H διατροφή «vegan» είναι εξαιρετικά δημοφιλής, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νέους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Περιλαμβάνει μόνο φυτικά τρόφιμα – δηλαδή όχι αυγά, γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα κάθε είδους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι vegans τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, καρδιακή νόσο ή ακόμα και, καρκίνο. Παρ’ όλα αυτά, είναι επίσης πιο ευάλωτοι στις διατροφικές ανεπάρκειες όπως οι εξής:
- B12
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
- Οι βιταμίνες Α & D
- Σίδηρο
- ψευδάργυρος
- ασβέστιο
Όλες αυτές οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της ενέργειας και της διάθεσης – μεταξύ άλλων σημαντικών λειτουργιών.
Γι’ αυτό το λόγο, οι «vegans» πρέπει να φροντίσετε να τρώτε πολλά τρόφιμα όπως:
- Φρούτα και λαχανικά
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Όσπρια
- Ξηροί καρποί
- Σπόροι
- Φασόλια
Εάν σκέφτεστε τη μετάβαση της διατροφής σας σε «vegan», μιλήστε με το γιατρό σας και / ή ένα διατροφολόγο σε πρώτο στάδιο και στη σε συνεννόηση μαζί τους αποφασίστε για τις πιθανές προσαρμογές στη διατροφή σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις