ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Νικόλαος Τζανάκης
Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
video

Τζανάκης: Το υγειονομικό σύστημα ‘’απειλείται’’ από την ταυτόχρονη δράση Covid-19, γρίπης και συγκυτιακού ιού

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης  μίλησε στην εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr με την Νικολέτα Ντάμπου για την δράση πολλών ιών, στην χώρα μας  όπως ο Covid-19 και οι μεταλλάξεις του, ο ιός της γρίπης και ο συγκυτιακός ιός (RSV) αλλά  και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Πόσο ανησυχητική είναι η ταυτόχρονη δράση των ιών αυτών; Τι θα πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχθούμε;

Καθώς προχωράμε προς το δεύτερο μισό του φθινοπώρου και του χειμώνα, είναι υπαρκτή η απειλή από πολλούς ιούς όπως ο Covid-19 και oi μεταλλάξεις του, ο ιός της γρίπης και ο συγκυτιακός ιός (RSV), καθώς και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Πόσο ανησυχητική είναι η ταυτόχρονη δράση των ιών αυτών; Τι θα πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχθούμε; Για το θέμα αυτό συνομιλούμε με τον κύριο Νικόλαο Τζανάκη, ο οποίος είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην ερώτηση για την εξέλιξη της επιδημίας  του κορωνοϊού, ο κύριος Τζανάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «εξελίσσεται με έναν ιδιάζοντα και πρωτοφανή ενδημικό χαρακτήρα. Έχει πάψει πλέον να είναι πανδημία, έχει ενδημικό χαρακτήρα.  Δεν ακολουθεί εποχιακή κατανομή, όπως οι γνωστές ετήσιες επιδημίες της γρίπης, του συγκυτιακού ιού κ.λπ. Ακολουθεί μια περίεργη επιδημία, η οποία περισσότερο συνδέεται με το επίπεδο και την δυναμική των κοινωνικών επαφών.»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή η δυναμική εξηγεί γιατί το καλοκαίρι είδαμε πάρα πολλά κρούσματα στα νησιά και στην Κρήτη. Ενώ τώρα το πλήθος των κρουσμάτων ακολουθεί μια γεωγραφική κατανομή περισσότερο προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, ο κύριος Τζανάκης επεσήμανε πως πάντα εμπνέουν ανησυχία. Ωστόσο, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής οι μεταλλάξεις μπορώ να πω ότι αντιμετωπίζονται, υπό την έννοια ότι ο ιός πια δεν προκαλεί όλα εκείνα τα προβλήματα που προκαλούσε και δεν πιέζει το σύστημα.»

Ταυτόχρονη δράση των ιών

Όσο για την ταυτόχρονη δράση των ιών, ο κύριος Τζανάκης ξεκαθάρισε αρχικά ότι είναι τελείως διαφορετικός ο ιός που προκαλούν τα κουνούπια. Αν και υπάρχουν σποραδικά κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου και δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα, δεν προβληματίζουν αυτή την στιγμή. Αυτό που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όμως, είναι η ταυτόχρονη δράση του Covid-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Ο κύριος Τζανάκης τόνισε πως «μπορεί να συμπέσει χρονικά η κορύφωση των επιδημικών τους καμπυλών, με συνέπεια να έχουμε πίεση στο υγειονομικό σύστημα. Και οι 3 αυτοί προσβάλλουν άτομα πάνω από 65 ετών, με πολλές συννοσηρότητες. Εξαιτίας της παρόξυνσης αυτών των συννοσηροτήτων, θα οδηγηθούν αυτά τα άτομα πολύ συχνά στο νοσοκομείο».

Εξειδικεύοντας την απειλή, ο καθηγητής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «Ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων έχει προειδοποιήσει τους εθνικούς οργανισμούς ήδη. Και οι δικοί μας εθνικοί οργανισμοί έχουν κινητοποιηθεί. Φέτος προοιωνίζεται ένας δύσκολος χειμώνας, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ. Η γρίπη θα κάνει την εμφάνισή της και θα είναι πιο δυνατή, ενώ αναμένουμε και τον συγκυτιακό ιό. Ευτυχώς για τα 3 αυτά έχουμε εμβόλια.»

Σε σχέση με την κατάλληλη περίοδο εμβολιασμού, ο κύριος Τζανάκης επεσήμανε τα εξής:

  • Το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού θα πρέπει να γίνει τώρα σύντομα μέσα στον Οκτώβριο ή την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη γρίπη, αλλά προτείνει καλύτερα να τα κάνουμε χωριστά.
  • Το εμβόλιο της γρίπης προς τα τέλη Νοέμβρη, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Άλλωστε η γρίπη εξελίσσεται κυρίως Γενάρη, Φλεβάρη Μάρτη. Επομένως θα θέλαμε η όποια προστασία μας προσφέρει το εμβόλιο να είναι στην μεγαλύτερή της αποτελεσματικότητα εκείνους τους μήνες.
  • Ως προς το εμβόλιο του συγκυτιακού ιού έχουν υποβληθεί δύο φάκελοι από δύο διαφορετικές εταιρίες. Αναμένεται η έγκρισή τους, καθώς και ίσως την αποζημίωσή τους για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες. Γι’ αυτές τις ομάδες θα υπάρξει ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν.

Όσο για τα συμβατικά εμβόλια της γρίπης, ο καθηγητής επεσήμανε πως έχουν ακριβώς την ίδια αποτελεσματικότητα με τα ανοσοενισχυμένα σε ηλικίες κάτω των 65 ετών. Επίσης, ο κ. Τζανάκης παρότρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Ενώ τόνισε πως πάντοτε πριν τον εμβολιασμό θα πρέπει να προηγείται εξέταση από γιατρό.

Δείτε όλη την συνέντευξη του κυρίου Τζανάκη εδώ: