Συνταγές

Συνταγή της ημέρας ORAC: ”Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι”με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας ORAC: ”Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι”με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

 

”Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι”μία σαλάτα που συνοδεύει το γιορτινό ελληνικό τραπέζι και όχι μόνο!

Χρόνος προετοιμασίας: 5΄

Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα

 Υλικά για 4 μερίδες

 250γρ.γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά

300γρ. παντζάρια

1κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1κ.σ. ξίδι

Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα παντζάρια και αφού χωρίσουμε τους βολβούς από τα φύλλα και τα βλαστάρια, τα βράζουμε. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.
  2. Κόβουμε τους βολβούς, όταν κρυώσουν σε μικρούς κύβους.
  3. Τους βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα φύλλα τους και προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά.
  4. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο και τη σερβίρουμε κρύα.

Διατροφικό σχόλιο: Το παντζάρι δεν προσφέρει μόνο ξεχωριστή γεύση αλλά και πολλά ευεργετικά συστατικά για την υγεία. Περιέχει ποσότητα φυλλικού οξέος, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, συμβάλλει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και παράλληλα προστατεύει όλες τις αρτηρίες. Το έντονο κόκκινο χρώμα του που οφείλεται στις βεταλαΐνες, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές χρωστικές (ταξινομούνται ως βηταξανθίνες). Λόγω αυτών των ουσιών, το παντζάρι παρουσιάζει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ είναι αξιοσημείωτη και η περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες. Η διατροφική αξία της συγκεκριμένης συνταγής αυξάνεται από την παρουσία ασβεστίου και βιταμίνης D, που προέρχονται από το γιαούρτι και ενισχύουν απόλυτα την υγεία των οστών, αλλά και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 1,425 in Vitro μέτρηση

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.