Pin It
Τα μελομακάρονα είναι αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Δοκιμάστε φέτος τη συγκεκριμένη παραλλαγή χωρίς ζάχαρη για να τα απολαύσετε στην πιο υγιεινή και απενοχοποιημένη εκδοχή τους.

Υλικά για μία δόση (περίπου 40 μικρά τεμάχια)

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

Για τη ζύμη:

– 200 γρ χυμός πορτοκαλιού

– 280 γρ ελαιόλαδο

– 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα

– 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα

– 1 πρέζα γαρύφαλλο

–  ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

Για το μέλωμα:

– Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)

– Μέλι

Για το σιρόπι:

- 2 φλιτζάνια μέλι

- 2 φλιτζάνια νερό

- ένα ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με το σιρόπι για να το αφήσουμε να κρυώσει ώστε να βυθίσουμε μέσα του τα ζεστά μελομακάρονα.

Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα 2 φλιτζάνια μέλι και 2 φλιτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα.

Σουρώνουμε τον αφρό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη.

Για τα μελομακάρονα:

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Τα αφήνουμε να αφρίσουν και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι.

Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην "κορδώσει” η ζύμη μας.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν.

Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
Pin It