Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Έλενα Κουντουρά
Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
video

Έλενα Κουντουρά στο healthweb:Τους 5 πρώτους μήνες υπάρχει υπερπλεόνασμα 2 δισ., η κυβέρνηση δεν κάνει αναδιανομή του πλούτου

Η εκπομπή Opinion Health του www.healthweb.gr με τη Νικολέτα Ντάμπου φιλοξενεί σήμερα την Ελληνίδα πολιτικό Έλενα Κουντουρά, υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η κ. Κουντουρά διακρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το έργο της, κέρδισε το σεβασμό όλων στο Ευρωκοινοβούλιο και σήμερα χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων της για το ήθος και το έργο της. Μαζί συζητούν τόσο για τα θέματα υγείας όσο και για τις Ευρωεκλογές, αλλά και για όλα τα θέματα που άπτονται στο πεδίο της δράσης της.

Είστε Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Europa Donna Hellas» για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, και τη διεκδίκηση του δικαιώματος των καρκινοπαθών σε καλύτερες υπηρεσίες. Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Europa Donna Hellas»;

Από πολύ μικρή ήμουνα εθελόντρια σε θέματα που αφορούσαν την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ευημερία των γυναικών. Στηρίζω και αγαπώ πάρα πολύ τις γυναίκες και λόγω της προηγούμενης δουλειάς μου στη βιομηχανία μόδας υπήρχαν πάρα πολλές καμπάνιες ευαισθητοποίησης που αφορούσαν τον καρκίνο του μαστού. Θα γνωρίζετε ίσως ότι μια σπουδαία γυναίκα, η Estée Lauder, πέθανε δυστυχώς από καρκίνο του μαστού και έκανε ένα μεγάλο ίδρυμα για να μπορέσει να στηρίξει τις γυναίκες, να τις ενημερώσει, να μην ξεχνούν τον προληπτικό τους έλεγχο και τους ενημερώσει επί της ουσίας ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι πραγματικά αυτό που μπορεί να προλάβει να σώσουν τις ζωές τους.

Άρα λοιπόν, από πολύ μικρή ηλικία σε ένα χώρο που ήμασταν πάρα πολλές γυναίκες, ασχολήθηκα. Είδα ότι είναι σημαντικό να δώσεις κουράγιο και ελπίδα στη γυναίκα. Γιατί εάν κάνεις πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, ο καρκίνος του μαστού είναι 100% ιάσιμη ασθένεια και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλες οι γυναίκες. Γι’ αυτό θα πρέπει να μην αμελούν τον προληπτικό έλεγχο, τη μαστογραφία τους και φυσικά την επίσκεψη στον γυναικολόγο. Εγώ πάντα λέω ότι πρέπει να κάνεις το τεστ Pap και να είσαι προσεκτική γιατί η γυναίκα είναι η δύναμη της οικογένειας και πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της και την υγεία της.

Οι στόχοι της «Europa Donna Hellas» ποιοι είναι;

Είναι πάρα πολλοί οι στόχοι της «Europa Donna Hellas». Το πιο σημαντικό είναι ότι μιλάμε για πρόληψη, ενημέρωση και για πρόσβαση. Διεκδικούμε πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε πρωτόκολλα. Κάθε φορά έχουμε και μια καινούργια δραστηριότητα. Πάρα πολλά χρόνια θέλουμε να κάνουμε το μητρώο. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει αυτό το μητρώο για να γνωρίζουμε. Εμείς πιέζουμε πάρα πολύ. Το άλλο είναι το δικαίωμα στη λήθη. Πρέπει να δούμε γυναίκες, οι οποίες ξεπέρασαν τον καρκίνο του μαστού, ζουν μια ζωή πλέον, όπως όλες οι άλλες γυναίκες.

Πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για την επανένταξη, κάτι που διεκδικούμε. Στο Ευρωκοινοβούλιο  έχουμε πάρα πολλά ψηφίσματα για τον καρκίνο του μαστού. Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι συμμετέχω και στη μεγαλύτερη ομάδα που είναι πάνω από 250 ευρωβουλευτές γενικά για τον καρκίνο. Η Επίτροπος, η κυρία Στέλλα Κυριακίδου, γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, ήταν και εκείνη Πρόεδρος της «Europa Donna Hellas» Κύπρου και βέβαια σήμερα ως Επίτροπος έκανε και την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για την υγεία για τον καρκίνο.

Συμμετέχουμε λοιπόν μαζί, έχουμε κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις και με τον κύριο Φούρλα, Κύπριο ευρωβουλευτή, έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ο Πρόεδρος αυτής της πολύ μεγάλης ομάδας, έχουμε συνεργαστεί για πάρα πολλά θέματα, πιο πολύ για τους ασθενείς να έχουν γενικότερα πρόσβαση στα νέα πρωτόκολλα θεραπείας, να έχουν πρόσβαση σε φθηνές χημειοθεραπείες, υπηρεσίες και φάρμακα και να δίνονται χρήματα πολλά για έρευνες, γιατί αυτό είναι το σημαντικό για να καταπολεμήσουμε αυτή την ασθένεια.

Πόσα χρόνια υπάρχει η οργάνωση;

Η οργάνωση υπάρχει πάρα πολλά χρόνια. Έχει έδρα το Μιλάνο, εμείς είμαστε ένα παράρτημα, όπως και η Κύπρος. Είναι πάνω από 50 παραρτήματα και εγώ είμαι τα τελευταία περίπου 15 χρόνια Πρόεδρος της «Europa Donna Hellas». Έχω εξαιρετικές γυναίκες στο Διοικητικό Συμβούλιο, οι οποίες αγωνίζονται:

  • την κυρία Μιμή Μαρσέλλου, που είναι Αντιπρόεδρος και Φυσικοθεραπεύτρια,
  • την κυρία Φιορίτα Πουλακάκη, που είναι Ογκολόγος – Μαστολόγος, εξαιρετική Χειρουργός,
  • και τη Στέλλα Ζουλινάκη, η οποία είναι η Γενική Γραμματέας.

 

Προσπαθούμε να αγκαλιάσουμε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, να διεκδικούμε και γι’ αυτές, γιατί υπάρχουν πολλές οργανώσεις στην Ελλάδα που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, και εμείς αν θέλετε είμαστε λίγο η ευρωπαϊκή ομπρέλα. Έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί ήρθαν επιστήμονες, άνθρωποι που ασχολούνται με τα θέματα αυτά και τοποθετήθηκαν, γιατί είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, ένα θέμα που πρέπει να δίνει ελπίδα για το μέλλον. Δυστυχώς το μόνο πρόβλημα που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν είναι πια ο καρκίνος του μαστού μια ασθένεια που θεωρούμε ότι είναι σε μεγάλες ηλικίες. Δυστυχώς ο καρκίνος του μαστού έχει πλέον επεκταθεί.

Είναι γνωστό κυρία Κουντουρά ότι έχετε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, οπότε η ευαισθησία σας είναι μεγάλη. Ασχολείστε με θέματα υγείας, με θέματα γυναικών για την ενδοοικογενειακή βία. Αυτό προκύπτει από μια δική σας εσωτερική ανάγκη;

Η αλήθεια είναι ότι μεγάλωσα με μια μητέρα, η οποία είχε πάντα ενασχόληση με τα κοινά και θέλω να σας πω ότι η προσφορά είναι στάση ζωής. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα από πάρα πολύ μικρή ηλικία να είμαι εθελόντρια και να προσφέρω. Είδα ότι οι γυναίκες δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει στην Ελλάδα, ούτε τότε ούτε σήμερα. Για να είμαι ειλικρινής έχουμε κάνει πολλά βήματα, αλλά ακόμα αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα, για το δικαίωμα δηλαδή στον σεβασμό, στο συνάνθρωπο.

Οι γυναίκες δεν είμαστε κατώτερο είδος. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα πατριαρχικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις, οι οποίες θέλουν τη γυναίκα να μην είναι ούτε τόσο έξυπνη, ούτε τόσο ικανή, ούτε τόσο αποτελεσματική, ειδικά σε ανδροκρατούμενους χώρους, όπως είναι και η πολιτική. Και δεν σας κρύβω ότι αυτό ήταν για μένα ένα μεγάλο στοίχημα για τις γυναίκες. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, γιατί ό,τι έχουμε πετύχει το έχουμε πετύχει με πολύ μεγάλες δυσκολίες και με την αξία μας.

Κυρία Κουντουρά, είστε επίσης μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών Ισότητας Φύλων FEMM. Ασχολείστε δηλαδή με όλα αυτά τα θέματα, τα οποία συζητάμε. Πώς είναι η εμπειρία σας από την ενασχόληση με αυτά τα θέματα που αφορούν στο mobbing, την ψυχολογική και συναισθηματική βία στο χώρο της εργασίας, στην ενδοοικογενειακή βία; Εσείς το έχετε νιώσει στο χώρο εργασίας αυτό το συναίσθημα;

Θα σας πω ότι οι γυναίκες στην Ευρώπη, περισσότερο στην Ελλάδα, με κάποιον τρόπο έχουν νιώσει την αμφισβήτηση και ίσως και την παρενόχληση στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο χώρο εργασίας. Οι γυναίκες γενικότερα αγωνίζονται όταν έχουν ακόμα και τα ίδια προσόντα με τους άνδρες, ακόμα και στο θέμα το οικονομικό. Πληρωνόμαστε για την ίδια εργασία πολύ λιγότερο από ότι οι άνδρες, είναι περίπου 10-15% μικρότεροι οι μισθοί. Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι με τα θέματα ισότητας ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια. Όταν ήμουν εκδότρια περιοδικών γυναικείων, αλλά και περιοδικών για την οικογένεια και το παιδί ασχολήθηκα πάρα πολύ και εκεί είδα πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.

Όταν αργότερα στην πολιτική ήθελα να βοηθήσω για τα θέματα αυτά τα κοινωνικά πιο πολύ εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις πρωταγωνίστησα, ώστε να ψηφιστεί ο πρώτος νόμος το 2006 μέσα στη Βουλή για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Είναι ένας νόμος που ισχύει μέχρι σήμερα. Όταν αργότερα στη Βουλή ήμουν εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ασχολήθηκα πολύ με την ισότητα αλλά και με θέματα δυστυχώς discrimination, διακρίσεων, πήγα στο Ευρωκοινοβούλιο και είδα πως είναι η στιγμή για να ανοίξει αυτό το θέμα, μετά την πανδημία που είδαμε μια έξαρση τεράστια ενδοοικογενειακής βίας. Έτσι λοιπόν μετά από αυτή την υγειονομική κρίση που είδαμε ότι μόνο στην Ελλάδα τα 3 τελευταία χρόνια είχαμε 98 γυναικοκτονίες.

