ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Αντώνης Σκουλικάρης
Ασθενής που ζει 26 χρόνια με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1
video

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη- Ασθενής Σκουλικάρης: Οι νέες αντλίες και ινσουλίνες θεραπεύουν τον διαβήτη

Σε συνέχεια του αφιερώματος που ξεκίνησε το Healthweb και η εκπομπή Opinion Health με την Νικολέτα Ντάμπου για τον Σακχαρώδη Διαβήτη την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, όπου και θα ολοκληρωθεί, συνεχίζουμε σήμερα με την δεύτερη  συνέντευξη την οποία πραγματοποιήσαμε  με τον κύριο Αντώνη Σκουλικάρη, ο οποίος είναι ασθενής και ζει 26 χρόνια με το διαβήτη και έχει καταφέρει να τον δαμάσει. Το πώς θα μας το πει ο ίδιος και θα μας μεταφέρει όλη την εμπειρία του. Να θυμίσουμε ότι ο σκοπός του αφιερώματος είναι να ενημερώσει το κοινό για τις ραγδαίες εξελίξεις σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση του διαβήτη, τόσο στις νέες θεραπείες όσο και στις νέες τεχνολογίες.

Κύριε Σκουλικάρη καλωσήρθατε.-Γεια σας. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Κι εμείς ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή. Κύριε Σκουλικάρη είσαστε ένας άνθρωπος ο οποίος ζείτε 26 χρόνια με το διαβήτη. Μπορείτε να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας και να μας πείτε εάν απολαμβάνετε μία φυσιολογική ζωή;

26 χρόνια, σωστά το λέτε, ένα τέταρτο του αιώνα από ηλικία 22 ετών. Διαγνώστηκα το 1995 με διαβήτη τύπου 1, που σημαίνει ότι είναι ο διαβήτης ο ινσουλινοεξαρτώμενος. Για να εξηγήσουμε στους ακροατές σας, το πάγκρεας που παράγει την ινσουλίνη στον οργανισμό του ανθρώπου σταματάει για κάποιον λόγο να λειτουργεί, ο οποίος λόγος είναι, μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να πρέπει ο ασθενής να παίρνει την ορμόνη της ινσουλίνης εξωγενώς. Τότε γινόταν με ενέσεις, αργότερα οι θεραπείες εξελίχθηκαν και πλέον μπορούμε με διάφορους τρόπους να παίρνουμε την ινσουλίνη και αναφέρομαι στις καινούριες αντλίες.

Κύριε Σκουλικάρη από ότι γνωρίζω έχετε μία πολύ καλή εξέλιξη τα τελευταία 3 χρόνια, πείτε μας πως «δαμάσατε» τον Σακχαρώδη Διαβήτη; 

Ο διαβήτης καταρχάς και τα 22 χρόνια δεν με εμπόδισε να ζω, έζησα μία φυσιολογική ζωή, έκανα οικογένεια, έχω μία κόρη 19 ετών σήμερα, η οποία δεν έχει διαβήτη γιατί πολλοί συνδέουν το διαβήτη με κληρονομικότητα, στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αυτό. Έζησα τα πάντα, δούλεψα πάρα πολύ σκληρά, δεν έχω σταματήσει να δουλεύω ούτε μία μέρα από τότε που παρουσιάστηκε αυτό το πρόβλημα, αν θέλετε ζούσα παρέα με το διαβήτη, πηγαίναμε παράλληλα. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν ήθελα να ασχολούμαι με το διαβήτη, ήθελα να κάνω τη ζωή μου σα να μην υπάρχει διαβήτης. Αυτό βέβαια έχει κάποιες παρενέργειες, έχει κάποιες επιπτώσεις. Ήμουν τυχερός όλα αυτά τα χρόνια και δεν επηρέασε κανένα όργανο ο αρίθμηστος διαβήτης που είχα τόσα χρόνια. Τα τελευταία 3-5 χρόνια, ξεκίνησε πριν μία πενταετία αλλά στα 3 χρόνια κατάφερα να τον ελέγξω πλήρως, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τις καινούριες τεχνολογίες τις οποίες είχα προσπαθήσει από το 2007 αλλά ήταν διαφορετικές από αυτές που πήραμε το 2016.

Τι άλλαξε δηλαδή σήμερα; Υπάρχει κάποια νέα τεχνολογία που σας έχει βοηθήσει ;

Φυσικά. Αναφερόμενος στο 16, η τεχνολογία του 7 με το 16 ήταν προηγμένη και βγήκανε και νέες ινσουλίνες. Δηλαδή δεν είναι μόνο η αντλία αυτή καθ’ αυτή, ήταν και οι καινούριες ινσουλίνες. Ένα βασικό χαρακτηριστικό που έχει αλλάξει και πρέπει όλοι οι διαβητικοί που θέλουν να θεωρούνται ρυθμισμένοι να το ακολουθούν είναι ότι πρέπει να ξέρουμε ανά πάρα ώρα και στιγμή τα επίπεδα του ζαχάρου μας. Δηλαδή κάποιος που δεν έχει ένα μηχανισμό συνεχής παρακολούθησης πρέπει να κάνει ιδεατά από 8 μέχρι 15 μετρήσεις την ημέρα. Και όταν λέω μετρήσεις εννοώ να τρυπάει τα δάχτυλά του και να παίρνει το ζάχαρο του αίματος. Φανταστείτε τώρα την περίπτωση ενός παιδιού που θα χρειάζεται να περνάει από αυτή τη δοκιμασία.

Αυτό βέβαια πλέον έχει αλλάξει κύριε Σκουλικάρη, ευτυχώς.

Αυτό έχει αλλάξει, υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες, τα λεγόμενα CGMs, Continuous Glucose Monitoring και FGM, Flash Glucose Monitoring συστήματα, που σημαίνει ότι περνάς ένα μηχανάκι στην περίπτωση του FGM από το χέρι σου που υπάρχει ένας αισθητήρας ή στο πόδι σου ή στην περίπτωση των CGM έχεις έναν αισθητήρα πάνω σου, ο οποίος μετράει ανά πάσα ώρα και στιγμή το ζάχαρό σου.

Έχω ακούσει για μία νέα τεχνολογία σε αντλία ινσουλίνης που λέγεται τεχνητό πάγκρεας, μπορείτε να μας πείτε τι είναι αυτό και αν έχει συμβάλει στη θεραπεία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου που ζει με το διαβήτη.

Αυτό είναι μία πολύ νέα τεχνολογία η οποία κυκλοφόρησε ανά τον κόσμο, στις αρχές του έτους, είναι τόσο φρέσκια. Ήμουν από τους τυχερούς πρώτους που το Γενάρη απέκτησα ένα τεχνητό πάγκρεας, στην όψη μην φανταστείτε ότι χρειάζεται εγχείρηση, είναι σαν μία αντλία ινσουλίνης, δηλαδή έχει αυτό εδώ το μέγεθος, να σας το δείξω, έχει ένα τέτοιο μέγεθος, που έχει έναν σωλήνα που συνδέεται πάνω στο σώμα και παρέχει στον οργανισμό την ινσουλίνη.

Τι διαφορά έχει με την παλιά αντλία ινσουλίνης ; 

Η διαφορά είναι η εξής, μέχρι σήμερα δηλαδή προ του τεχνητού παγκρέατος αυτό που γινόταν είναι ότι οι αντλίες τους καθορίζεις σε ένα βασικό ρυθμό έγχυσης ινσουλίνης ανά τη μέρα, στο εικοσιτετράωρο και κάθε φορά που τρως δηλώνεις στην αντλία πόσους υδατάνθρακες τρως και αυτή σου προσθέτει την ινσουλίνη. Η διαφορά λοιπόν με το τεχνητό πάγκρεας είναι η εξής: το τεχνητό πάγκρεας κάθε 5 λεπτά παίρνει σήμα από το CGM, τον αισθητήρα του επιπέδου του ζαχάρου και αποφασίζει μόνη της, σα να ήταν δηλαδή ένα κανονικό πάγκρεας την ινσουλίνη που χρειάζεται ο οργανισμός. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται ακόμα να δηλώνουμε τα γεύματα που τρώμε, δηλαδή δεν μπορεί να καταλαβαίνει η αντλία εάν τρώμε μία πίτσα ή αν τρώμε μία σαλάτα, πρέπει να λέμε τους υδατάνθρακες που φάγαμε. Αυτό που σας λέω τώρα είναι το επόμενο στάδιο του τεχνητού παγκρέατος, δηλαδή πολύ σύντομα θα δηλώνουμε απλά ότι τρώμε και όχι τι τρώμε, και αυτό θα δρα σαν πάγκρεας.

Πολύ σημαντικό! Και πως αξιολογείτε την εμπειρία που μας περιγράψατε με τη νέα αυτή τεχνολογία που λέγεται τεχνητό πάγκρεας;

Προσωπικά θα σας πω ότι ήταν για εμένα θεραπεία αυτό το πράγμα. Δηλαδή όποιος με ρωτήσει, απαντάω ότι και τίποτα άλλο να μην βγει θεωρώ ότι έχω θεραπευτεί από το διαβήτη. Το βασικό για εμάς αν με ρωτούσατε τι είναι το ένα χαρακτηριστικό για παράδειγμα αυτού του μηχανήματος είναι ότι επιτέλους κοιμόμαστε, εγώ και όσοι την έχουν φορέσει, τα βράδια χωρίς διακοπή. Και τι εννοώ, ότι και αν έχεις φάει την προηγούμενη ημέρα, ότι και αν έχεις πιει, όσο κι αν είναι το ζάχαρό σου, κοιμάσαι το βράδυ, έρχεται στα επίπεδα τα σωστά και ξυπνάς κάθε πρωί με το μαγικό 100, 100 είναι το νούμερο ο στόχος για όλους, και για εσάς και για εμένα και για όλο τον κόσμο.

Άρα η νέα αυτή τεχνολογία κάνει αυτομάτως τη ρύθμιση της ινσουλίνης και γι΄αυτό έχετε και αυτό το αποτέλεσμα.

Κάνει τις διορθώσεις που χρειάζεται, χωρίς να ενοχλεί τον χρήστη κατά τη διάρκεια της νύχτας, φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για ένα παιδί που οι γονείς του έχουν να κοιμηθούν κυριολεκτικά από τότε που διαγνώστηκε με το διαβήτη, το οποίο είναι συγκλονιστικό αν το σκεφτείτε.

Βέβαια, είναι απελευθερωτικό και για τους ενήλικες και για τα παιδιά, γιατί και ο ύπνος είναι πολύ μεγάλη βασική ανάγκη του ανθρώπου, ο σωστός ύπνος! Πολύ σημαντικό αυτό το οποίο μας λέτε. Εσείς πραγματοποιήσατε ένα πείραμα. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

Έχω κάνει πολλά πειράματα γιατί προσπαθώ μέσω εμού να μαθαίνουν οι νεότεροι ώστε να μην χρειάζονται τα παιδάκια τους να περνάνε αυτά που αναγκαστικά εμείς περάσαμε.

Για μιλήστε μου για το τελευταίο πείραμα που ολοκληρώσατε πριν λίγες ημέρες.

Το τελευταίο πείραμα ήταν ότι από τις 29 Ιουνίου κατέγραφα και αναρτούσα το πρωινό ζάχαρο, δηλαδή αυτό ακριβώς που σας περιέγραψα, το αναρτούσα στο λογαριασμό μου στο Instagram, τον οποίο αν θέλετε μπορούμε να τον δώσουμε κάποια στιγμή στο κοινό. Λέγεται meandmypump ο λογαριασμός, εγώ και η αντλία μου δηλαδή, και μέσα υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες αυτές οι μετρήσεις. Από τις 100 μέρες λοιπόν που κατέγραφα το ζάχαρο μου και τις 100 τα πρωινά ήταν εντός του στόχου. Μέσα σε αυτές τις 100 ημέρες ήθελα να πω ότι περιλαμβάνονται διακοπές, δηλαδή δεν ήταν μία  συνηθισμένη ρουτίνα, υπήρχαν μέρες εργασίας, υπήρχαν δύο επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, υπήρχε μία μικρή ασθένεια, υπήρχε μία μικρή επέμβαση με λέιζερ που έκανα στο μάτι και όλα αυτά, όλα τα πρωινά το ζάχαρό μου ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα, 100 στις 100 ημέρες.

Που οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Οφείλεται στο δεν θα έλεγα ότι πρόσεξα ιδιαίτερα, διότι δεν χαρακτηρίζομαι για προσεκτική διατροφή ή ιδιαίτερη προσοχή στο τι τρώω και τι πίνω και αυτό ακριβώς είναι ο λόγος της ύπαρξης αυτή της αντλίας.

Άρα δεν πειθαρχείτε πολύ κύριε Σκουλικάρη.

Όχι και θα σας πω μετά ένα δεύτερο πείραμα που όποιος το κάνει θα είναι 100% συνέχεια όχι μόνο τα πρωινά.

Ωραία, ας ολοκληρώσουμε αρχικά το πρώτο με την επιτυχία σας.

