Παρασκήνιο

Επιτροπή προμήθειας εμβολίων COVID : Ο Υπουργός Υγείας θα εισηγείται στον εαυτό του για την προμήθεια

Επιτροπή προμήθειας εμβολίων COVID : Ο Υπουργός Υγείας θα εισηγείται στον εαυτό του για  την προμήθεια

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κίκιλιας συγκρότησε Επιτροπή Διαχείρισης Προμηθειών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 και όρισε πρόεδρο τον εαυτό του . Δηλαδή ο Υπουργός Υγείας θα εισηγείται στον εαυτό του την προμήθεια των εμβολίων .

Αρμοδιότητα της επιτροπής είναι η υποβολή εισηγήσεων προς τον Υπουργό Υγείας για την προμήθεια εμβολίων μέσω του Μηχανισμού Παγκόσμιας Πρόσβασης σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού COVID-19 (COVAX INITIATIVE). Δηλαδή ο πρόεδρος της επιτροπής που είναι ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κίκιλιας θα  εισηγείται στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κίκιλια , άρα στον  εαυτό του για την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού .

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα ο Υπουργός Υγείας ασχολείται με τις προμήθειες και είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προμηθειών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19;  Ο ρόλος του  υπουργού  Υγείας είναι να  έχει την εποπτεία και να χαράζει πολιτική Υγείας  .

Συγκεκριμένα, η απόφαση που εκδόθηκε πριν τρεις ημέρες και την υπογράφει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κίκιλιας και ο αναπληρωτής Υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρει τα εξής :

Συγκροτούμε Επιτροπή Διαχείρισης Προμηθειών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμώνκατά του κορωνοϊού COVID-19 και ορίζουμε τα μέλη αυτής, ως ακολούθως:
1. ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Υπουργός Υγείας.
2. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.
3. ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
4. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.

  • Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η ΓΚΑΡΕΤΣΟΥ ΕΛΕΝΗ, του κλάδου ΤΕ Επισκεπτών/τριώνΥγείας, με αναπληρώτρια τη ΣΑΡΑΝΤΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, του κλάδου ΤΕ Λογιστικής, οι οποίες αμφότερες υπηρετούν στο Γραφείο Υπουργού Υγείας.

 

Η Επιτροπή είναι αρμόδια για: α) τη λήψη απόφασης για την προμήθεια εμβολίων σύμφωνα με την περίπτωση β) της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του ν. 4764/2020 (ΦΕΚ Α ́256), όπως ισχύει, β) τη χορήγηση εντολής προς την Ανώνυμη Εταιρεία «ΙνστιτούτοΦαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΙΦΕΤ) για την αγορά εμβολίων με τη διαδικασίατης περίπτωσης β) της παραγράφου 1 του ιδίου άρθρου, γ) την εποπτεία της διαδικασίας προμήθειας και επαρκούς εφοδιαστικής κάλυψης του Εθνικού ΠρογράμματοςΕμβολιασμών, δ) την υποβολή εισηγήσεων προς τον Υπουργό Υγείας για την προμήθεια εμβολίων μέσω του Μηχανισμού Παγκόσμιας Πρόσβασης σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού COVID-19 (COVAX INITIATIVE),ε) τη λήψη απόφασης διάθεσης του πλεονασματικού αποθέματος εμβολίων της παραγράφου 1 του εν λόγω άρθρου σε τρίτα κράτη, μετά από σχετικό αίτημα δωρεάς στ) την εισήγηση διενέργειας δωρεών με σχετική απόφαση των αρμόδιων Υπουργών στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συμμαχίας για Εμβόλια καιΑνοσοποιήσεις (GAVI).

Ειδικά, για την άσκηση αποκλειστικά της ως άνω αρμοδιότητας της περίπτωσης ε) τηςπαραγράφου 4 του άρθρου 53 του ν. 4764/2020 (ΦΕΚ Α΄ 256), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 61 του ν. 4807/2021 (ΦΕΚ Α΄ 96), ήτοι ως προς τη λήψη απόφασης διάθεσης του πλεονασματικού αποθέματος εμβολίων της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του ν. 4764/2020 σε τρίτα κράτη, μετά από σχετικό αίτημα δωρεάς, στη σύνθεση της Επιτροπής συμμετέχει κατ’ εξαίρεση, με δικαίωμα ψήφου, ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, προκειμένου να εισφέρει τα αναγκαία δεδομένα από το Σύστημα Προγραμματισμού Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID- 19.