Οι γυναικοκτονίες για να καταλάβουν όσοι μας βλέπουν τι είναι και γιατί δεν συμφωνούμε με τον όρο «ανθρωποκτονία» και θέλουμε να επιβληθεί ο όρος νομικά «γυναικοκτονία», είναι γιατί αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Δηλαδή μια γυναίκα για να καταλάβετε, όταν κακοποιείται για πάρα πολλά χρόνια ψυχολογικά, σωματικά, λεκτικά, πνευματικά, οικονομικά, φτάνει ο νυν σύντροφος ή ο πρώην σύντροφος στο σημείο να τη στείλει στο νοσοκομείο, αν έχει αποτύχει να την δολοφονήσει ή δυστυχώς τη δολοφονεί γιατί απλά είναι γυναίκα.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα οι νόμοι για τα θέματα βίας είτε είναι προς παιδιά είτε είναι προς τις γυναίκες, είναι τόσο αυστηροί και αποτελεσματικοί όσο θα έπρεπε;

Έχουν πολλά κενά, πολλές ελλείψεις και πολλές στρεβλώσεις. Γι’ αυτό λοιπόν θα σας πω ότι, όταν μετά την πανδημία δημιουργήθηκε αυτή η έξαρση, πρότεινα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να γίνει μια έκθεση που είχα και την τιμή να είμαι εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια έκθεση ορόσημο τελικά όπως αποδείχτηκε, γιατί εκπονήθηκε ως ο αντίκτυπος της ενδοοικογενειακής βίας και το δικαίωμα επιμέλειας στις γυναίκες και στα παιδιά. Ήταν η πρώτη φορά που μπήκαν τα παιδιά να προστατευτούν από αυτή την κακοποιητική σχέση, γιατί όλες οι μελέτες είχαν δείξει ότι τα παιδιά αυτά στην εφηβική αλλά και ενήλικη ζωή τους αναπαράγουν τη βία είτε ως δράστες είτε ως θύματα, γιατί αυτή είναι η κανονικότητα που έχουν μάθει.

  • Η βία είναι έγκλημα. Αυτά τα παιδιά λοιπόν με πολλά ψυχολογικά τραύματα ξεκινούν τη ζωή τους και δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν ούτε χαρούμενοι άνθρωποι, ούτε χρήσιμοι άνθρωποι, γιατί είτε γίνονται θύματα είτε γίνονται δράστες. Άρα λοιπόν είδαμε ένα μεγάλο κενό. Και τι κάναμε; Εγώ προσωπικά δεν σας κρύβω όταν έγινε το κίνημα το μεγάλο από την Αμερική για να σπάσουμε τη σιωπή για να μιλήσουν οι γυναίκες να πουν τις τραυματικές τους εμπειρίες αλλά και συγχρόνως να δώσουν κουράγιο σε άλλες γυναίκες να σπάσουν και αυτές στη σιωπή είδα καταγγελίες και θεωρία. Είπα ότι αυτό δεν πρέπει να μείνει στην καταγγελία και στη θεωρία αυτό, πρέπει να το θεσμοθετήσουμε.

Το πήρα λοιπόν το πήγαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με αυτή την έκθεση που σας είπα πριν που έχω την τιμή να είμαι εισηγήτρια και ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από όλη την Ευρωβουλή, αλλά και με μια άλλη έκθεση πιέσαμε όλες οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις και ήρθε μια μέρα πριν κλείσει το Ευρωκοινοβούλιο 25 Απριλίου, μετά από ατελείωτες διαπραγματεύσεις 2 ετών, η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία αντιμετωπίζει και πάρα πολλές μορφές έμφυλης βίας. Είμαι λοιπόν πολύ περήφανη γιατί θεωρώ ότι είναι μια νίκη και ελληνική, αλλά και μια νίκη των προοδευτικών δυνάμεων και αυτή η οδηγία πρέπει να έρθει τώρα να ενσωματωθεί στο δίκαιό μας, για να βελτιωθούν οι στρεβλώσεις και να καλυφθούν τα κενά.

Κυρία Κουντουρά, εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Δεν εφαρμόζεται γιατί υπάρχουν παραθυράκια τα οποία βρίσκει ο κάθε δράστης και οι δικηγόροι τα αξιοποιούν.

Συγκεκριμένα εγώ γύρισα όλη την Ελλάδα τώρα στην περιοδεία μου λόγω των ευρωεκλογών και πήγα και μίλησα και με καθηγητές. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ένα καταπληκτικό πρόγραμμα «Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και έχουν μπει 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα και μιλούν για θέματα καταρχήν πώς λειτουργούν οι θεσμοί στην Ευρώπη για να ξέρουν τα παιδιά πώς επηρεάζει η Ευρώπη τη ζωή μας και οι αποφάσεις που παίρνουμε. Αλλά η θεματολογία τους ήταν η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτυχε λοιπόν να βρω καθηγητές να μου πούνε: Αχ κυρία Κουντουρά ήσασταν ομιλήτρια. Τα παιδιά το χάρηκαν, έμαθαν πολλά, γιατί μιλήσαμε πολύ για την ενδοοικογενειακή βία.

Και όλοι μου κατήγγειλαν το γεγονός ότι όταν υπάρχει μια κακοποιητική σχέση και η γυναίκα κρύβεται σε μια δομή, προστατεύεται με τα παιδιά της ή στην οικογένειά της έχει φύγει από το περιβάλλον του δράστη – κακοποιητή, δυστυχώς για να γραφτεί το παιδί στο σχολείο, ο νόμος λέει ότι πρέπει να συναινέσει με την υπογραφή του και ο πατέρας, ο σύντροφος. Αυτό λοιπόν είναι τεράστιο πρόβλημα. Είναι μια στρέβλωση του νόμου, γιατί η κακοποίηση υπάρχει.

