Greek English French German Italian
      -  1100
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Στα χέρια του Παύλου Πολάκη Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, βρίσκεται ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο www.LIFE2DAY.GR ο Εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, κ, Γρηγόρης Λεοντόπουλος. Παν - Αναπηρικό Συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 11:00 στην πλατεία Ομονοίας.


«Το κείμενο δεν είναι ακόμα έτοιμο, εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας στον ΕΟΠΥΥ και πλέον είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας» είπε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στο LIFE2DAY.


Παν - Αναπηρικό Συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 11:00 στην πλατεία ομόνοιας η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) για να διαδηλώσουμε ενάντια στην κρίση και στις επιπτώσεις της στην Υγεία , την εκαπίδευση και την πρόνοια , όπως μας είπε ο κ. Βαρδακαστάνης, μάλιστα τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, στο συλλαλητήριο αυτό απευθύνεται στους κοινωνικούς ετέρους, στη Κυβέρνηση, τους πολίτες και ολόκληρη την κοινωνία. «Όλοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, καθώς το επίπεδο δυσκολίας στους ανθρώπους αυτούς, διαφέρει κατά πολύ, από αυτό των άλλων ανθρώπων», ενώ υπογράμμισε, ότι «Αν δεν ληφθούν τα μέτρα που πρέπει για τους ανθρώπους με αναπηρία, σχετικά με την περίθαλψη, την εκπαίδευση, τις συντάξεις, τους μισθούς και τα κέντρα πρόνοιας, πολύ δύσκολα θα επανέλθουν ακόμα και αν βελτιωθεί αργότερα η κατάσταση.», σήμείωσε στο www.LIFE2DAY.GR ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.


Ο νέος ΕΚΠΥ, αφού ελεγχθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, θα δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες θα το μελετήσουν και θα κάνουν τις ανάλογες παρατηρήσεις όπου και αν χρειαστεί, στη συνέχεια θα εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο , θα περάσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου θα ελεγχθεί αν οι οικονομικές απαιτήσεις του ΕΚΠΥ μπορούν να καλυφθούν και στο τέλος θα δημοσιευθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ, οι παροχές του κανονισμού, θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ατόμων με αναπηρία.


Ο κ. Λεοντόπουλος μάλιστα, μας τόνισε, ότι ο νέος ΕΚΠΥ, καλύπτει την πλειοψηφία των προτάσεων των συλλόγων ασθενών και της ΕΣΑμεΑ, τουλάχιστον, αυτά που αφορούν σε διαδικασίες, καθώς κάποιες από τις προτάσεις που αφορούν προϊόντα καινούργιας τεχνολογίας, όπως είναι οι νέες αντλίες για την μεσογειακή αναιμία, που κοστίζουν πολλά χρήματα, θα μελετήσουν πως μπορούν να τα περάσουν και να κάνουν συμβάσεις για αυτά με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, ενώ έχει υπάρξει και η πρόταση, να μπορεί να τροποποιηθεί ο κανονισμός και αργότερα, από το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού.


Τη δέσμευσή από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι δεν θα πειραχτούν περαιτέρω κάποια από τα κεκτημένα των παραπληγικών, έδωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΠΑ, όπως δήλωσε στο LIFE2DAY, ο Μανώλης Πηγιάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, ο οποίος παρευρέθηκε στην συνάντηση.


Τα μέλη του ΠΑΣΠΑ, ζήτησαν την μη περικοπή επιδομάτων, συντάξεων και μισθών αλλά και τη μη κατάργηση του αφορολόγητου για τα άτομα που έχουν πάνω από 80% αναπηρία, μέτρα κατά των παραπληγικών που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.


Η απάντηση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, σύμφωνα με τον κ. Πηγιάκη, ήταν «εμείς δεσμευόμαστε ότι δεν θα πειραχτούν αυτά τα κεκτημένα σας.» Ωστόσο, ο κ. Πηγιάκης παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στις δεσμεύσεις της κυρίας Γεροβασίλη, «εγώ από την εμπειρία μου έχω μάθει να κρατάω μικρό καλάθι, καθώς όταν έρχεται η μεγάλη ώρα της ψηφοφορίας, το γυρίζουν στο yes sir, εννοώντας τον Σόιμπλε, ο οποίος ντροπιάζει την αναπηρία.» δήλωσε στο www.LIFE2DAY.GR