  • Κατά τη λήψη της απόφασης δωρεάς η Επιτροπή, με την προαναφερθείσα σύνθεσή της (ήτοι με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας
    Διοίκησης), λαμβάνει υπόψη την επάρκεια των διατιθέμενων εμβολίων στο Σύστημα Προγραμματισμού Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID- 19 για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών, σε συνάρτηση με την υφιστάμενη ζήτηση, τις ημερομηνίες ανάλωσης των εμβολίων και τις προγραμματισμένες προμήθειές τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή και αδιατάρακτη λειτουργία της εμβολιαστικής αλυσίδας και του Συστήματος Προγραμματισμού Συνεδριών Εμβολιασμού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σκάνδαλο στον ΕΟΠΥΥ : Αποζημιώνει σκευάσματα που έχει απορρίψει ο ΕΟΦ

Παρασκήνιο: Τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ κυκλοφορούν σε newsletters

ΕΟΠΥΥ: Πρώην σύμβουλος του Μπερσίμη συμμετέχει σε σημερινό έργο που έχει αποζημιωθεί, όμως ΔΕΝ λειτουργεί

Αποκλειστικό: ΕΟΠΥΥ: Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το έργο Crowd Health

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΙΦΕΤ: Έφυγε ο φαρμακαποθηκάριος σύμβουλος και ήρθε ο φαρμακοποιός, με ιδιωτικό φαρμακείο στα Δυτικά Προάστια

Τελικά μερικά πράγματα στην Ελλάδα δεν αλλάζουν, στο ΙΦΕΤ έφυγε ένας φαρμακαποθηκάριος σύμβουλος και πήγε ένας φαρμακοποιός ως σύμβουλος,  ο οποίος διατηρεί και το ιδιωτικό  φαρμακείο στα Δυτικά Προάστια.

Πωλήσεις των φαρμάκων: Ο ΕΟΦ διόρθωσε το λάθος μετά το δημοσίευμα του healthweb

Ο ΕΟΦ μετά το δημοσίευμα του healthweb το οποίο ανέδειξε ότι τα στοιχεία για τις πωλήσεις των φαρμάκων που ανακοινώθηκαν είναι λάθος , διόρθωσε το σφάλμα , όπως η διοίκηση μας επιβεβαίωσε  και παραδέχθηκε  ότι η παρέμβαση μας τους βοήθησε να το εντοπίσουν . Τελικά οι πωλήσεις φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 17,66 % για το 2020 […]

Αποκλεισμός των  ικανών διοικητών για ΥΠΕ και νοσοκομεία

Το healthweb.gr είχε επισημάνει πολύ πριν ψηφιστεί ο νόμος για τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών και νοσοκομείων ότι δεν θα έχει τις ασφαλιστικές δικλείδες που απαιτούνται για να μην επιλέγουν και επανατοποθετηθούν όλοι όσοι κακοδιοίκησαν τους οργανισμούς και τα νοσοκομεία.

Τα εμβόλια και φάρμακα για COVID στην αρμοδιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τα παίρνει όλα πάνω του με την υπουργική απόφαση για τον ορισμό αποφαινόμενου οργάνου για τις δημόσιες συμβάσεις προμήθειας μονοκλωνικών αντισωμάτων ή λοιπών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου COVID 19.

Πότε θα λειτουργήσει η λίστα αναμονής χειρουργείων ;

Πριν ένα χρόνο το healthweb.gr είχε προτείνει στο υπουργείο υγείας να ελέγξει τηλεφωνικά τις λίστες των χειρουργείων για το πρόβλημα που είχε προκύψει με τα 2925 παιδιά που δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Αποδείχτηκε ότι τελικά αντί για 2925 παιδάκια ήταν λιγότερα από 1500.

Ολόκληρο το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων πληρώνουν οι ασθενείς και όχι μόνο την συμμετοχή

Ο υπουργός υγείας ,την άνοιξη, περιόρισε  τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων όπως προβλεπόταν από τις εισηγήσεις ειδικών και τα ιατρικά πρωτόκολλα.  Αν είναι σωστό και αποτελεσματικό θα φανεί στην πράξη.