Pin It

Είναι γεγονός πως για τον καφέ θα ακούσεις πολλά και διάφορα, ο Νο 1 κανόνας είναι πάντως πολύ απλός και πρακτικός. Όλα έχουν να κάνουν με την εξάλειψη των διάφορων μεταβλητών που εμπλέκονται στη διαδικασία παρασκευής του καφέ και μετατρέπουν το αποτέλεσμα σε προϊόν τύχης.

Και ο πιο εύκολος τρόπος είναι η χρήση της ίδιας ποσότητας καφέ και νερού σε κάθε παρασκευή. Η χρήση μιας ψηφιακής ζυγαριάς απλοποιεί κατά πολύ τα πράγματα, αν και δεν είναι μονόδρομος.

Η ιδανική λοιπόν αναλογία γαλλικού καφέ και νερού είναι το 1:20, ένα μέρος καφέ ανά 20 μέρη νερού δηλαδή. Για να γίνει ακόμα πιο απλό, μιλάμε για 7,5 γραμμάρια καφέ ανά 150 χιλιοστόλιτρα (mL) νερού.

Αυτό αποδίδει έναν σχετικά δυνατό καφέ. Δεν είναι βέβαια ευαγγέλιο, καθώς πολλοί μύστες του καφέ τον πίνουν δυνατότερο, ακόμα και σε αναλογία 1:14, ενώ άλλοι τον προτιμούν πιο ήπιο, ακόμα και τόσο χαμηλά όσο στο 1:30.

Το θέμα είναι να βρεις τον δικό σου χρυσό κανόνα και να τον τηρείς ευλαβικά ώστε να πετυχαίνεις το ίδιο αποτέλεσμα κάθε φορά.

 

Πότε βάζουμε το τριμμένο τυρί στα μακαρόνια

Είστε σίγουροι ότι το κάνετε σωστά;

Μια λαχταριστή μακαρονάδα αναδεικνύεται σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια με λίγο τριμμένο τυρί στην κορυφή.

Έτσι μας το δίδαξαν οι ιταλοί μακαρονάδες, έτσι το κάνουμε. Μόνο που δεν προσέξαμε ακριβώς τι μας είπαν.

Όπως μας κατατοπίζει ο διασημότερος τσελεμεντές της Ιταλίας, το «Silver Spoon» (η αγγλική έκδοση του μπεστ σέλερ της ιταλικής κουζίνας τα τελευταία 50 χρόνια «Il cucchiaio d'argento»), το τυρί μπαίνει κάτω από τη σάλτσα!

«Το τυρί πρέπει να πασπαλίζεται στα μακαρόνια πριν από τη σος, η οποία το μαλακώνει και το λιώνει», μας λέει το γνωστότερο βιβλίο μαγειρικής της Ιταλίας.

Αυτός είναι ο κανόνας. Αν θέλετε, μας λέει πάντως, μπορείτε να προσθέσετε μετά περισσότερο τυρί πάνω από τη σάλτσα…

Pin It