Συνταγές

Συνταγή της ημέρας : Σαλάτα niçoise με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας : Σαλάτα niçoise με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

 

Μία αγαπημένη σαλάτα από τη Νότια Γαλλία, με ανώτερη διατροφική αξία!

 Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
  • 4 αυγά
  • 1 φλ. πράσινα φασόλια καθαρισμένα
  • 1 μεγάλο μαρούλι
  • Τόνο σε λάδι στραγγισμένο 150 γρ.
  • ½ αγγούρι καθαρισμένο και κομμένο σε λωρίδες
  • 4 ντομάτες χοντροκομμένες
  • ½ φλ. στεγνά καθαρισμένα φιλέτα με αντσούγιες
  • 10 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση

Υλικά για γαλλικό dressing:

  • 4κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¼φλ. Μίγμα αποξηραμένων βοτάνων (δεντρολίβανο, μαϊντανό, θυμάρι, ρίγανη) σε ένα μπουκάλι και αφήστε το για τουλάχιστον μία εβδομάδα ή αγοράστε βότανα εμπορίου.
  • 1κ.σ. μαλακή μουστάρδα
  • 3 μπαλίτσες φρέσκο μαύρο πιπέρι
  • 3κ.σ. ψιλοκομμένα ανάμικτα φρέσκα φύλλα βοτάνων (μαϊντανό, αψέντι/εστραγκόν, μαντζουράνα, σκαντζίκι/ανθρίσκος, ρίγανη)

 Εκτέλεση σαλάτας

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Μισοβράζουμε τα αυγά σε δυνατή φωτιά και μετά ολοκληρώνουμε το βράσιμό τους για 6 λεπτά και τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για να αποτρέψετε τον αποχρωματισμό.
  3. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια όταν είναι αρκετά κρύα για να μη χαλάσει το σχήμα.
  4. Σιγοβράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρά μπαστούνια.
  5. Πλένουμε καλά τα φύλλα του μαρουλιού και τα στραγγίζουμε.
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα φύλλα μαρουλιού και στη συνέχεια τα αναμιγνύουμε με τις πατάτες και τα φασόλια.
  7. Τοποθετούμε τον τόνο πάνω από τα φασόλια. Προσθέτουμε το αγγούρι, τις ντομάτες και τα κομμένα αυγά και από πάνω βάζουνε τις αντσούγιες και τις ελιές.
  8. Ρίχνουμε το dressing στην κορυφή.

Εκτέλεση dressing

1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από τα φρέσκα βότανα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αναμιχθούν.

2. Προσθέτουμε τα φρέσκα βότανα.

3. Κρατάμε αυτό το dressing σε ένα αεροσταγές βάζο για τουλάχιστον μία εβδομάδα, αλλά δεν το βάζουμε στο ψυγείο γιατί θα διαχωριστεί.

Διατροφικό σχόλιο : Μία παραδοσιακή σαλάτα από τη Νότια Γαλλία, ιδανική για την ενίσχυση του αμυντικού συστήματος. Ο τόνος είναι πολύ πλούσιος σε ωφέλημα ω3 λιπαρά και ιδιαίτερα ο συνδυασμός του με τα λαχανικά  αποδίδει μία πανδαισία αντιοξειδωτικών ουσιών (β-καροτένιο, λυκοπένιο, βιταμίνη C), που παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση και αποτελούν ασπίδα προστασίας για την καρδιά. Μία σαλάτα με χαμηλή ενεργειακή απόδοση, ιδανική για όσους ακολουθούν πρόγραμμα δίαιτας μείωσης βάρους ή και γενικότερα σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 1.916

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 47.9%

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.