ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Δημήτρης Πιστόλας
Διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Γ.Ν.Α ‘’Ο Ευαγγελισμός’’
video

Δημήτρης Πιστόλας: Αποκάλυψε στο Healthweb την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Για την  κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» και για  τα προβλήματα του  Εθνικού  Συστήματος  Υγείας  μίλησε ο κ. Δημήτρης Πιστόλας -Διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης της Νοσηλευτικής, στην διαδικτυακή εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr  .

Κύριε Πιστόλα, υπάρχουν πολλά προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα οποία δεν έχουν  λυθεί. Σήμερα θα συζητήσουμε μαζί κάποια από αυτά, τα πιο βασικά, και βέβαια θα μας δώσετε και την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός’’, για να μάθουμε εκ των έσω τι συμβαίνει. Καταφέρατε στο Νοσοκομείο  ‘’  Ευαγγελισμός’’ και μειώσατε τα φορεία, πως επιτευχθεί ο στόχος αυτός;  

Πράγματι, καταφέραμε και μειώσαμε τους τελευταίους μήνες τα φορεία. Δεν τα μειώσαμε, τα μηδενίσαμε. Ήτανε μια πράξη την οποία για να την πετύχουμε συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Υγείας και με όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μας και τη διοίκηση του νοσοκομείου. Πρώτα από όλα, το Υπουργείο Υγείας μάς βοήθησε βάζοντας να συν εφημερεύουμε με τον ΝΙΜΤΣ.

 • Επομένως, από  18 μέχρι και 30 εισαγωγές πηγαίνουν απευθείας στο ΝΙΜΤΣ. Άρα έχουμε  διευκόλυνση . Από εκεί και πέρα, καταφέραμε στον ‘’Ευαγγελισμό’’  και μειώσαμε το μέσο χρόνο νοσηλείας των ασθενών.

Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, δηλαδή ο χρόνος τώρα νοσηλείας ποιος  είναι; Πόσος ήταν και πόσος είναι, για να καταλαβαίνει και το ευρύ κοινό;

Έχει μειωθεί περίπου στο 40-50%. Από 8 ημέρες καταφέραμε και τον πήγαμε σε 4-5 ημέρες.Επομένως τα περιστατικά διεκπεραιώνονται  πολύ πιο γρήγορα, χάρη στο νέο εξοπλισμό, τον απεικονιστικό και των αντιδραστηρίων.

 • Πήραμε και τρίτο αξονικό τομογράφο με δωρεά, επομένως γίνονται  πιο γρήγορα οι απεικονιστικές εξετάσεις. Έχουμε δημιουργήσει και  ηλεκτρονικό φάκελο.
 • Τα αποτελέσματα πηγαίνουν αμέσως από τα εργαστήρια στον φάκελο των ασθενών και στον υπολογιστή του γιατρού ,τα  βλέπουμε αμέσως.Άρα πιο γρήγορα η διάγνωση, πιο γρήγορα η θεραπεία. Γι’ αυτό και μένουν οι ασθενείς πολύ λιγότερο χρόνο. Το άλλο που πετύχαμε χάρη σε ενέργειες και της Διοίκησης και των νοσηλευτών και γιατρών είναι ότι συνεργαστήκαμε με ιδιωτικά ασθενοφόρα προκειμένου τα περιστατικά που πρέπει να φύγουν από το νοσοκομείο για την οικία τους να μην καθυστερούν και να αποχωρούν μέσα σε 1-2 ώρες το πολύ. Ενώ με την χρήση του  ΕΚΑΒ μπορεί να περιμένουν αυτοί οι ασθενείς επιπλέον  2 ημέρες .Δέσμευαν κρεβάτια και επομένως δεν είχαμε πού να βάλουμε τους νέους ασθενείς. Με αυτό τον τρόπο βοηθήσαμε και το ΕΚΑΒ, πιστεύω, με την έννοια ότι πλέον δεν χρησιμοποιούμε τα ασθενοφόρα σαν ‘’ταξί’’.

Να τονίσω ότι τα ιδιωτικά ασθενοφόρα τα πληρώνει το νοσοκομείο ‘’ Ο Ευαγγελισμός’’ από τον προϋπολογισμό του και όχι οι ασθενείς.

Στο νοσοκομείο ‘’ Ο Ευαγγελισμός’’ σήμερα, ένας ασθενής σε πόση ώρα θα καταφέρει να δει τον γιατρό για εξέταση;

Ο ασθενής το γιατρό θα τον δει αμέσως και στην γενική εφημερία .Αυτό που οι πολίτες λένε είναι ότι πάμε σε ένα νοσοκομείο την ημέρα της εφημερίας και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.

Η καθυστέρηση έχει να κάνει με το ποια είναι η κατάσταση του ασθενούς, πόσο γρήγορα θα γίνουν οι εξετάσεις, πόσες άλλες ειδικότητες θα δουν τον συγκεκριμένο ασθενή; Μπορεί να έρθει κάποιος ασθενής για κεφαλαλγία και τελικά να το δουν και 3 και 4 διαφορετικές ειδικότητες.

