Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: για σπιτικό ψωμί σικάλεως

Συνταγή της ημέρας: για σπιτικό ψωμί σικάλεως

 

Πάρα πολλές συνταγές και τρόποι υπάρχουν για να φτιάξουμε σπιτικό ψωμί. Κάθε νοικοκυρά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει τα δικά της μυστικά…  Εμείς σας δίνουμε μία εύκολη συνταγή για να ζυμώσετε ψωμί σικάλεως, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι και πολύ υγιεινό.

Υλικά

750 γρ.αλεύρι σικάλεως μαλακό

750 γρ.αλεύρι σικάλεως σκληρό

Προζύμι

Δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Ένα μικρό φλιτζάνι ελαιόλαδο

1200 γρ.χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το μαλακό αλεύρι μαζί με το σκληρό και ρίχνουμε το αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το προζύμι και το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν το ζυμάρι θα πάψει να κολλάει στα χέρια μας. Τότε σκεπάζουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου για μία ώρα. Μετά χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μπάλες, τις βάζουμε στο λαδωμένο ταψί και τις ψήνουμε για μία ώρα και 10 λεπτά στους 180ο αέρα.

Το μυστικό για να διατηρείτε το ψωμί μαλακό και την επόμενη μέρα είναι μόλις το βγάλετε από τον φούρνο να το τυλίξετε με πετσέτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.