Greek English French German Italian
Pin It

της Νικολέτας Ντάμπου

Περισσότεροι από 372 ασθενείς με καρκίνο επωφελήθηκαν από την φροντίδα και την δράση του προγράμματος ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ  του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.).

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του προγράμματος ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ  για το πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του και αφορά στο έτος 2018-2019, τα οποία εξασφάλισε και σας τα παρουσιάζει αποκλειστικά το healthweb , στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 26 γυναίκες και 13 άντρες . Ενώ , καταγράφηκαν 372 επισκέψεις μέχρι και τις 21/5/2019 . Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα, το ηλικιακό εύρος των ασθενών κυμαίνεται από 33 ετών ώς και 78 ετών.

Να θυμίσουμε ότι, το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι» είναι μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.) για την στήριξη των καρκινοπαθών τελικού σταδίου και των οικείων τους, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018 .

Οι ασθενείς αυτοί λόγω της βαρύτητας της κατάστασης τους, δεν είναι δυνατόν να μετακινηθούν για υποστήριξη εκτός της οικίας τους, δεν είναι εφικτό να νοσηλευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει σχετική πρόνοια από την Πολιτεία.

Αναλυτικότερα , η υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και των οικείων τους σε ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο γίνεται από ειδικούς Ψυχολόγους και Κοινωνική λειτουργό, στα πλάισια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.

Προυπόθεση για την ένταξη υπήρξε η αδυναμία μετακίνησης των ασθενών λόγω επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας τους, είτε λόγω τερματικής φάσης της νόσου, ενώ κριτήρια ένταξης είναι η οικονομική κατάσταση και ο τόπος διαμονής του ασθενούς (ευρύτερη περιοχή της Αθήνας).

Συνολικά, από την έναρξη του προγράμματος από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και τον Μάιο του 2019, εντάχθηκαν 39 περιστατικά σε διάστημα 9 μηνών.

karkinopathis

 

Οι περιοχές που καλύφθηκαν από το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι»

Οι περιοχές που καλύφθηκαν ήταν:Κυψέλη, Πολύγωνο, Περιστέρι, Χαιδάρι, Άγιοι Ανάργυροι, Νέος Κόσμος,Νίκαια, Παλαιό Φάληρο, Νέα Ιωνία. Ίλιον, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Μαρούσι, Γαλάτσι, Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Νέο Ηράκλειο, Αγία Παρασκευή, Βύρωνας, Άγιος Δημήτριος, Μοσχάτο, Αργυρούπολη, Παπάγου.

Στο πρόγραμμα , όπως σας γράφουμε και πιο πάνω , εντάχθηκαν 26 γυναίκες και 13 άντρες . Καταγράφηκαν 372 επισκέψεις μέχρι και τις 21/5/2019 . Το ηλικιακό εύρος των ασθενών κυμαίνεται από 33 ετών ώς και 78 ετών.

Ψυχολογική  υποστήριξη

Συγκεκριμένα, ο Ψυχολόγος του προγραμαμτος πραγματοποιησε συνολικά 247 ατομικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης με 26 από τους 39 επωφελούμενους του προγράμματος. Οι συνεδρίες λάμβαναν χώρα κατ’ οίκον σε εβδομαδιαία συχνότητα. Στην πλειοψηφία τους, οι άνθρωποι που ζήτησαν τη συμβολή του ψυχολόγου ήταν ασθενείς.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε συμβουλευτική σε οικεία πρόσωπα των ασθενών. Ενδεικτικά, τα αιτήματα αφορούσαν τη διαχείριση των αισθημάτων άγχους για την εξέλιξη της νόσου, την προσαρμογή στις νέες συνθήκες, τη διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων, την αποδοχή του θανάτου. Η διάρκεια της συνεργασίας με τον κάθε ένα ποίκιλλε αναλόγως του αιτήματος του και της κατάστασης της υγείας του, καθώς κάποιοι ασθένεις βρίσκονταν σε τερματικό στάδιο της νόσου.

asthenis me psixologo

Αναλυτικότερα, η Κοινωνική Λειτουργός του προγράμματος ενημέρωσε και τους 39 ασθενείς που εντάχθηκαν, όσον αφορά στα δικαιώματα που μπορούν να διεκδικήσουν. Στην πλειοψηφία τους, οι ασθενείς και οι φροντιστές δεν γνώριζαν τις ιδιαίτερες απολαβές και τις κοινωνικές παροχές, που δικαιούνται.