Οπότε οφείλεται εξολοκλήρου στο τεχνητό πάγκρεας, δηλαδή δούλευε το βράδυ κι εγώ ξυπνούσα το πρωί φυσιολογικά. Και ξέρετε είναι πάρα πολύ σημαντικό για ένα νέο παιδί, για ένα νέο σπουδαστή, για ένα νέο που εργάζεται, να μπορεί το πρωί να ξυπνάει με φυσιολογικό ζάχαρο γιατί μόνο ένα άτομο με διαβήτη μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να ξυπνήσεις με 200 και 300 και να σου χαλάσει όλη την ημέρα η προσπάθεια διόρθωσης αυτού του πράγματος.

Εδώ έναν πονοκέφαλο έχουμε κύριε Σκουλικάρη και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε φυσιολογικά όλη την ημέρα. Να σας ρωτήσω, οπότε αυτή η νέα τεχνολογία που μας αναφέρετε και από ότι καταλαβαίνει είναι τόσο σημαντική για έναν ασθενή όπως εσείς. Τι γίνεται; Αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ; Την πληρώνετε εσείς; Τι συμβαίνει;

Αποζημιώνεται σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα δεν αποζημιώνεται, κάποιος μπορεί να το αποκτήσει είτε όπως εγώ, δηλαδή ήμουν σε ένα πρόγραμμα της συγκεκριμένης εταιρείας που πλήρωνα 120 ευρώ το μήνα για κάποια χρόνια να έχω κάποιες παροχές, μεταξύ των οποίων και να έχω το τεχνητό πάγκρεας όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο. Κάποιος που θέλει να την αγοράσει μπορεί να την αγοράσει με 5.000 ευρώ συν 1.000 ευρώ που είναι ο αισθητήρας, κάποιος χρήστης της προηγούμενης αντλίας δεν θα πληρώσει τον αισθητήρα, κάποιος που έχει πληρώσει δηλαδή τον παλιό αισθητήρα δεν θα πληρώσει το χιλιάρικο αυτό. Αλλά είναι επί της ουσίας 5.000 ευρώ που θα πρέπει να τα δώσει είτε μετρητοίς είτε με κάποιο διακανονισμό που μπορεί να φτάσει τους 24 μήνες, 250 ευρώ το μήνα.

Άρα θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες στον ΕΟΠΥΥ έτσι ώστε να μπορέσει να αποζημιωθεί για να μπορέσει να βρίσκεται στα χέρια των ασθενών. Όσων περισσότερων δηλαδή ανθρώπων που ζουν με διαβήτη για να διευκολύνουν τη ζωή τους και την υγεία τους. Εσείς κύριε Σκουλικάρη, αξιολογώντας όπως μας είπατε και μας περιγράψατε πριν ως θετική τη νέα αυτή τεχνολογία και εισπράξατε όλα αυτά τα οφέλη, είχατε στείλει και μία επιστολή στον Πρωθυπουργό, για μιλήστε μας γι’ αυτό.

Να πούμε πριν ότι στόχος ενός ατόμου με διαβήτη είναι να βρίσκεται στην ευγλυκαιμία, δηλαδή σε σάκχαρα από 70 μέχρι 180 πάνω από το 70% της ημέρας. Μετρήσεις με αποτελέσματα που βγήκαν με τεχνητό πάγκρεας και δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, είναι πολύ φρέσκα, ανά τον κόσμο, δείχνουν ότι ο μέσος όρος όλων των χρηστών, εγώ μπορεί να είμαι στο 90% αλλά υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί να είναι στο 69 για παράδειγμα, όλο το δείγμα των χρηστών φτάνει κοντά στο 80, που είναι τεράστιο το νούμερο αν το σκεφτείτε. Όταν λοιπόν βρίσκεσαι εκεί αποφεύγεις τις μακροχρόνιες επιπλοκές, με αυτή την αφορμή λοιπόν, έγραψα μία επιστολή στον Πρωθυπουργό όπως πολύ σωστά είπατε το Μάιο και του ανέλυσα ότι εάν θέλουμε να γλυτώσει το Κράτος από τις μακροχρόνιες δαπάνες για να καταπολεμήσουμε τις νεφροπάθειες, τις αιμοκαθάρσεις, τα χαμένα μάτια, τα χαμένα μέλη των ατόμων με διαβήτη θα μπορούσαμε από σήμερα όσο νωρίτερα να εγκρίνουμε αυτή την τεχνολογία και να είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο, χωρίς να βάλω καν το πόσο θα βελτιωθεί η ζωή των ατόμων με διαβήτη, ειδικά των νέων ατόμων και των γονιών, συγγενών αυτών των ανθρώπων.

