Fitness

Πότε τα λαχανικά γίνονται παχυντικά; 

Πότε τα λαχανικά γίνονται παχυντικά; 

Τα λαχανικά μπορούν να είναι παχυντικά και να μας προσθέτουν θερμίδες αντί να συμβάλλουν στην μείωση του βάρους . Πότε γίνεται αυτό;

Οι Αμερικανοί καταναλώνουν συχνά λαχανικά παρασκευασμένα με τρόπους που προσθέτουν θερμίδες και νάτριο, και αφαιρούν τις φυτικές ίνες, δείχνει μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Οικονομικών Ερευνητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA ERS) .

Οι ερευνητές του τμήματος (ERS), χρησιμοποιούν αντιπροσωπευτικά, σε εθνικό επίπεδο, διατροφικά δεδομένα που πηγάζουν από Εθνική Έρευνα που διεξήχθη το έτος 2003-04 για την Υγεία και την αξιολόγηση της Διατροφής (NHANES). Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα τρόφιμα που κατανάλωναν, καθώς και την ποσότητα αυτών για διάστημα 24 ωρών, και η συνέντευξη επαναλήφθηκε για μια δεύτερη, όχι συνεχόμενη ημέρα, παρέχοντας έτσι πληροφορίες δύο ημερών για τη διατροφική πρόσληψη του κάθε συμμετέχοντα. Χρησιμοποιήθηκαν τα διατροφικά δεδομένα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την εκτίμηση του περιεχομένου, κάθε είδους καταναλισκόμενου τροφίμου, σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Εκείνη την εποχή η μελέτη είχε διενεργήσει μια βάση δεδομένων για τον προσδιορισμό του περιεχομένου των φυτικών τροφίμων που δεν ήταν διαθέσιμα στα δεδομένα της έρευνας NHANES πριν το 2004. Ωστόσο, διατροφικές συνήθειες που παρατηρούνται το 2003-04 είναι πιθανό να είναι παρόμοιες με τις σημερινές, δεδομένου ότι οι διατροφικές προτιμήσεις και οι διατροφικές συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα.

Οι ερευνητές του τμήματος (ERS), κατέγραψαν την ατομική κατανάλωση λαχανικών από όλες τις πηγές – ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά, πιάτα από αναμεμιγμένα λαχανικά, όπως, σούπες, μαγειρευτά φαγητά και ζυμαρικά, χυμούς, σάλτσες κλπ., και εκτίμησαν τη συνολική πρόσληψη λαχανικών, μετρημένη σε φλιτζάνια. Επειδή οι Αμερικανοί κάνουν συχνά αρκετά διαφορετικές επιλογές όταν τρώνε έξω, εξετάστηκαν τα πρότυπα κατανάλωσης λαχανικών για τα τρόφιμα που παρασκευάζονται στο σπίτι σε σχέση με εκείνα τα τρόφιμα που παρασκευάζονται εκτός σπιτιού. Τα τρόφιμα χωρίστηκαν σύμφωνα με τον τρόπο παρασκευής τους. Έτσι, ένα σάντουιτς παρασκευασμένο στο σπίτι, το οποίο θα πάρουμε στη δουλειά για το μεσημεριανό μας γεύμα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα σπιτικό φαγητό, ενώ μια πίτσα εστιατορίου με κατ ‘οίκον παράδοση, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παρασκευή εκτός σπιτιού. Εξετάστηκαν οι επιδράσεις διαφόρων ειδών καταναλισκόμενων λαχανικών, ως προς τη πρόσληψη θερμίδων, το νάτριο, και τις φυτικές ίνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί κατανάλωναν καθημερινά 1,5 φλιτζάνι λαχανικών – το 50-60% που συνιστάται για ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά αντιστοιχεί σε κατανάλωση 2-3 φλιτζάνια. Περισσότερο από το ήμισυ των λαχανικών προερχόταν απόπατάτες και ντομάτες (51%), ενώ μόνο το 10% προερχόταν από σκούρα πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά. Ορισμένα λαχανικά καταναλώνονταν σκέτα – ωμά καρότα ή φέτες ντομάτας – αλλά τα περισσότερα καταναλώνονταν μαγειρεμένα, είτε ως μέρος ενός ανάμικτου πιάτου.

Οι πατάτες καταναλώνονταν συνήθως με προσθήκη λίπους. Στο σπίτι, η πιο συχνή μορφή κατανάλωσης ήταν τα πατατάκια, ενώ εκτός σπιτιού, κυριαρχούσαν οι τηγανητές πατάτες. Άλλα πιάτα με πατάτα, όπως, ο πουρές πατάτας και οι πατατοκεφτέδες συχνά παρασκευάζονταν με προσθήκη λίπους και νατρίου. Οι πατάτες φούρνου ήταν δημοφιλής, αλλά πιο συχνά – ειδικά στην εκτός σπιτιού κατανάλωση – η φλούδα δεν καταναλωνόταν, μειώνοντας έτσι την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Αν και η ωμή κατανάλωση λαχανικών είναι δημοφιλής, οι περισσότερες ντομάτες καταναλώνονταν ως συστατικό σε δημοφιλή μικτά τρόφιμα, όπως ζυμαρικά και πίτσες. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις κύριες πηγές της ντομάτας που καταναλώνονταν, διαπίστωσαν ότι, στο σπίτι η κατανάλωση ωμής ντομάτας αντιπροσώπευε το 22%, ενώ το 24% προερχόταν από σάλτσες ντομάτας για μακαρόνια και παρόμοια ζυμαρικά. Μεταξύ των τροφών που παρασκευάζονταν εκτός σπιτιού, η πίτσα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της καταναλισκόμενης ντομάτας σε ποσοστό 32%, ακολουθεί η ωμή ντομάτα σε ποσοστό 17%, και τα μακαρόνια, και παρόμοια ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας σε ποσοστό 15%.

Με την συνεργασία της Ιωάννας Βλάχου -Διαιτολόγος – Διατροφολόγος- Επιστημονικός Συνεργάτης ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κολωνάκι.Logodiatrofis.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να χτίσετε μύες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Ο ρόλος των επιπέδων γλυκόζης στην σκελετική αποκατάσταση

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης.