Greek English French German Italian
Pin It

 Εάν το παιδί σας πηγαίνει στο παιδικό σταθμό, είναι βέβαιο ότι αυτό το χειμώνα θα πάσχει περισσότερο από ό, τι θέλετε να σκέφτεστε. Από την άλλη, μια ακόμα ιογενής λοίμωξη μπορεί τελικά να είναι για το καλό της, αφού, σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που πηγαίνουν στο παιδικό σταθμό, αρρωσταίνουν πιο συχνά, αλλά κολλάνε λιγότερες βλάβες αργότερα όταν ξεκινούν το σχολείο. Αυτό συμβαίνει γιατί με κάθε ζωή που περνάει, το -ανώριο ακόμη- το παιδικό ανοσοποιητικό σύστημα ωριμάζει και είναι πιο ικανό να καταπολεμήσει τους ιούς. Επιπλέον, ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά σε μικρές ηλικίες είναι ότι αντιμετωπίζουν ιό για πρώτη φορά και δεν έχουν ακόμη τα αντισώματα για να καταπολεμήσουν. Τα επόμενα χρόνια,

payikos

Πότε το παιδί πρέπει να πάει στο παιδικό σταθμό;

Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα που απασχολεί τους γονείς και έχει να κάνει με τη δυνατότητα φροντίδας του παιδιού. Η ιδιαίτερη ηλικία του παιδιού θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερη από 2,5 έτη ή από 8 έως 12 μήνες μετά την έκδοση της άδειας εγγραφής.

Τα πλεονεκτήματα των παιδιών που πηγαίνουν στο παιδικό σταθμό φαίνεται να είναι αρκετά:

 • Γίνεται πιο αυτορκής και ανεξάρτητα
 • Εκφράζονται καλύτερα λεκτικά
 • Προσαρμόζονται σε ένα κοινό πρόγραμμα και ανταλλάσσουν ικανοποιητικά με άλλα παιδιά
 • Έχουν την ικανότητα να γνωρίζουν τις αδυναμίες τους αλλά και τις δυνάμεις τους
 • Αναπτύσσουν φιλίες που έχουν θετική επίδραση στις γνωστικές ικανότητες και στην κοινωνική συμπεριφορά. Μαθαίνουν να αντιμετωπίσουν την απόρριψη και να αποκτήσουν δεξιότητες επικοινωνίας.

Γιατι αρρωσταίνουν τα παιδιά του παιδικού σταθμού;

Το παιδί που πηγαίνει στο παιδικό σταθμό:

-Βγαίνει πρόωρα από το κλειστό οικογενειακό χώρο του σπιτιού και γίνεται μέλος μιας κοινωνικής ομάδας, οπότε εκτίθεται και καθίσταται επιρρεπής σε πολλούς παθογόνους που δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσει καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του δεν έχει τελειοποιηθεί. Πιο ευαίσθητα θεωρούνται τα βρέφη ηλικίας 6-12 μηνών λόγω της απώλειας των μητρικών αντισωμάτων και της έλλειψης των απαραίτητων αντισωμάτων έναντι των διαφόρων λοιμογόνων παραγόντων με επακόλουθο ή επαφή με τους ιούς ή τα μικρόβια για να προκαλέσουν νόσο. Μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που πηγαίνουν στο παιδικό σταθμό αρρωσταίνουν 2-3 φορές πιο συχνά από αυτά φροντίζουν στο σπίτι. Ένα φυσιολογικό παιδί αρρωσταίνει 8-10 φορές το χρόνο κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο και μπορεί να είναι άρρωστο με νέα ιογενή λοίμωξη κάθε 10-14 ημέρες.

-Ενα άλλο λόγο διάδοσης των λοιμώξεων είναι ο συγχρωτισμός πολλών μικρών παιδιών στο ίδιο δωμάτιο για αρκετές ώρες την ημέρα και η στενή επαφή με άλλα παιδιά που νοσούν ελαφρώς και δεν έχουν απομακρυνθεί από το παιδικό σταθμό ή είναι ασυμπτωματικά αλλά απομακρύνουν τους ιούς ή τους μικροβιακούς εκκρίσεις τους από την στοματική φάρυγγα, τη μύτη, τις επιπεφυκότητες ή τις κροτάλες που διασπείρονταν στο περιβάλλον των λοιμώξεων.