«Το μοναδικό μας όπλο, για τη βελτίωση της ποιότητας των μελών μας και των οικογενειών τους, είναι το αμαξίδιο. Μέσα από τις δράσεις και τις μάχες για όλο το αναπηρικό κίνημα, αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο. Είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή του, αγωνιζόμενος για το μέλλον μου και σίγουρα αγωνίζομαι για πράγματα που εσύ θεωρείς δεδομένα.»
Το κόστος διαβίωσης των βαριά κινητικά αναπήρων (παραπληγικών και τετραπληγικών), είναι στο τριπλάσιο από αυτό ενός ανθρώπου που δεν αντιμετωπίζει τις κινητικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εμείς. Ο τετραπληγικός άνθρωπος, δεν μπορεί να διώξει ούτε μία μύγα από τη μύτη του. Αν ένας τέτοιος άνθρωπος θελήσει μία οικιακή βοηθό, χρειάζεται 1000 ευρώ το μήνα, την ώρα που το παραπληγικό επίδομα είναι 751 ευρώ, γι’ αυτό και το κύριο μέλημα των οικογενειών τους είναι «Τι θα γίνει το παιδί μου όταν πεθάνω;»
Η Ελλάδα, δεν είναι χώρα για αναπήρους σε κανένα επίπεδο, καθώς υπολείπονται να γίνουν πολλά, όπως τόνισε ο κ. Πηγιάκης, ενώ υπογράμμισε ότι η αλλαγή στα εισοδήματα αν γίνουν περικοπές, θα αποτελέσει έναν σύγχρονο καιάδα.


«Αυτά εξηγήσαμε στη κα. Γεροβασίλη, για να καταλάβει για πια ομάδα ανθρώπων μιλάμε και ποιους πάει να πιάσει το ψαλίδι. Άλλη μία από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, είναι οι νεφροπαθείς, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί πολλαπλά σε κάθε επίπεδο της ζωής τους που αφορά την υγεία, την παιδεία, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την ποιότητα ζωής.


Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΕΣΑΜΕΑ, σήμερα, στην πλατεία Ομονοίας στις 11 το πρωί. 


Οι νεφροπαθείς, ζητούν είτε από την Κυβέρνηση, είτε από την Αντιπολίτευση, να στηρίξουν τα παρακάτω:


-Την άμεση επαναφορά με διάταξη νόμου του Ν.612/1977 όπως ίσχυε, που αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των αναπήρων και βαριά χρόνια πασχόντων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και των αντίστοιχων διατάξεων του δημόσιου τομέα. Την άμεση κατάργηση της παρ. 27 του νόμου 4334/2015 και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος με το οποίο υπολογίζονταν τα ποσά των συντάξεων αναπηρίας.
-Την υλοποίηση κατά προτεραιότητα για τους νεφροπαθείς και τους αναπήρους της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις με τα δύο πρώτα Μνημόνια, δεδομένου ότι η αδικία αυτή αφορά μόνο τους νεφροπαθείς και αναπήρους του ιδιωτικού τομέα, μια που οι συνάδελφοι του δημοσίου και μόνο, αλλά ορθώς, εξαιρέθηκαν από τις περικοπές των συντάξεων του Ν. 4093/2012.
- Τη μη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ως προς τη θέσπιση περιουσιακών και οικονομικών κριτηρίων για τη χορήγηση του διατροφικού επιδόματος που χορηγείται προκειμένου να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που απορρέουν από την αναπηρία, μια που δεν μπορούν να ισχύσουν εργαλεία και κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε κράτη τα οποία παρέχουν ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση, στην παιδεία, στην υγεία, την πληροφορία και γενικά την ποιότητα ζωής σε όλους τους πολίτες, με ή χωρίς αναπηρία, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που κατά γενική ομολογία διέρχεται ανθρωπιστική κρίση και δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει στους πολίτες της με αναπηρία όλα τα παραπάνω.
- Τη διατήρηση των όποιων φοροαπαλλαγών στο εισόδημα των νεφροπαθών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και την πρόβλεψη αντίστοιχης φοροελάφρυνσης για τους ελάχιστους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι εργάζονται κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες.
- Την αναθεώρηση του 2643, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας προστατευμένες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ΟΑΕΔ για την εκπόνηση νέου προγράμματος μακροχρόνιας απασχόλησης των χρόνια πασχόντων και των αμεα.
-Την αύξηση των μισθών των εργαζομένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.


Την αύξηση των δαπανών για την υγεία, προκειμένου να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ και να παρέχει δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους, αντάξιες των σύγχρονων ιατροτεχνολογικών εξελίξεων.

Pin It

Cook name small