέρια να ιδρώσουν και τα αφήνουμε έτσι για 15΄. Τα στύβουμε σφιχτά να αποβάλλουν τα υγρά τους. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τα θρυμματισμένα τυριά και τον τραχανά. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα. Απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε ραντίζοντάς το. Έπειτα απλώνουμε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το μισό ελαιόλαδο. Βάζουμε τη μισή γέμιση χόρτων-τυριών και περιχύνουμε μία κουταλιά μείγμα αυγών. Καλύπτουμε με το 3ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Περιχύνουμε με μία κουταλιά μείγμα αυγών και καλύπτουμε με το

4ο και το 5ο φύλλο, και τα δυο τους λαδωμένα κι ελαφρά σουρωμένα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C-200 C, για 30΄, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40΄ πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά. Ζεστή είναι συγκλονιστική!

 

Για το παραδοσιακό τραγανό φύλλο

Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄. Τη χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα. Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο

σε οποιαδήποτε από τις γεμίσεις μάς αρέσει.

Υλικά

  • 1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα) πλυμένα και καλά στραγγισμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, με τα φύλλα τους
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5 αυγά
  • 2 φλιτζ. γάλα φρέσκο
  • 400 γραμμ. φέτα θρυμματισμένη
  • 300 γραμμ. ανθότυρο φρέσκο, θρυμματισμένο
  • 1/2 φλιτζ. τραχανά, πλιγούρι ή θρυμματισμένο φιδέ
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5 μεγάλα φύλλα σπιτικά

Για το παραδοσιακό τραγανό φύλλο

  • 750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι ή κρασί λευκό
  • Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
  • Ελαιόλαδο και αλεύρι για τα φύλλα

Περισσότερες καταπληκτικές συνταγές της Αργυρούς μπορείτε να βρείτε στο www.argiro.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.