-Τα παιδιά επίσης μοιράζονται τα ίδια παιχνίδια, ακουμπούν το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και επιμολύνονται.

-Τα βρέφη και τα νήπια βάζουν τα χέρια τους ή κάποιο παιχνίδι στο στόμα κάθε

3 λεπτά διευκολύνουν με αυτό τον τρόπο τη μετάδοση των λοιμώξεων.

-Σε αυτή την ηλικία δεν καταλαβαίνουν και δεν ακολουθούν στοιχειώδεις κανόνες ατομικής υγιεινής όταν πηγαίνουν μόνα τους στην τουαλέτα.

-Το προσωπικό που φροντίζει δεν είναι πάντα επαρκές ούτε καλά εκπαιδευμένο για το πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών κατά την αλλαγή της πάνας ή πριν από την προετοιμασία του φαγητού.

Οι συχνότερες λοιμώξεις που μεταδίδονται στα παιδικά σταθμά αφορούν το ανώτερο ή το χαμηλότερο αναπνευστικό σύστημα (κοινό κρύο, φλεβίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα (3-4 επεισόδια το χρόνο), βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα, πνευμονία) καθώς και ηπατική (γαστρεντερίτιδα).

Πότε ένα παιδί άρρωστο παραμένει στο σπίτι;

 • Όταν τα μέλη του προσωπικού κρίνουν ότι το παιδί λόγω της νόσου δεν μπορεί να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του παιδικού σταθμού. Η αποκλεισμός ισχύει μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων για περισσότερες από 24 ώρες και μέχρι την αποκατάσταση της ικανότητας συμμετοχής στις δραστηριότητες.
 • Όταν υπάρχει σοβαρή νόσο με πυρετό και αλλαγή της συμπεριφοράς λήθαργος, ευερεθιστικότητα, διαρκής κούραση, δυσκολία στην αναπνοή, εξάνθημα. Πραγματοποιείται ιατρική αξιολόγηση και αποκλεισμός μέχρι την υποβάθμιση των συμπτωμάτων (πλήρης ανατροφή του παιδιού)
 • Σε περιστροφικές ή διαλείπον κοιλιακές παθήσεις (≥ 2 ώρες) με συνοδό πυρετό, αφυδάτωση και άλλα συνοδά σημεία και συμπτώματα. Γίνεται ιατρική αξιολόγηση και αποκλεισμός μέχρι την υποβάθμιση των συμπτωμάτων.
 • Εμμηνοί 2 ή περισσότερες φορές το τελευταίο 24ωρο, αποκλεισμός μέχρι την υποβάθμιση των συμπτωμάτων και το παιδί να μπορεί να παραμείνει υγιεινό και να συμμετάσχει στις δραστηριότητες.
 • Όταν εμφανίζονται διαταραχές πάνω στα συνηθισμένα για το συγκεκριμένο παιδί, οι υδαρείς, ογκώδεις, με προσμίξεις αίματος και μουνί. Γίνεται ιατρική αξιολόγηση, αποκλεισμός μέχρι την αποκατάσταση των κενών στο φυσιολογικό.
 • Βλάβες δέρματος: αποκλεισμός εάν οι βλάβες είναι ανοικτές ή έχουν εκκρεμή και δεν μπορούν να καλυφθούν και μέχρι να αρχίσει η κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.
 • Βλάβες του στόματος: αποκλεισμός εάν το παιδί δεν είναι σε θέση να ελέγξει τα σάλια του ή παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα που δεν το καθιστούν ικανό να συμμετάσχει στο παιδικό σταθμό.
 • Έκρηξη με πυρετό ή αλλαγή συμπεριφοράς: Ιατρική παρακολούθηση και αποκλεισμός μέχρι τον καθορισμό της μη μεταδοτικής νόσου.
Pin It

Cook name