Greek English French German Italian
Pin It

Κάποιες μέθοδοι που μέχρι τώρα νομίζαμε ότι μας βοηθούν στην οργάνωση του σπιτιού αποδεικνύονται μάλλον λανθασμένες. Θέλετε να μιλήσουμε πιο ανοιχτά; Αυτά είναι τα 6 λάθη που κάνουν ένα σπίτι να μοιάζει ακατάστατο κι ανοργάνωτο. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αποφύγουμε; Πώς θα επαναφέρουμε την τάξη και την ηρεμία στο χώρο μας;

Πολλά καλαθάκια/κουτάκια/ραφάκια

Όταν σκεφτόμαστε “ας αγοράσω ένα ακόμη καλαθάκι ή ένα ακόμη κουτάκι”, κάνουμε το χειρότερο λάθος. Οι υπερβολικά πολλοί αποθηκευτικοί χώροι είναι η πιο πρόχειρη λύση στην οργάνωση σπιτιού. Στην πραγματικότητα δεν είναι καν λύση, γιατί εκεί κρύβεται η μεγαλύτερη ακαταστασία. Ανοίγεις για παράδειγμα ένα κουτί και νομίζεις ότι θα βγουν τα πάντα από μέσα. Κάνουμε τα ξεκαθαρίσματά μας, όσο είναι νωρίς. Αυτά είναι τα 30 άχρηστα πράγματα στο σπίτι που μπορούμε να ξεφορτωθούμε.

Τα μικροπράγματα στη διακόσμηση

Δεκάδες διακοσμητικά κατακλύζουν ολόκληρη την επιφάνεια ενός επίπλου. Άλλο ένα συχνό λάθος. Τα μικροπράγματα αποσυντονίζουν το μάτι, δημιουργούν σύγχυση αλλά… μαζεύουν και σκόνη. Πόσο μακρυά από την εικόνα οργάνωσης και ηρεμίας που θέλουμε στο χώρο μας! Σκεφτόμαστε λιτά κι απέριττα, ώστε να αποσυμφορήσουμε όσο μπορούμε. Αφήνοντας τελικά μέρος της επιφάνειας ελεύθερο, κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή μας και στο καθάρισμα.

Εξίσου σημαντικό! Για να αποφύγουμε την εικόνα ενός μπουκωμένου σπιτιού, σκεφτόμαστε τον κανόνα της ομαδοποίησης στη διακόσμηση. Αν έχουμε δηλαδή μια συλλογή από αγαπημένα αντικείμενα, αυτά θα δείχνουν καλύτερα ομαδοποιημένα. Αφήνουμε τα βάζα το ένα δίπλα στο άλλο, τις κορνίζες με οικογενειακές φωτογραφίες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο, τα κεριά όλα μαζί και πάει λέγοντας.

Οι ύπουλες κρυψώνες

Θέλοντας να επιταχύνουμε το συμμάζεμα του σπιτιού, συχνά ψάχνουμε για μια κρυψώνα της στιγμής. Αφήνουμε εκεί όλα τα παραπανίσια και δεν μας απασχολούν ξανά. Μην απορούμε μετά αν ανακαλύψουμε μέσα σε αυτές τις κρυψώνες σκουπίδια κι άχρηστα αντικείμενα. Επαναπροσδιορίζουμε το σκοπό του κάθε χώρου και τις ανάγκες που εξυπηρετεί. Κατόπιν οργανώνουμε τον χώρο αφήνοντας εκεί μόνο τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε πραγματικά. Τίποτα παραπάνω.

Βιβλιοθήκες μπουκωμένες με βιβλία

Πολλοί από εμάς έχουμε σε κεντρικό σημείο του σπιτιού, όπως το καθιστικό, μια βιβλιοθήκη. Στην προσπάθειά μας να δείξουμε πόσο μελετηροί είμαστε, βάζουμε στο έπιπλο αυτό ΟΛΑ μας τα βιβλία. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν εντυπωσιάζει. Επιλέγουμε για τη βιβλιοθήκη του σπιτιού μόνο τα βιβλία που αγαπάμε ή μια καλή συλλογή βιβλίων. Όλα τα υπόλοιπα τα βάζουμε στην άκρη. Αφήνουμε χώρο σε μερικά ράφια για μικρές διακοσμητικές πινελιές, όπως για παράδειγμα ένα φυτό που θα λειτουργούσε και ως βιβλιοστάτης.

Στοίβες από… χαρτιά

Λογαριασμοί, περιοδικά, φάκελοι, έγγραφα από το σχολείο των παιδιών τοποθετημένα σε στοίβες. Το ότι είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο, δεν σημαίνει ότι είναι και συμμαζεμένα. Κάθε φορά που έχουμε λίγο χρόνο ξεκαθαρίζουμε τα παλιά έγγραφα και αρχειοθετούμε σε φακέλους ό,τι χρειαζόμαστε για το μέλλον. Κι επειδή η χαρτούρα δεν σταματάει να εμφανίζεται, όσες φορές κι αν την πετάμε, σας θέλω πάντα σε εγρήγορση.

Ρούχα παντού

Όταν τα ρούχα είναι πολύ βρώμικα για να μπουν πίσω στη ντουλάπα και ταυτόχρονα πολύ καθαρά για να μπουν στο πλυντήριο, καταλήγουν πάνω σε μία καρέκλα. Ή και δύο καρέκλες…. Αυτό το λάθος το συναντάμε παντού. Γι’αυτό εδώ χρειαζόμαστε μια σοβαρή κι αποφασιστική λύση. Ένα σύστημα που θα το ακολουθήσουν όλοι ανεξαιρέτως. Αφήνουμε έναν χώρο σε κάθε ντουλάπα, ένα ράφι, όπου θα διπλώνουμε και θα τοποθετούμε μόνο τα φορεμένα ρούχα.

Τέτοια λάθη, αγαπημένες μου, δεν είναι ποτέ αργά για να τα διορθώσουμε. Η οργάνωση σπιτιού δεν είναι εργασία που γίνεται μια φορά τον χρόνο. Είναι τρόπος σκέψης και συνήθεια καθημερινή.

Pin It

Cook name