Η δικαστική διαμάχη υπάρχει, δεν έχει τελεσιδικήσει και εκεί λοιπόν υπάρχουν θέματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Είναι πολλές οι στρεβλώσεις στο οικογενειακό δίκαιο που ήρθε και ψηφίστηκε πριν από 3 χρόνια. Θεωρώ λοιπόν ότι με αυτή την οδηγία θα πρέπει οι στρεβλώσεις να διορθωθούν και τα κενά και οι ελλείψεις να καλυφθούν. Δεν μπορεί κανένας να δει να ζει με βία. Η βία είναι έγκλημα. Είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε ίσοι ανεξαρτήτως φύλου και πρέπει να έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες.

Ας γυρίσουμε λίγο πάλι στο κομμάτι της υγείας και στο κομμάτι αυτό για τον καρκίνο. Τώρα η Ελληνική Ομοσπονδία του Καρκίνου ΕΛΛΟΚ στην Ελλάδα μαζί με τον εΕυρωπαϊκό Οργανισμό κατά του Καρκίνου ECO συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν ένα μανιφέστο κατά του καρκίνου. Ζητούν από όλους τους ευρωβουλευτές να τους στηρίξουν. Εσείς τι πρόκειται να κάνετε;

Η «Europa Donna Hellas» συνεργάζεται ήδη με την ΕΛΛΟΚ και φυσικά όχι μόνο θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, αλλά εγώ έχω σκοπό, εάν με εμπιστευτούν οι συμπολίτες μου για άλλη μια φορά να είμαι η φωνή τους στην Ευρώπη, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και για την ευημερία της γυναίκας, αλλά και πάνω από όλα για το δικαίωμα στην υγεία, που πρέπει να το έχουμε όλοι και δεν είναι θέμα οικονομικό. Εγώ δεν είμαι της λογικής ο φτωχός να μην έχει τις απαραίτητες υπηρεσίες, ενώ ο πλούσιος να μπορεί να πληρώνει. Άρα λοιπόν όλα αυτά για μας είναι πολύ σημαντικά και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και εγώ ως ευρωβουλευτής που απασχολούμαι με τα θέματα υγείας θεωρώ ότι βεβαίως θα στηρίξουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όλοι τις ίδιες υπηρεσίες.

Στην Ελλάδα τα προβλήματα των καρκινοπαθών ακόμα είναι πολλά. Στην προηγουμένη εκπομπή φιλοξενήσαμε την κυρία Μαίρη Χήναρη, η οποία είναι ταμίας του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, και μας μίλησε για τις μεγάλες λίστες αναμονής  στα δημόσια νοσοκομεία, τα ογκολογικά κέντρα στη χώρα μας για τους ασθενείς με καρκίνο. Πώς το σχολιάζετε;

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι απαξιώνεται η δημόσια υγεία. Υπολειτουργούν τα κέντρα υγείας, υπολειτουργούν τα νοσοκομεία, δεν υπάρχουν κίνητρα για τους γιατρούς να στελεχώσουν τα νοσοκομεία. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Η αλήθεια είναι ότι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είμαστε υπέρ της δημόσιας υγείας. Μάλιστα θα σας πω ότι διεκδικήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης. Θυμάστε μετά την πανδημία χτυπήθηκαν πάρα πολλοί τομείς. Παραδείγματος χάριν ο τουρισμός και οι μεταφορές χτυπήθηκαν πάρα πολύ. Με τον εγκλεισμό σταμάτησε ο κόσμος να ταξιδεύει. Υπήρχαν τεράστια προβλήματα ανεργίας και υπήρξε η μεγάλη παραίτηση, γιατί οι άνθρωποι έπρεπε να βρουν τρόπο να ζήσουν.

Το χειρότερο όμως ήταν η υγειονομική κρίση, που ήρθε τα συστήματα υγείας και δοκιμάστηκαν και χτυπήθηκαν. Η Ιταλία παραδείγματος χάρη πήρε ένα πολύ μεγάλο ποσό, νομίζω είναι πάνω από 6 δισ., για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας της. Στην Ελλάδα πήραμε το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα και πριν γίνει η αναθεώρηση πριν από 2 μήνες που έβαλαν κάποια λίγα χρήματα για τα νοσοκομεία δεν αξιοποιήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Η δημόσια υγεία λοιπόν είναι σημαντική και δυστυχώς σήμερα έχουν βγει εκτός ταμείου πάρα πολλά φάρμακα, τα οποία είναι και σε έλλειψη. Πληρώνουμε από την τσέπη μας πάρα πολλές θεραπείες, οι οποίες έχουν αυξήσει τα κόστη.

Μια πρόσφατη απόφαση είναι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν 1€ στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα, για να κάνουν μία διαγνωστική εξέταση. Και 3€ για να μπορέσουν να κάνουν απεικονιστικούς ελέγχους. Εσείς πιστεύετε όπως βλέπετε τα δεδομένα στην Ελλάδα ότι ο ασθενής, ο μέσος πολίτης μπορεί να εξυπηρετήσει τα νέα κόστη στη ζωή του;