Οπότε μεταφέρατε την πληροφορία αυτή και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας;

Θα σας πω. Αυτή η επιστολή λοιπόν, πέρασε στο Υπουργείο Υγείας με αρκετές πιέσεις και στον Υπουργό και στην Υφυπουργό και εν τέλει τον Ιούλιο, δηλαδή πριν από λίγους μήνες ο ΕΟΠΥΥ, το ανώτατο υγειονομικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ δέχτηκε να κάνει μία συνάντηση μαζί για να συζητήσουμε γι’ αυτά τα θέματα. Η κυρία Πανουσοπούλου που είναι η επικεφαλής της επιτροπή που εγκρίνει τις νέες τεχνολογίες μαζί με δύο συναδέλφους της είχαμε περίπου μίας ώρας συζήτηση, η οποία ήταν πάρα πολύ χρήσιμη διότι πρώτον διαπίστωσα ότι ξέρουν ακριβώς για τι μιλάμε, δηλαδή δεν χρειαζόταν να πείσω τους ανθρώπους ότι αυτή είναι η τεχνολογία που πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους τους ασθενείς.

Άρα είχαν υπόψη τους τα οφέλη, ίσως και από άλλους ασθενείς.

Δεν ξέρω αν ήταν από άλλους ασθενείς, ξέρω σίγουρα ότι ήξεραν τι κάνει ακριβώς αυτό το μηχανάκι, ότι λειτουργεί σαν πάγκρεας. Και το πρόβλημα της επιτροπής ήταν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προχωρήσει σε έγκριση. Και εκεί κολλάει αν θέλετε, θα υπάρχει μία καθυστέρηση που κανένας δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτή η καθυστέρηση.

 Μπορέσατε να έχετε κάποιες πληροφορίες; Πότε θα ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό; Πόση θα είναι η καθυστέρηση τι σας είπε η κυρία Πανουσοπούλου, που την ξέρουμε όλοι . 

Εκτός από την αναλυτική απάντηση της κυρίας Πανουσοπούλου πήρα και εγγράφως σε συνέχεια της επιστολής μου στο Μαξίμου, πήρα απάντηση επίσημη από τον ΕΟΠΥΥ η οποία είναι πολύ γενική, δηλαδή ότι σας είπα αυτό μου γράψανε.

Ότι υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Θα πρέπει να υπάρχει μία πολιτική παρέμβαση για εμένα. Δηλαδή είναι τόσο μικρό αν θέλετε το extra κόστος που θα επιβαρυνθεί το ελληνικό κράτος σε σχέση με τα οφέλη αυτού του πράγματος που είναι ηλίου φαεινότερον ότι μπορούν να ωφεληθούν. Να σας πω μόνο αν μου επιτρέπετε ότι είχα μείωση στην ινσουλίνη, στην κατανάλωση ινσουλίνης 40% και μείωση στις μετρήσεις του αίματος στο μισό, δηλαδή από αυτές και μόνο τις δαπάνες και βραχυπρόθεσμα ωφελείται το κράτος, γιατί αυτά είναι διαθέσιμα και μπορούν να γράφουν λιγότερη ινσουλίνη λιγότερα χαρτάκια μέτρησης, δεν τα χρειαζόμαστε όλα. Και εάν κάνουμε λίγο τα μαθηματικά, εγώ τους είπα ότι είμαι και στη διάθεσή τους, γιατί η δουλειά μου είναι, είμαι τεχνοκράτης, μπορώ να ασχοληθώ με αυτά, είμαι στη διάθεσή του ελληνικού κράτους αφιλοκερδώς να βοηθήσω στα μαθηματικά αυτού του πράγματος. Διότι πρέπει να σας πω ότι παίρνω δεκάδες μηνύματα το μήνα από γονείς που μου δίνουν δύναμη να συνεχίζω τον αγώνα αυτό.

Και σίγουρα μία νέα θεραπεία, μία νέα τεχνολογία συμβάλει στο ο ασθενής να λειτουργεί πολύ καλύτερα άρα γλιτώνει μακροπρόθεσμα και άλλα έξοδα το ελληνικό κράτος.

