Συνταγές

Σκαφάκια μελιτζάνας στο φούρνο,γεμιστά με τυρί και μυρωδικά από τον Δημήτρη Γρηγοράκη

Σκαφάκια μελιτζάνας στο φούρνο,γεμιστά με τυρί και μυρωδικά από τον Δημήτρη Γρηγοράκη

 

Μία παραδοσιακή γευστική πρόταση για να μαγειρέψετε και να απολαύσετε τις μελιτζάνες

Χρόνος προετοιμασίας: 25΄- 30΄

Χρόνος ψησίματος: 20΄

Υλικά για 4 μερίδες

4 μελιτζάνες φλάσκες

1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 χούφτα ψιλοκομμένο, φρέσκο βασιλικό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 ντομάτες, ψιλοκομμένες

2 αυγά

300 γρ.ξηρή μυζήθρα, τριμμένη

4κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση 

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό. Τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει καλά η σάρκα τους.
  2. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε κατά μέρος τις άδειες μελιτζάνες, τα «σκαφάκια» δηλαδή, τα οποία θα γεμίσουμε αργότερα.
  3. Ρίχνουμε τη σάρκα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο, τον άνηθο, το μαϊντανό, το βασιλικό, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ψήνουμε το μίγμα που ετοιμάσαμε, μέχρι να ροδίσει καλά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  4. Προσθέτουμε την ξηρή μυζήθρα και τα 2 αυγά καλά χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα “σκαφάκια” που τοποθετήσαμε κατά μέρος, πασπαλίζοντας στο τέλος με λίγη ακόμη μυζήθρα.
  5. Ψήνουμε τις γεμιστές μελιτζάνες στους200 °Cσε προθερμασμένο φούρνο, για 20 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Σχόλια: Παραδοσιακή συνταγή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά! Η μελιτζάνα είναι ένα τρόφιμο το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Στη Νιγηρία, θεωρείται αντισυλληπτικό, αντιρευματοειδής παράγοντας και αντισπασμωδικό. Στην παραδοσιακή Κορεατική ιατρική, χρησιμοποιείται για τη αντιμετώπιση του πόνου, της ερυθράς και του αλκοο­λισμού Η μελιτζάνα τον τελευταίο καιρό μελετάται για την πι­θανή αντικαρκινική της δράση. Πρόσφατες μελέτες στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι ο χυμός της μελιτζάνας καταστέλλει τη βλάβη των κυττάρων σε ζώα (χρωμοσωμικές ανωμαλίες) που έχουν προδιάθεση για καρκίνο. Περιέχει σημαντικές φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες έχει δειχθεί ότι σταματούν τη διαδικασία σχηματισμού καρκινογόνων όγκων. Επιπλέον, το τυρί εφοδιάζει με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες της ομάδας Β που τονώνουν το μυϊκό σύστημα, τη νευρική και τη μεταβολική λειτουργία, αλλά και ασβέστιο, το οποίο συμμετέχει στη δόμηση ισχυρών οστών. Μία συνταγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και επομένως σε μονάδες ORAC!

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 2.850 in vitro μέτρηση

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.