Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: ”Κλασικό πέστο” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας: ”Κλασικό πέστο” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

 

Μία σάλτσα για ιδιαίτερες γευστικές απολαύσεις! Ταιριάζει τέλεια με ζυμαρικά.

Χρόνος προετοιμασίας: 10’

Υλικά για 8 μερίδες (1 μερίδα = 1κ.σ.)

  • 2 κ.σ. σπόροι κουκουναριού
  • 2 χούφτες φύλλα από φρέσκο, πλατύφυλλο βασιλικό
  • 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 6−8κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

 Εκτέλεση

  1. Σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί καβουρδίζουμε στο grill τους σπόρους του κουκουναριού, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, χωρίς να μαυρίσουν. Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος ανακατεύουμε τακτικά. Στη συνέχεια, αφήνουμε τους σπόρους να κρυώσουν σε ένα μπολ.
  2. Στη συνέχεια τους ρίχνουμε σε ένα γουδί, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα λιώνουμε καλά, ανακατεύοντας τακτικά με ένα κουτάλι. Στο τέλος νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  3. Μεταφέρουμε το «πέστο» σε βαζάκι και το τοποθετούμε στο ψυγείο, όπου το διατηρούμε για 1 εβδομάδα, καλά κλεισμένο.

Διατροφικό Σχόλιο: Η σάλτσα πέστο βασιλικού παρέχει άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι η βιταμίνη Ε και η ολευρωπαΐνη, αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία αποτελούν ασπίδα προστασίας για ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η αντιοξειδωτική απόδοση της συνταγής σε μονάδες orac, in vitro είναι: 481

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.