Συνταγές

ΒΗΜΑ -ΒΗΜΑ: Μύδια ( αγορά, καθάρισμα, μαγείρεμα)

ΒΗΜΑ -ΒΗΜΑ: Μύδια ( αγορά, καθάρισμα, μαγείρεμα)

ΒΗΜΑ -ΒΗΜΑ: Μύδια ( αγορά, καθάρισμα, μαγείρεμα) απο την Αργυρώ Μπαραμπαρίγου .

1. Αγοράζοντας μύδια και γενικά οστρακοειδή, το πρώτο πράγμα που
προσέχουμε είναι να παραμένουν ζωντανά. Και πώς το καταλαβαίνουμε αυτό;
Κουνάμε τα μύδια καλά και όσα είναι κλειστά, είναι ζωντανά. Όσα
παραμένουν ανοιχτά (αφού τα ανακινήσουμε) τα πετάμε, (καμιά φορά αν τα
αφήσουμε ακίνητα για αρκετή ώρα ανοίγουν και μόλις τα ακουμπήσουμε
κλείνουν. Αν για παράδειγμα τα έχουμε στο ψυγείο μας για 2 ώρες, θα
ανοίξουν, μόλις όμως ζεσταθούν, όσα είναι ζωντανά θα κλείσουν. Αυτό
σημαίνει ότι είναι βρώσιμα). Επίσης, τα μυρίζουμε. Τα φρέσκα θαλασσινά
μυρίζουν θάλασσα-ιώδιο, δεν μυρίζουν άσχημα.

2. Πλένουμε τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίβοντας το όστρακο με
βουρτσάκι ή σφουγγάρι, για να φύγουν τυχόν πετραδάκια και χνούδι. Δεν τα
αφήνουμε να σταθούν σε στάσιμο νερό για πολλή ώρα, γιατί πεθαίνουν.

3. Πιάνουμε το χνούδι-μουστάκι και με κίνηση προς τα πίσω το τραβάμε και
το αφαιρούμε. Ξεπλένουμε. Όσα όστρακα παραμείνουν ανοιχτά πριν
μαγειρευτούν, τα πετάμε. Σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ζωντανά.

4. Βάζουμε τα όστρακα σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε ελάχιστο
υγρό, νερό, κρασί ή ζωμό και τα σκεπάζουμε. Τα αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά
για 2΄-3΄, ίσα που να ανοίξουν.

5. Κουνάμε μία δύο φορές τα όστρακα ή την κατσαρόλα. Μόλις ανοίξουν, τα
βγάζουμε αμέσως. Όσα όστρακα δεν ανοίξουν με το μαγείρεμα, τα πετάμε.
Δεν βράζουμε πολλή ώρα, γιατί γίνονται σκληρά και σαν λάστιχο.

6.  Μπορούμε να αχνίσουμε τα μύδια σε διάφορες σάλτσες ή απλά σε λίγο νερό.

7.  Τα όστρακα καλό είναι να καταναλώνονται την ίδια μέρα. Αν πάρουμε
πολλά και δεν τα καταναλώσουμε όλα αυθημερόν, τα βάζουμε σε σουρωτήρι
και τα σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.