Όχι, δεν μπορεί και θα σας πω και κάτι άλλο ακόμα χειρότερο. Για να πάρεις τηλέφωνο να κλείσεις ένα ραντεβού με ένα γιατρό χρεώνεσαι, 1,5 – 3€, ίσως και παραπάνω. Ακόμα και εκεί υπάρχει χρέωση. Όταν πάρεις να κλείσεις ραντεβού, συνήθως τα ραντεβού είναι 2, 3 και 4 μήνες μετά. Αν έχεις λοιπόν κάτι για το οποίο επείγεσαι, δεν θα εξυπηρετηθείς. Άρα αυτή τη στιγμή η δημόσια υγεία πάσχει και αυτό είναι με ευθύνη καθαρά της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό το ξέρουμε όλοι, όπως γνωρίζουμε και για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια ότι είναι καθαρά ελληνική και με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης. Χρειάζεται να γίνουν έλεγχοι, χρειάζεται πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος. Και για την οικογενειακή βία που μιλήσαμε το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση. Γιατί για να μην υπάρξει ενδοοικογενειακή βία, αυτή η συγκεκριμένη οδηγία αναφέρει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κοινωνικό έργο και δεν έχει και κονδύλια για την κοινωνική μέριμνα.

Πώς βλέπετε αυτή τη στιγμή να εφαρμόζεται το λεγόμενο ΣΔΙΤ, δηλαδή η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, τα δημόσια νοσοκομεία με τα ιδιωτικά; Προς ποια κατεύθυνση βλέπετε να πηγαίνει;

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις είμαστε υπέρ των ΣΔΙΤ. Εγώ ας πούμε ως υπουργός Τουρισμού συνεργάστηκα πάρα πολύ με τον ιδιωτικό τομέα ως υπουργείο με τις περιφέρειες, με τους δημάρχους, αλλά με τις ενώσεις Ξενοδόχων, με τους ξενοδόχους, με τα καταλύματα, να τους ακούσουμε να συνεργαστούμε, να μπορέσουμε να κάνουμε μαζί και προγράμματα. Στο κομμάτι της Υγείας πριν μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο, πρέπει να έχουμε μια δημόσια δυνατή υγεία. Αν αποκτήσουμε αυτό, τότε είναι δευτερεύουσα πλέον για μένα συζήτηση το τι θα γίνει και αν εκεί χωράει. Το πιο σημαντικό είναι η δημόσια υγεία να ενισχυθεί, όπως και η δημόσια παιδεία να ενισχυθεί.

Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ιδιωτικοποίηση, την στιγμή που ένα δημόσιο αγαθό αυτή τη στιγμή υποφέρει. Όλα τα δημόσια αγαθά πρέπει να είναι ελεύθερα και προσιτά σε όλους τους πολίτες: η υγεία, η παιδεία, το ρεύμα, το νερό. Σε αυτά λοιπόν εγώ θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τα παρέχει σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να έχουμε το υπέρτατο αγαθό, την υγεία μας, γιατί η Πολιτεία δεν φροντίζει να βοηθάει τους ασθενείς και ειδικά τους ευάλωτους.

Εμείς το 2015-2019 βάλαμε στο σύστημα υγείας 2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ήταν ανασφάλιστοι, για να μπορούν να έχουν τα φάρμακά τους και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Ήμασταν όμως το όριο της φτώχειας και σήμερα είναι πάνω από δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες που ζουν στο όριο της φτώχειας. Άρα λοιπόν αυτοί οι Έλληνες πρέπει να έχουν μια άλλη μέριμνα.

Κυρία Κουντουρά, όσον αφορά στις ευρωεκλογές ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία;

Αυτή η πενταετία ήταν μια πολύ ταραχώδης πενταετία. Βεβαίως οι προτεραιότητες ήταν η πράσινη μετάβαση, να μην μείνει κανένας πίσω γιατί έχει κόστος, ήταν η κλιματική αλλαγή που στη συνέχεια έγινε κλιματική κρίση, και φυσικά η ψηφιακή μετάβαση γιατί μπήκε η τεχνολογία στη ζωή μας. Όμως την ίδια στιγμή, ενώ αυτός ήταν ο προγραμματισμός, προέκυψε η υγειονομική κρίση με την πανδημία, η ανθρωπιστική κρίση με τις συρράξεις και τους πολέμους, η επισιτιστική κρίση και φυσικά η ενεργειακή κρίση που μέχρι σήμερα έφερε την ακρίβεια και στην Ελλάδα καλά κρατεί.

Είναι σπουδαίο να σας πω ότι η επόμενη πενταετία έχει βεβαίως τις ίδιες προκλήσεις, γιατί γίναν τα πρώτα βήματα, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Έχουν μπει και άλλα θέματα, όπως είναι το στεγαστικό, το οποίο είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Για μένα όμως και για το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε μια Ευρώπη βιώσιμη με ευτυχισμένους Ευρωπαίους πολίτες. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την οικονομική και κοινωνική ανισότητα και πρέπει ειδικά η Ελλάδα να συγκλίνει οικονομικά με την Ευρώπη. Δεν μπορεί να έχουμε 3 φορές χαμηλότερους μισθούς στην Ελλάδα από ό,τι ο Ευρωπαίος που έχει 3 φορές υψηλότερους μισθούς και να πληρώνουμε τα ίδια προϊόντα εμείς 3 φορές πιο ακριβά από ό,τι ο Ευρωπαίος.

Άρα λοιπόν πρέπει να έχουμε μισθούς αξιοπρέπειας για να έχουμε ζωή αξιοπρέπειας. Αυτό πρέπει να γίνει απαραίτητα γιατί έτσι και στο δημογραφικό δεν θα μπορούμε να κάνουμε ακριβώς τίποτα. Το σχέδιο λοιπόν δεν είναι 3000 επίδομα για να γεννήσει η γυναίκα. Τα υπόλοιπα 18 χρόνια το παιδί μέχρι να μεγαλώσει; Επειδή η Ελλάδα έχει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα και είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να έχει μεγαλύτερους μισθούς, να έχει μια ζωή με αξιοπρέπεια και μετά από την άλλη πλευρά να εξασφαλίσει την προστασία της οικογένειας.

