Greek English French German Italian

ndd optim

Pin It

Όλοι ξέρουμε ότι είναι πραγματικά δελεαστικό να δίνουμε στο κατοικίδιό μας μία μικρή μπουκιά από το φαγητό μας μια στο τόσο. Μοιραζόμαστε μαζί τους τις καρδιές και τα σπίτια μας (ίσως μερικές φορές περισσότερα και από αυτό, το κρεβάτι μας θα μπορούσε να συμπεριληφθεί εύκολα στη λίστα). Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν είναι κακό να μοιράζεστε τα αγαπημένα σας φαγητά μαζί με τα αγαπημένα σας κατοικίδια, εκτός αν είναι κάποια από τα τρόφιμα που παρουσιάζονται στην παρακάτω λίστα.

Εάν το κατοικίδιό σας τρώει οτιδήποτε από τη λίστα που θα βρείτε πιο κάτω, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας ή να καλέσετε αμέσως τη Γραμμή Βοήθειας για τις δηλητηριάσεις. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το τι τρώνε οι μικροί μας φίλοι, γιατί θα μπορούσε εύκολα να είναι θανατηφόρο γι’ αυτούς. Λάβετε υπόψη ότι αυτή δεν είναι μια ολοκληρωμένη λίστα, που περιλαμβάνει οτιδήποτε από το σπίτι σας που θα μπορούσε να είναι κακό για το κατοικίδιό σας.

  1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο μπορεί να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα των σύγχρονων ανθρώπων, αλλά το κατοικίδιό σας δεν μπορεί να μοιραστεί αυτό το αίσθημα. Το κουκούτσι ενός αβοκάντο είναι τεράστιο και εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να καταναλωθεί από γιγάντια βραδύποδα, οπότε φανταστείτε τη ζημιά που θα μπορούσε να κάνει σε ένα σκύλο ή μία γάτα σε περίπτωση κατάποσής του. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά θα μπορούσε να προκαλέσει στον κατοικίδιο φίλο σας παγκρεατίτιδα.

Επίσης, τα αβοκάντο έχουν μια τοξίνη, που ονομάζεται persin, η οποία τείνει να είναι δηλητηριώδης στους σκύλους και τις γάτες. Αυτή η τοξίνη μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα πουλιά, τα άλογα, τις κατσίκες, τα πρόβατα και άλλα ζώα. γι’ αυτό το λόγο, έτσι δεν πρέπει ποτέ να ταΐσετε το κατοικίδιό σας ένα αβοκάντο, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ αρέσει σε εσάς να το τρώτε.

  1. Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι ένα κλασικό και αγαπημένο φαγητό για όλους μας. Ωστόσο, περιέχει δύο ενώσεις που είναι πραγματικά επικίνδυνες: θεοβρωμίνη και καφεΐνη. Και οι δύο ενώσεις μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά και το νευρικό σύστημα των κατοικίδιων ζώων σας. Τα επίπεδα τοξικότητας εξαρτώνται από το είδος της σοκολάτας: η σκόνη κακάου είναι η πιο τοξική, ενώ η λευκή και η σοκολάτα γάλακτος είναι οι λιγότερο.

Για ένα μικρό σκυλάκι, μια μικρή μπάρα σοκολάτας γάλακτος μπορεί να είναι επικίνδυνη, αλλά ένα μικρό κομμάτι κέικ σοκολάτας πιθανότατα δεν θα είναι θανατηφόρο. Είναι γεγονός ότι οι επικίνδυνες δράσεις της σοκολάτας εξαρτώνται από τον τύπο της, την ποσότητα που καταναλώνεται και το εκάστοτε σκυλί, αλλά γενικά είναι καλύτερα να κρατάτε το κατοικίδιό σας μακριά από τη σοκολάτα.

  1. Ζυμάρι (μαγιά)

Το άψητο ζυμάρι (και η μαγιά που περιέχει) είναι διπλά κακή τόσο για σκύλους όσο και για γάτες. Η ωμή ζύμη μπορεί να φουσκώσει στο στομάχι τους, ενώ ταυτόχρονα η ζύμη παράγει αλκοόλ, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλκοολική δηλητηρίαση στο ζωάκι σας, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, την πίεση τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Η ζύμη μπορεί να φουσκώνει ή να ανακατέψει το στομάχι του κατοικίδιου ζώου σας, το οποίο μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα εμετό, αίσθημα καύσου, αδυναμία, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, κατάρρευση ακόμη και θάνατο. Είστε άνθρωπος, μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως ότι δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην ωμή ζύμη μπισκότων (ποιος μπορεί άλλωστε;!), αλλά μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιο ζώο σας να τρώει ζύμη.

