Συνταγές

Συνταγή της ημέρας:Τρεμουλιαστό γαλακτομπούρεκο

Συνταγή της ημέρας:Τρεμουλιαστό γαλακτομπούρεκο


Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα σπιτικό, αφράτο και µυρωδάτο γαλακτομπούρεκο; Στο συγκεκριμένο, κανείς! Συνταγή της κας Βούλας Κουτσού από το Γαλαξίδι που µου την εμπιστεύτηκε µε όλη της την αγάπη για να την μοιραστώ μαζί σας.

 

 Υλικά

 

  1. 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού ή κρούστας
  2. 150 γραµµ. φρέσκο βούτυρο (για τα φύλλα) λιωμένο
  3. 3.            Για την κρέμα
  4. 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  5. 4 αυγά
  6. 6 κρόκοι
  7. 100 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
  8. 100 γραμμ. σιμιγδάλι χοντρό
  9. 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  10. 2 βανίλιες
  11. 200 γραµµ. ζάχαρη
  12. 12.         Για το σιρόπι
  13. 700 γραµµ. ζάχαρη
  14. 1/2 λίτρο νερό
  15. 1 ξύλο κανέλι
  16.  2 λεμονόκουπες στυμμένες

 

Εκτέλεση  

Για την κρέμα: Βάζουμε το γάλα µε τη ζάχαρη σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σε μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε. Βάζουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι σ’ αυτά και ανακατεύουμε µε σύρμα. Προσθέτουμε τις βανίλιες. Παίρνουμε λίγο ζεστό γάλα (2 φλ. τσαγιού) και το ρίχνουμε στο μείγμα αυγών ανακατεύοντας, να ζεσταθούν λίγο τα αυγά. Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα µε το γάλα και ανακατεύουμε λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 34 ή 36 εκ. Στρώνουμε ακτινωτά 9 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα ένα (ραντίζοντας µε το βούτυρο) και φροντίζουμε να περισσεύουν αρκετά έξω από το ταψί. Ρίχνουμε την κρέμα στα στρωμένα φύλλα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα, βουτυρωμένα. Με σπάτουλα μπήγουμε τις άκρες κάτω από το γαλακτομπούρεκο.

Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια. Περιχύνουμε µε το υπόλοιπο βούτυρο τις χαρακιές. Ραντίζουμε µε λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει καλά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και μετά το σιροπιάζουμε.

Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.  Δεν ανακατεύουμε ξανά όταν αρχίσει να βράζει! Το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 8΄. Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και σιροπιάζουμε το γλυκό.

Σηµείωση: Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο Βηρυτού, είναι περίπου 14 φύλλα. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας, είναι περίπου 11 φύλλα. Ό,τι φύλλο και αν βάλετε, να θυμάστε να κρατήσετε 4-5 φύλλα για να σκεπάσετε το γαλακτομπούρεκο.

Η συνταγή παρουσιάστηκε και στο ΠρωινόΑΝΤ1 στις 2/2/2012.

μερίδες 14

 

 Περισσότερες καταπληκτικές συνταγές της Αργυρούς μπορείτε να βρείτε στο www.argiro.gr

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.