Η δική μας στρατηγική αναφέρει ότι όταν έχουμε υπεραπόδοση στην οικονομία, τα μοιράζουμε ανταποδοτικά εκεί που χρειάζεται. Υπάρχει και η άλλη στρατηγική που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση που λέει ότι όταν υπάρχουν υπερπλεονάσματα, βάζουμε έμμεσους φόρους, τα κρατάμε και κάνουμε επιδοματική πολιτική. Είναι διαφορετικές οι πολιτικές αυτές. Εμείς θέλουμε να στηριχθεί η οικογενειακή επιχείρηση, η μικρομεσαία, ο ελεύθερος επαγγελματίας και πάνω από όλα να μην τον κοροϊδεύουμε με ένα μείγμα οικονομικής και φορολογικής πολιτικής που να μπορεί να αντιμετωπίσει και την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, αλλά και να μπορέσει ο Έλληνας να ζήσει.

Μιλάμε για το brain drain. Μα πώς να μη φύγουν τα παιδιά έξω, όταν σήμερα εδώ δεν υπάρχουν δουλειές και οι δουλειές που υπάρχουν είναι με 830 κατώτατος μισθός στην καλύτερη, με έναν πληθωρισμό όμως που τρέχει 30% και ροκανίζει οποιαδήποτε αύξηση και φυσικά με την Ελλάδα που είναι έχει χάσει όλη της την αγοραστική δύναμη, πάνω από 33%. Θα θέλαμε πλειοψηφική δυναμική, έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές να είμαστε κυβέρνηση για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για μια καλύτερη ζωή, για όλους τους Έλληνες.

Εσείς πάντως κυρία Κουντουρά έχετε ασχοληθεί πολύ και με το θέμα της ειρήνης στην Ευρώπη. Στην σκιά των πολέμων στην Ουκρανία και στη Γάζα όλοι το νιώθουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για περισσότερη και καλύτερη συνεργασία, για να μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς. Πείτε μου λίγο την άποψή σας γι’ αυτό, γιατί είναι ένα θέμα για το οποίο εσείς αγωνίζεστε;

Η ειρήνη, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και η ασφάλεια, είναι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό πολλές φορές λέμε ότι θέλουμε μια Ευρώπη καλύτερη, μια Ευρώπη, πιο αλληλέγγυα, μια Ευρώπη πιο κοινωνική, μια Ευρώπη πιο δίκαιη και μια Ευρώπη που να κινείται γρήγορα. Δεν αρκεί να παρακολουθούμε τα γεγονότα. Πρέπει να παίρνουμε γρήγορα δράσεις και πρέπει να εξασφαλίζουμε πάνω από όλα την ειρήνη. Δεν είναι δυνατόν να χάνονται γυναίκες και παιδιά. Δεν είναι δυνατόν τα θύματα να είναι άμαχος πληθυσμός.

Είναι πολύ σημαντικό το να μπορέσουμε να κάνουμε διπλωματικές, αλλά ισχυρές παρεμβάσεις, έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να εξασφαλίσει όχι μόνο την ειρήνη μέσα στην Ευρώπη, αλλά και στη γειτονιά μας. Είδαμε πως όλες οι πολεμικές συρράξεις μας έχουν περικυκλώσει. Να σας θυμίσω ότι στην Ελλάδα υπήρχε η εκεχειρία μέσω του αθλητισμού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σταματούσαν όλους τους πολέμους. Για μένα πρέπει η Ευρώπη να παίξει αυτό το ρόλο. Πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσουν όλες οι πολεμικές συρράξεις, να μπορούμε να μιλήσουμε, να συζητήσουμε.

Κυρία Κουντουρά, πώς είναι η εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία ασχολείστε με την Ευρώπη στο Ευρωκοινοβούλιο; Πώς είναι οι εμπειρίες σας; Τι έχετε αποκομίσει;

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο μόνος θεσμός που είναι εκλεγμένος από τους πολίτες. Εμείς οι ευρωβουλευτές εκλεγόμαστε από τους πολίτες. Αυτό δεν συμβαίνει με το Συμβούλιο. Το Συμβούλιο είναι η Σύνοδος κορυφής αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους Επιτρόπους που τους ορίζουν τα κράτη μέλη. Άρα εμείς ως Ευρωκοινοβούλιο ο ρόλος μας είναι να νομοθετούμε, να βελτιώνουμε, να τροποποιούμε, να καταψηφίζουμε και να υπερψηφίζουμε νομοθεσίες που θα βελτιώσουν τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.