Από το σύνολο των εξυπηρετούμενων, οι 29 είχαν κινήσει ήδη τη διαδικασία για την πιστοποίηση αναπηρίας και διέθεταν το προαπαιτούμενο ποσοστό από τα ΚΕ.Π.Α. Οι υπόλοιποι 10 χρειάστηκαν την αρχική ενημέρωση και καθοδήγηση για τη σχετική διαδικασία. Την διεκπεραίωση αυτής ανέλαβε η κοινωνική λειτουργός, με εξουσιοδοτήσεις από τους ίδιους τους ασθενείς. Σχετικά με τις κοινωνικές παροχές που αφορούν την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. και της Ε.Υ.Δ.Α.Π., την φοροελάφρυνση και την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, την 5% ή την 0% συμμετοχή σε ιατρικές εξετάσεις, την αναπηρική σύνταξη, τα επιδόματα ανά περίπτωση, και οποιοδήποτε άλλο αίτημα προέκυπτε κατά διαστήματα.

Στην πλειοψηφία τους χρειάστηκαν αναλυτική ενημέρωση, διότι δεν γνώριζαν ότι έχουν δικαιώματα ως ογκολογικοί ασθενείς. Ακόμη και εκείνοι που ήδη διέθεταν ποσοστό αναπηρίας, δεν ήταν ενήμεροι πως να το αξιοποιήσουν καταλλήλως.

Οι επισκέψεις της Κοινωνικής Λειτουργού μέχρι τα μέσα Μαίου είναι 125, ενώ σε εκκρεμότητα είναι ακόμα 5 περιστατικά, όπου μένει η κατάθεση των φακέλων τους στα ΚΕ.Π.Α.

Τα σχόλια των ασθενών για το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι»

Οι επωφελούμενοι υποδέχτηκαν το πρόγραμμα ένθερμα και το έχουν αξιολογήσει μέσω ερωτηματολογίων με θετικό τρόπο. Παρακάτω παραβάλλονται σχόλια των ασθενών που δείχνουν τη σημασία που είχε η ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη για τους ίδιους:

Άνδρας, 58 ετών: "Να πατήσω στα πόδια μου και να βρω και τη γη που είχα χάσει κάτω από τα πόδια μου".

Γυναίκα, 78 ετών: "Στο να είμαι ψυχικά καλά και να αντιμετωπίζω τη δυσκολία και τη σοβαρότητα της υγείας μου".

Άνδρας, 78 ετών: ΄΄Με βοήθησε να εκτιμήσω τη ζωή…"

Άνδρας, 58 ετών: "Βρήκα συμπαράσταση από ένα άνθρωπο που ήξερε και τα διαδικαστικά αλλά και συμπαράσταση και μια ευγενή όμορφη παρουσία".

Γυναίκα, 71 ετών: "Φροντίδα για την παροχή βοηθημάτος οικονομικού με τη συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογιτικών από Νοσοκομεία".

Τέλος να σημειωθεί ότι δεν κατέστει δυνατόν να εξυπηρετηθούν περιστατικά ορρίφθηκαν λόγο χιλιομετρικής απόστασης και λόγω αδυναμίας πρόσβασης των επαγγελματιών είναι οι εξής:

Ίλιον, Εκάλη, Αρτέμιδα, Σπάτα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Βριλήσσια, Βούλα, Γλυφάδα, Πειραιάς, Σαλαμίνα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χορηγική υποστήριξη φαρμακευτικών εταιρειών B.M.S., Φαρμασέρβ-Λίλλυ, Roche, Merck, Abbvie.

Pin It