Greek English French German Italian

ndd optim

Pin It

Η κλινική μελέτη 4 θεραπειών

Καθώς η πανδημία του κοροναϊού εξελίσσεται, οι επιστήμονες έχουν επιδοθεί σε έναν αληθινό αγώνα δρόμου προκειμένου να εντοπίσουν φάρμακα που δρουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του ιού. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 69 φάρμακα που ενδεχομένως να σχετίζονται με την ασφαλή ανάρρωση από τον κοροναϊό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκινά, παράλληλα με τη προσπάθεια για την ανάπτυξη του εμβολίου, δοκιμές για τέσσερα από αυτά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μερικά φάρμακα που ενδέχεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νέας πανδημίας κυκλοφορούν ήδη στην αγορά και χρησιμοποιούνται επιτυχώς σε άλλες ασθένειες. Το γεγονός κρίνεται ως αρκετά ελπιδοφόρο, αφού σημαίνει ότι οι επιστήμονες ίσως δε χρειαστεί να ξεκινήσουν από την αφετηρία προκειμένου να βρουν το καταλληλότερο φάρμακο.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν από τους ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Νέβαν Κρόγκαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, 25 υποψήφια φάρμακα για τη νέα πανδημία που ήδη χρησιμοποιούνται, έχοντας έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, για τη θεραπεία ασθενειών όπως η νόσος Πάρκινσον, ο καρκίνος, η υπέρταση, η σχιζοφρένεια, ο διαβήτης τύπου 2.

Solidarity (Αλληλεγγύη): Μια παγκόσμια κλινική δοκιμή

Η παγκόσμια κλινική δοκιμή που ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ έλαβε την ονομασία «Solidarity» και βασίζεται στη μελέτη πολλών χιλιάδων ασθενών σε δεκάδες χώρες. Ο ασθενής που επιθυμεί να συμμετάσχει στη μελέτη ακολουθεί μια αρκετά απλή διαδικασία: O γιατρός ενημερώνει τον ιστότοπο του ΠΟΥ για τα στοιχεία του επιβεβαιωμένου κρούσματος και, κατόπιν, ο ασθενής, μέσα από έγγραφη δήλωση, παραχωρεί την ηλεκτρονική συγκατάθεσή του στον ΠΟΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς θα έχουν γνώση του αν λαμβάνουν κάποιο υπό δοκιμή φάρμακο κι έτσι δεν θα μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα του φαινομένου placebo, ωστόσο ο χρόνος ασκεί έντονη πίεση στο παγκόσμιο σύστημα υγείας και αναζητείται μια αποτελεσματική λύση το συντομότερο δυνατό.

Δεδομένου του γεγονότος ότι το 15% των ανθρώπων που εκδηλώνουν τον ιό νοσούν σοβαρά, γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων, να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία και φυσικά να ελαττωθούν οι θάνατοι.

Οι 4 θεραπείες που μελετώνται

Ritonavir/Lopinavir

Η παραπάνω θεραπεία είναι εγκεκριμένη από το 2000 ως όπλο στη μάχη με το HIV. Το αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» δημοσίευσε πρόσφατα τα πρώτα δείγματα της μικρής κλινικής δοκιμής σε μόλις 195 ασθενείς, στην πόλη Γιουχάν. Τα αποτελέσματα υπήρξαν αποθαρρυντικά αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν πως χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα ατόμων προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Χλωροκίνη και Υδροξυχλωροκίνη

Φάρμακο γνωστό εδώ και δεκαετίες για την αποτελεσματικότητά του έναντι της ελονοσίας, με αυξημένη ζήτηση τελευταία, καθώς λέγεται ότι επιδρά θετικά και στη θεραπεία του κοροναϊού. Σύμφωνα με την ειδική στις πνευμονικές λοιμώξεις Σουζάνε Χέρολντ του γερμανικού Πανεπιστημίου του Γκίσεν: «Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει αυτό το φάρμακο στον ένα ιό μετά τον άλλο, αλλά ποτέ δεν «δούλεψε» στους ανθρώπους. Η δόση που απαιτείται, είναι υπερβολικά υψηλή». Το γεγονός ότι απαιτούνται πολύ μεγάλες δόσεις είναι αποθαρρυντικό, καθώς το φάρμακο συνδέεται με σοβαρές τοξικές παρενέργειες.

Remdesivir

Δημιούργημα της εταιρείας Gilead, δοκιμάστηκε χωρίς θετικά αποτελέσματα πέρυσι στην έξαρση του Εμπόλα στο Κόνγκο. Έχει καταγραφεί η περίπτωση δύο ασθενών στις ΗΠΑ που θεραπεύτηκαν μετά από τη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου, ωστόσο το δείγμα είναι τόσο μικρό που τα αποτελέσματα μπορούν να θεωρηθούν τυχαία. Οι μελέτες συνεχίζονται, αφού μέχρι στιγμής το Remdesivir θεωρείται ό,τι πιο ελπιδοφόρο στη μάχη με τον κοροναϊό.

Η Kaletra συνδυαστικά με ιντερφερόνη βήτα

Χρησιμοποιείται κατά του HIV και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα και στην καταπολέμηση της νέας πανδημίας.

Pin It

Cook name