Εγώ έχω αγωνιστεί πάρα πολύ σε 3 επιτροπές. Στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, ως Υπουργός Τουρισμού, είχαμε κάνει μια εξαιρετική στρατηγική και αυτή η πολυβραβευμένη στρατηγική έγινε και ο κορμός της πρώτης ευρωπαϊκής βιώσιμης τουριστικής πολιτικής μέχρι το 2030, την οποία συνδιαμόρφωσα με πρωτοβουλίες μου και παρεμβάσεις μου. Ασχολήθηκα πολύ με τα θέματα μεταφορών, να έρθουν χρηματοδοτήσεις για να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε το οδικό μας δίκτυο και γενικά τις υποδομές, ακόμα και αν θέλετε τους σιδηροδρόμους, είδαμε το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Τι άποψη έχετε για τα Τέμπη;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση. Το χειρότερο όμως είναι ότι προσπάθησαν να κάνουν μια συγκάλυψη. Μπάζωσαν την περιοχή πριν ολοκληρωθεί η έρευνα, έβγαλαν μονταρισμένα κείμενα για να κουκουλώσουν προφανώς πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε ποιους ήθελαν να καλύψουν, οι συγγενείς των θυμάτων αγωνίζονται υπεράνθρωπα για δικαίωση και δικαιοσύνη. Είδαμε στην εξεταστική επιτροπή ότι δεν κάλεσαν καν τους μάρτυρες που γνωρίζουμε να καταθέσουν και αυτό που έχει νιώσει όλη η κοινωνία, όπως έχουμε νιώσει και εμείς, είναι ότι δεν έχουν απάντηση. Ποιος έδωσε τις εντολές για το μπάζωμα; Ποιος έδωσε την εντολή για το μοντάρισμα; Γιατί έλειπε ο μηχανοδηγός;

Γιατί δεν υπάρχουν εικόνες από τις κάμερες του τρένου του εμπορικού, που έχουν εξαφανιστεί; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι όταν η κυρία Καρυστιανού νου μας ζήτησε τη βοήθεια στην Ευρώπη, εμείς της δώσαμε το βήμα να έρθει να μιλήσει. Έκανε 3 συγκλονιστικές ομιλίες για τον υπεράνθρωπο αγώνα που κάνουν, πήρε δημοσιότητα και χαρήκαμε πολύ που βοηθήσαμε. Η Ευρώπη το έχει αφήσει ανοιχτό ,τους έχει πει ότι αν δεν βρείτε δικαίωση και δικαιοσύνη, εμείς θα προχωρήσουμε τα πράγματα. Από τότε έτρεξαν λίγο παραπάνω. Είμαστε δίπλα, στηρίζουμε τους συγγενείς των θυμάτων γιατί το μόνο που θέλουμε είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να μην υπάρξει ατιμωρησία και να βρουν δικαίωση και δικαιοσύνη στη μνήμη των θυμάτων.

Σήμερα αισθάνεστε ότι μπορεί να γίνεται χρήση των τρένων από τους Έλληνες πολίτες, από όλους μας δηλαδή, με ασφάλεια;

Δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα ακριβώς για να υπάρξει ασφάλεια στους σιδηροδρόμους και εκσυγχρονισμός. Σήμερα δεν έχουμε ασφαλή τρένα, αυτή είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχουν καν εθνικοί κανόνες ασφαλείας και από τη στιγμή που δεν λειτουργεί ακόμα το σύστημα φωτοσήμανσης, τηλεδιοίκησης και το ETCS. Για να καταλάβουν οι τηλεθεατές τι είναι αυτό, αυτό το σύστημα είναι ηλεκτρονικό. Όταν ένα τρένο είναι στις ράγες, εάν έχει μεγάλη ταχύτητα, μειώνει την ταχύτητα. Εάν βρεθεί ένα εμπόδιο, σταματάει το τρένο. Εάν έρχονται 2 τρένα όπως έγινε με το τραγικό εγκληματικό δυστύχημα, θα αποφύγουν την μετωπική σύγκρουση γιατί θα σταματήσουν αυτόματα. Ακόμα και σήμερα το σύστημα αυτό δεν υπάρχει.

Υπάρχει μια τεράστια ανευθυνότητα, γιατί θα έπρεπε να έχουν πάρει μέτρα. Θεωρώ ότι η ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό σε ένα μέσο μεταφοράς. Έχω ασχοληθεί και με την οδική ασφάλεια, ήμουν εισηγήτρια στην έκθεση για την οδική ασφάλεια που έχει 4 πυλώνες και πάντα μιλάνε για τις υποδομές, δηλαδή ασφαλή αυτοκίνητα, ασφαλείς υποδομές, ασφαλές οδικό δίκτυο και πάνω από όλα ένα μέλλον και πολιτικές με ενημέρωση και με ευαισθητοποίηση. Γιατί όταν κάποιος παίρνει το τιμόνι πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι lifestyle. Είναι τρομακτικά τα νούμερα: 500 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε εβδομάδα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, πάνω από 20.000 το χρόνο. Και είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που τραυματίζονται.

Κυρία Κουντουρά, πιστεύετε ότι στην Ελλάδα μιλάμε δημόσια αρκετά για την Ευρώπη; Ενημερώνεται ο κόσμος, γνωρίζει ποια είναι τα οφέλη της Ελλάδας από το να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας; Για ποιο λόγο ακριβώς πρέπει να πάει στις ευρωεκλογές να ψηφίσει;

Έχετε δίκιο. Είναι μεγάλη η δυσκολία όλων των ευρωβουλευτών να επικοινωνήσουμε το έργο μας. Δυστυχώς, μέσα σε αυτή την πενταετία, ακόμα και αν μας καλούν τα κανάλια, πάντα θα μιλήσουμε για την επικαιρότητα, για την καθημερινότητα. Δύσκολα θα έρθει η συζήτηση στο έργο που έχουμε κάνει και έτσι δεν είναι εύκολο να μάθει ο κόσμος τι πετυχαίνουμε και ποια είναι τα οφέλη. Όμως, ακόμα και τώρα, είμαστε 3 μέρες πριν τις εκλογές, δεν μιλάμε για ευρωπαϊκά θέματα. Εγώ λοιπόν θα σας πω σήμερα ότι 8 στις 10 αποφάσεις που παίρνουμε αφορούν άμεσα τη ζωή μας. Όπως σας είπα αγωνίστηκα σε αυτή την Επιτροπή για τα συγκεκριμένα αυτά θέματα.