 Σκεφτείτε μόνο ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς του διαβήτη που δεν μπορούν να δουλέψουν εξαιτίας του διαβήτη, που το καταλαβαίνω, αν είναι αρρύθμιστο δεν μπορεί να δουλέψει, παίρνουν επίδομα από το κράτος αυτοί, αν οι άνθρωποι αυτοί το ξεπεράσουν, δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να δουλέψουν κάνει μία οικονομία άμεσα βραχυπρόθεσμα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε κυβερνήσεις δέκα ετών μετά που θα έχουμε τις επιπλοκές, ή είκοσι, τριάντα ετών μετά για να δούμε τα πραγματικά οφέλη. Και εδώ είναι η γενναιότητα όποιου πάρει την απόφαση διότι να ξέρετε ότι είμαστε 1.000.000 διαβητικοί στη χώρα, πίσω από το 1.000.000 υπάρχουν και οι οικογένειές μας, δηλαδή υπάρχει η σύντροφός μου, ο πατέρας μου, η μάνα μου, τα αδέρφια μου, όλοι αυτοί επηρεάζονται από μία τέτοια απόφαση και από τη βελτίωση της ζωής μου και των υπολοίπων.

Ελπίζουμε πρώτα από όλα κύριε Σκουλικάρη να μπορέσουν να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες  στον ΕΟΠΥΥ , γιατί αυτή τη στιγμή έχει κολλήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης των νέων τεχνολογιών στον ΕΟΠΥΥ. Ελπίζουμε σύντομα να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό και να μπει και η συγκεκριμένη νέα τεχνολογία-το τεχνητό πάγκρεας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και της αποζημίωσης ώστε να φτάσει επιτέλους στα χέρια των ασθενών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορούν τι να έχουν. . Αν και κύριε Σκουλικάρη από ότι καταλαβαίνω εσάς το βασικό σας αίτημα απέναντι στον Υπουργό Υγείας, τον κύριο Αθανάσιο Πλεύρη είναι να  ξεπεραστούν γρήγορα αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να αποζημιωθεί η νέα αντλία ινσουλίνης ;  

Αυτό θα ήταν.. θα πρέπει οι διαδικασίες να ακολουθηθούν αλλά είναι και θέμα budget. Ο προϋπολογισμός έχει ψηφιστεί, θα πρέπει να πει ο αρμόδιος Υπουργός ή ο προϊστάμενός του, που ξέρουμε όλοι ποιος είναι να πει ότι προχωράμε και κάνουμε αυτό το άνοιγμα προς αυτή την καινοτόμα τεχνολογία.

 Και όπως είναι γνωστό δυστυχώς δεν έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

Όχι, δεν έχει αυξηθεί, γι’ αυτό σας λέω ότι χρειάζεται τέτοια παρέμβαση. Μου επιτρέπετε να πω το εξής, οι άνθρωποι, τα άτομα με διαβήτη είναι φυσιολογικά άτομα, τα οποία απλά χρειάζονται ινσουλίνη. Αυτό είναι τα λόγια της κυρίας Μητράκου της οποίας είχατε εσείς συνέντευξη τον Σεπτέμβρη αν θυμάμαι καλά στο healthweb, είναι η καθηγήτρια η οποία μου έχει σώσει τη ζωή 26 χρόνια και έτσι πρέπει να πορευτούμε όλοι. Δηλαδή, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το διαβήτη μας, το φωνάζουμε ότι το έχουμε, δεν το κρύβουμε, είμαστε φυσιολογικά άτομα και πολίτες οι οποίοι μπορούν να παράγουν στην κοινωνία, βοηθείστε μας να το κάνουμε καλύτερα θα έλεγα στον κύριο Πλεύρη.

  • Πολύ ωραία κύριε Σκουλικάρη, ελπίζω να εισακουστείτε και σύντομα, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν σήμερα κοντά μας και συμβάλλατε με την εμπειρία και τη γνώση σας στο αφιέρωμα αυτό που κάνει το healthweb για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και έχει διάρκεια ένα μήνα για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε το κοινό μέσα από  συνεντεύξεις διακεκριμένων  επιστήμων και ειδικών και ασθενών ,  για όλες τις ραγδαίες εξελίξεις για το διαβήτη αλλά και τα προβλήματα των ασθενών. Σας ευχαριστούμε πολύ.

  • Το αφιέρωμα του www.healthweb.gr στον  Σακχαρώδη Διαβήτη συνεχίζεται με την επόμενη εκπομπή που θα προβληθεί 26 Οκτωβρίου 2021 και στην  οποία θα συνομιλήσουμε με τον κ. Αθανάσιο Χριστοφορίδη -Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.