Παρασκήνιο

Επιτροπή προμήθειας εμβολίων COVID : Ο Υπουργός Υγείας θα εισηγείται στον εαυτό του για την προμήθεια

Επιτροπή προμήθειας εμβολίων COVID : Ο Υπουργός Υγείας θα εισηγείται στον εαυτό του για  την προμήθεια

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κίκιλιας συγκρότησε Επιτροπή Διαχείρισης Προμηθειών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 και όρισε πρόεδρο τον εαυτό του . Δηλαδή ο Υπουργός Υγείας θα εισηγείται στον εαυτό του την προμήθεια των εμβολίων .

Αρμοδιότητα της επιτροπής είναι η υποβολή εισηγήσεων προς τον Υπουργό Υγείας για την προμήθεια εμβολίων μέσω του Μηχανισμού Παγκόσμιας Πρόσβασης σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού COVID-19 (COVAX INITIATIVE). Δηλαδή ο πρόεδρος της επιτροπής που είναι ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κίκιλιας θα  εισηγείται στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κίκιλια , άρα στον  εαυτό του για την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού .

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα ο Υπουργός Υγείας ασχολείται με τις προμήθειες και είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προμηθειών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19;  Ο ρόλος του  υπουργού  Υγείας είναι να  έχει την εποπτεία και να χαράζει πολιτική Υγείας  .

Συγκεκριμένα, η απόφαση που εκδόθηκε πριν τρεις ημέρες και την υπογράφει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κίκιλιας και ο αναπληρωτής Υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρει τα εξής :

Συγκροτούμε Επιτροπή Διαχείρισης Προμηθειών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμώνκατά του κορωνοϊού COVID-19 και ορίζουμε τα μέλη αυτής, ως ακολούθως:
1. ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Υπουργός Υγείας.
2. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.
3. ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
4. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.

  • Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η ΓΚΑΡΕΤΣΟΥ ΕΛΕΝΗ, του κλάδου ΤΕ Επισκεπτών/τριώνΥγείας, με αναπληρώτρια τη ΣΑΡΑΝΤΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, του κλάδου ΤΕ Λογιστικής, οι οποίες αμφότερες υπηρετούν στο Γραφείο Υπουργού Υγείας.

 

Η Επιτροπή είναι αρμόδια για: α) τη λήψη απόφασης για την προμήθεια εμβολίων σύμφωνα με την περίπτωση β) της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του ν. 4764/2020 (ΦΕΚ Α ́256), όπως ισχύει, β) τη χορήγηση εντολής προς την Ανώνυμη Εταιρεία «ΙνστιτούτοΦαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΙΦΕΤ) για την αγορά εμβολίων με τη διαδικασίατης περίπτωσης β) της παραγράφου 1 του ιδίου άρθρου, γ) την εποπτεία της διαδικασίας προμήθειας και επαρκούς εφοδιαστικής κάλυψης του Εθνικού ΠρογράμματοςΕμβολιασμών, δ) την υποβολή εισηγήσεων προς τον Υπουργό Υγείας για την προμήθεια εμβολίων μέσω του Μηχανισμού Παγκόσμιας Πρόσβασης σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού COVID-19 (COVAX INITIATIVE),ε) τη λήψη απόφασης διάθεσης του πλεονασματικού αποθέματος εμβολίων της παραγράφου 1 του εν λόγω άρθρου σε τρίτα κράτη, μετά από σχετικό αίτημα δωρεάς στ) την εισήγηση διενέργειας δωρεών με σχετική απόφαση των αρμόδιων Υπουργών στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συμμαχίας για Εμβόλια καιΑνοσοποιήσεις (GAVI).

Ειδικά, για την άσκηση αποκλειστικά της ως άνω αρμοδιότητας της περίπτωσης ε) τηςπαραγράφου 4 του άρθρου 53 του ν. 4764/2020 (ΦΕΚ Α΄ 256), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 61 του ν. 4807/2021 (ΦΕΚ Α΄ 96), ήτοι ως προς τη λήψη απόφασης διάθεσης του πλεονασματικού αποθέματος εμβολίων της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του ν. 4764/2020 σε τρίτα κράτη, μετά από σχετικό αίτημα δωρεάς, στη σύνθεση της Επιτροπής συμμετέχει κατ’ εξαίρεση, με δικαίωμα ψήφου, ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, προκειμένου να εισφέρει τα αναγκαία δεδομένα από το Σύστημα Προγραμματισμού Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID- 19.

  • Κατά τη λήψη της απόφασης δωρεάς η Επιτροπή, με την προαναφερθείσα σύνθεσή της (ήτοι με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας
    Διοίκησης), λαμβάνει υπόψη την επάρκεια των διατιθέμενων εμβολίων στο Σύστημα Προγραμματισμού Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID- 19 για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών, σε συνάρτηση με την υφιστάμενη ζήτηση, τις ημερομηνίες ανάλωσης των εμβολίων και τις προγραμματισμένες προμήθειές τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή και αδιατάρακτη λειτουργία της εμβολιαστικής αλυσίδας και του Συστήματος Προγραμματισμού Συνεδριών Εμβολιασμού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σκάνδαλο στον ΕΟΠΥΥ : Αποζημιώνει σκευάσματα που έχει απορρίψει ο ΕΟΦ

Παρασκήνιο: Τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ κυκλοφορούν σε newsletters

ΕΟΠΥΥ: Πρώην σύμβουλος του Μπερσίμη συμμετέχει σε σημερινό έργο που έχει αποζημιωθεί, όμως ΔΕΝ λειτουργεί

Αποκλειστικό: ΕΟΠΥΥ: Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το έργο Crowd Health

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΚΑΠΥ: ‘’Βροχή’’ θα πέφτουν οι ενστάσεις στους διαγωνισμούς για  προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων

ΕΚΑΠΥ : ‘’Βροχή’’ θα πέφτουν οι ενστάσεις στους διαγωνισμούς  για  προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων . Ανεπίδεκτοι μαθήσεως οι υπεύθυνοι στο Υπουργείο Υγείας για το Φάρμακο .

Δικαίωση του healthweb.gr ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν τα ιατροτεχνολογικά

Τελικά δικαιωθήκαμε στο www.healthweb.gr όταν γράφαμε πριν λίγο καιρό ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα εάν επιλέξουν  κάτι άλλο από αυτό που προσφέρει το νοσοκομείο.

Το νόμιμο, το ηθικό για διοικητές νοσοκομείων & τον νέο Γεν. Γραμματέα του Υπ. Υγείας

Στο healthweb.gr έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό ότι οι τοποθετήσεις των διοικητών στα νοσοκομεία δεν είναι νόμιμες αφού δεν έγιναν με τον νόμο ν.4622/2019 .Παρ’όλο που εμμέσως το υπουργείο υγείας το αποδέχθηκε αντί να διορίσει τους νέους διοικητές με βάση το νόμο (άρα νόμιμα), απλά τους άλλαξε όνομα και τους ονόμασε προσωρινούς διοικητές!