Στην Επιτροπή Ισότητας δεν πετύχαμε μόνο αυτήν τη συγκεκριμένη οδηγία που θα έρθει και θα βελτιώσει και την ελληνική νομοθεσία, αλλά κυρώθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που είναι το μοναδικό δεσμευτικό νομικό κείμενο και αντιμετωπίζει όλες τις μορφές έμφυλης βίας. Και μάλιστα αυτή η σύμβαση είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη που θέλουνε να μπουν στην Ευρώπη στην προ ενταξιακή τους πορεία, να την κυρώσουν. Η Τουρκία παραδείγματος χάρη πριν 2 χρόνια βγήκε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Αυτό λέει πολλά. Επίσης επικαιροποιήσαμε με πιο αυστηρές ποινές την οδηγία για την εμπορία ανθρώπων.

  • Άλλο ένα πολύ σημαντικό που πετύχαμε ήταν να προσχωρήσουμε στη Σύμβαση στη Διεθνή Σύμβαση για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας που το είπατε και πριν, αλλά και την κατάχρηση εξουσίας, που αυτό αφορά γυναίκες και άνδρες και που γίνεται και από γυναίκες και από άνδρες. Άρα λοιπόν έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ. Όλα αυτά ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία και πρέπει φυσικά να εφαρμόζονται οι νόμοι για να τα βλέπουμε μπροστά μας. Όμως η τεχνολογία μπήκε στη ζωή μας. Εγώ αγωνίστηκα πολύ για να έρθουν και κονδύλια για την ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα, αλλά μια πολύ μεγάλη επιτυχία είναι ο κανονισμός gigabit. Όλοι γνωρίζετε μάλλον ότι έχουμε το πιο αργό και το πιο ακριβό Ίντερνετ στην Ελλάδα.

Ο αγώνας λοιπόν και οι διαπραγματεύσεις ήταν ένα πετύχουμε και να γίνει πολύ φθηνό αλλά και πολύ πιο γρήγορο, με σωστές υποδομές, δηλαδή με δίκτυα και οπτικές ίνες. Κατάφερα να συμπεριληφθεί η Ελλάδα όχι μόνο η χερσαία ζώνη, αλλά οι απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά μας, που δεν ήταν μέσα. Αυτό για μένα είναι μεγάλη επιτυχία. Επηρεαζόμαστε πολύ περισσότερο από ό,τι αντιλαμβανόμαστε φυσικά. Γνωρίζουμε όλοι ότι όλα τα χρήματα είναι ευρωπαϊκά, δηλαδή ακόμα και τα ΕΣΠΑ και όλα αυτά τα προγράμματα που βγαίνουν σε επαγγελματίες.

Κυρία Κουντουρά, κλείνοντας να σας ρωτήσω για το θέμα της ακρίβειας που είπαμε και πριν λίγο. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον λέμε ότι όλα είναι ευρωπαϊκά, τι δεν γίνεται καλά στην Ελλάδα, γιατί στο εξωτερικό όπως είπατε και εσείς πριν πλέον το κόστος ζωής είναι λίγο πιο χαμηλό από την Ελλάδα;

Έχουν πολύ μεγαλύτερους μισθούς και πάρα πολλά προϊόντα τα πληρώνουν πολύ φθηνότερα απ’ ό,τι τα πληρώνουμε εμείς στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Αλλά όταν εμείς πιέσαμε για να μειωθούν οι φόροι, να μειωθεί το ΦΠΑ, να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, πάρα πολλές χώρες το εφάρμοσαν όπως η Κύπρος. Η Κύπρος μείωσε στα ευρωπαϊκά επίπεδα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και έτσι πουλάει τη βενζίνη 1,30. Ξέρετε από πού προμηθεύεται τη βενζίνη; Από την Ελλάδα. Εμείς επειδή δεν κατεβάσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πουλάμε 2€ την βενζίνη και στα νησιά είναι 2,20 και 2,30.

Άρα λοιπόν εμείς παλεύουμε στην Ευρώπη και πολλές χώρες εφαρμόζουν αυτά που εμείς εκεί διεκδικούμε και πετυχαίνουμε. Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μια τεράστια απροθυμία, υπάρχουν έμμεσοι φόροι και στο ΦΠΑ και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης που την τελευταία χρονιά οι επιπλέον έμμεσοι φόροι ήταν πεντέμισι δις.

  • Τώρα τους 5 πρώτους μήνες ήδη υπάρχει ένα υπερπλεόνασμα 2 δισ. Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν είναι απρόθυμη να κάνει αναδιανομή του πλούτου και αυτό που κάνει είναι να εξοντώνει τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες – επιχειρηματίες.

Μην ξεχνάτε ότι προεκλογικά τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει φοροελαφρύνσεις. Αντ’ αυτού έβαλε έναν φόρο που θα κοστίσει πάνω από 750 εκατομμύρια και φυσικά τεκμαρτό, το οποίο του λέει εσύ να αποδείξεις ότι δεν είσαι κλέφτης. Άρα λοιπόν δεν έχουμε μια φιλική κυβέρνηση προς την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Και πράγματα τα οποία άλλες χώρες έχουν κάνει για να ανακουφίσουν τους πολίτες, στην Ελλάδα δυστυχώς δεν γίνονται.

 

 

Close Icon