  1. Κεράσια, κουκούτσια ροδάκινου και σπόροι μήλου

Ως άνθρωπος γνωρίζετε ότι πρέπει να φτύνετε το κουκούτσι από τα κεράσια, αλλά είστε σίγουροι ότι το σκυλί ή η γάτα σας ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν το ίδιο; Προτείνεται να αποφεύγετε να δίνετε κεράσια στα κατοικίδιά σας. Τα κουκούτσια τους, το κοτσάνι τους και τα φύλλα τους περιέχουν κυάνιο, ένα ένζυμο που εμποδίζει τα κύτταρα να πάρουν οξυγόνο. Μια μεγάλη ποσότητα κυανίου μπορεί να αποβεί μοιραία.

Μόνο ένα κουκούτσι κερασιού δεν μπορεί να δηλητηριάσει ένα ζωάκι, αλλά θα μπορούσε να μείνει στον πεπτικό σωλήνα του ζώου και να δημιουργήσει ακόμη και αποκλεισμό. Σε αυτή την περίπτωση, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να κάνει εμετό, να τρώει λιγότερη ποσότητα απ’ ό,τι πριν ή και να τρώει λιγότερο συχνά. Εκτός από τα κεράσια, τα κουκούτσια ροδάκινου και οι σπόροι των μήλων περιέχουν επίσης κυάνιο, οπότε είναι καλύτερο να αποφευχθεί.

  1. Άγρια μανιτάρια

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικοί τύποι μανιταριών εκεί έξω, πολλοί από τους οποίους μπορεί να είναι τοξικοί για τα κατοικίδια ζώα. Μερικά από αυτά τα μανιτάρια μπορεί εκτός από τοξικά να είναι έως και θανατηφόρα. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα διαφορετικά είδη μανιταριών, ειδικά αν δεν είμαστε ανάλογα εκπαιδευμένοι. Τα τοξικά μανιτάρια μπορούν να επηρεάσουν το γαστρεντερικό σύστημα του ζώου, το κεντρικό νευρικό σύστημα, το ήπαρ και τα νεφρά.

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, που δεν μπορούν να φάνε όλα τα διαφορετικά είδη μανιταριών, επειδή ίσως δεν είμαστε σε θέση να διαχωρίσουμε ποια είναι δηλητηριώδη ή όχι, έτσι και το κατοικίδιό σας δεν πρέπει να τα καταναλώσει. Έτσι, όταν αποφασίζετε να κάνετε αυτό τον ωραίο περίπατο στο δάσος με τον σκύλο σας, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην ορμήσει σε κανένα άγριο μανιτάρι.

  1. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα φυτό που πραγματικά μπορεί να προσθέσει αυτό το έξτρα κάτι που χρειάζονται τα φαγητά σας για να είναι νόστιμα, συν του ότι μυρίζει εκπληκτικά. Είναι πολύ κακό για τη γάτα και το σκύλο σας όμως. Το σκόρδο μπορεί να είναι ο λόγος που μια γάτα μπορεί να εμφανίσει αναιμία, καθώς η κατανάλωσή του μπορεί να βλάψει τα ερυθρά της αιμοσφαίρια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία, σάλιο, εμετό, κοιλιακό άλγος και διάρροια, συμπτώματα που υποδεικνύουν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν είναι πάντα άμεσα και μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ημέρες μετά την κατανάλωση σκόρδου από το κατοικίδιο ζωάκι σας, οπότε ίσως να μην το παρατηρήσετε αμέσως. Όπως συμβαίνει σε όλα, αν μια γάτα φάει μια μικρή ποσότητα σκόρδου δεν θα δηλητηριαστεί, αλλά μεγάλες ποσότητες είναι γενικά τοξικές για το αγαπημένο σας γατάκι.

Pin It

Cook name