 • Να πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις αίματος προκειμένου να δούμε πώς είναι ο ασθενής και από κει και πέρα να του δώσουμε και κάποια θεραπεία στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
 • Να περιμένουμε να δούμε πως θα ανταποκριθεί, ώστε με ασφάλεια να του πούμε ότι μπορείς να πας στο σπίτι σου ή θα του κάνουμε εισαγωγή.

Άρα αυτή η καθυστέρηση που υπάρχει στα νοσοκομεία, που είναι μεγάλη, δεν οφείλεται μόνο στο ότι δεν λειτουργεί το σύστημα. Απλώς θέλουμε να λειτουργήσει η ασφάλεια για τον ασθενή. Χρειάζονται βέβαια και επιπλέον προσωπικό και γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων προκειμένου να εξυπηρετήσουμε πιο γρήγορα τους ασθενείς. Αλλά φανταστείτε σε μια εφημερία του ‘’Ευαγγελισμού’’ θα έρθουν 800-1000 ασθενείς. Όλοι αυτοί μόνο μια εξέταση αίματος να τους κάνεις και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, μια ακτινογραφία, φανταστείτε πόσος χρόνος χρειάζεται.

Αυτό  το πρόβλημα πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να λυθεί; Αν γίνουν προσλήψεις περισσότερων γιατρών και  νοσηλευτών;

Είναι πολυπαραγοντικό το πρόβλημα. Εάν καταφέρουμε να κάνουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα περιστατικά τα οποία  μπορεί να είναι και 40 και 50 και 60% για πρωτοβάθμια φροντίδα και  έρχονται στις εφημερίες του νοσοκομείου ‘’ Ευαγγελισμός ‘’  και κάθε νοσοκομείου,  δεν θα πηγαίνουν αλλά θα αντιμετωπίζονται στα κέντρα υγείας .

Στον Ευαγγελισμό έχετε θέσει κάποιους στόχους, όπως είναι η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Αυτό πώς θα το πετύχετε κύριε Πιστόλα;

Ναι, το έχουμε βάλει πραγματικά ως πρώτο μας στόχο, γιατί οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι κάτι που βασανίζουν το σύστημα υγείας στη χώρα μας, ήμαστε 50% πιο πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και με την πανδημία να μειώσουμε τις λοιμώξεις  σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Θέλουμε και άλλη δουλειά.

Πως το καταφέρνουμε; Πρώτα από όλα με την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού μας, με τα κατάλληλα υλικά.

 • Με το να μειώσουμε τη διάρκεια νοσηλείας των ασθενών στο νοσοκομείο.
 • Να μειώσουμε τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν μια λοίμωξη. Παραδείγματος χάρη να μειώσουμε τον χρόνο παραμονής ενός ουροκαθετήρα στην ουροδόχο κύστη των ασθενών.
 • Να μειώσουμε την παραμονή των κεντρικών φλεβικών γραμμών στους ασθενείς,. Όταν θα έχεις μια κεντρική φλεβική γραμμή και μπορείς να κάνεις βακτηριαιμίες εάν την κεντρική γραμμή την κρατήσεις 3-4 ημέρες το πολύ δεν θα κάνεις βακτηριαιμίες.
 • Με την καλύτερη εκπαίδευση των γιατρών μας, όσο αφορά την τοποθέτηση των κεντρικών φλεβικών γραμμών, με τα κατάλληλα μηχανήματα που θα έχουμε.
 • Το έχουμε καταφέρει και θα το καταφέρουμε ακόμη περισσότερο. Είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό.

Μέχρι στιγμής, στον Ευαγγελισμό αλλά και σε άλλα νοσοκομεία που υπάρχει το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τι πιστεύετε ότι δεν πήγε καλά και δεν έχουν αντιμετωπιστεί;

Προσέξτε, όπως σας είπα είναι πολυπαραγοντικό το πρόβλημα. Ένα είναι να έχεις την κατάλληλη εκπαίδευση. Δεύτερον, να έχεις την επάρκεια σε προσωπικό. Τρίτον, να έχεις τα κατάλληλα υλικά. Αν τα έχεις όλα αυτά, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και τέταρτον.

 • Επιπλέον, έχουμε μια κουλτούρα αρκετά περίεργη και όντως είχαμε μείνει πίσω. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα στη συμμόρφωση στο πλύσιμο των χεριών. Ήμασταν στα μαύρα μας τα χάλια, συγχωρήστε μου την έκφραση,. Δηλαδή ένα ποσοστό 6, 7, 8, το πολύ 10% από το υγειονομικό προσωπικό έπλενε τα χέρια του. Επομένως πρέπει να το αλλάξει, να αλλάξει αυτή την κουλτούρα, χρειαζόμαστε δρόμο. Το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει χρηματοδοτήσει  τον οργανισμό που ελέγχει τα νοσοκομεία. Γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες και πιστεύω ότι γρήγορα τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα, αν και σε σχέση με ένα χρόνο πριν είμαστε πάρα μα πάρα πολύ καλύτερα.

Ο επόμενος στόχος σας είναι η ικανοποίηση των ασθενών, κύριε Πιστόλα. Αυτό πώς θα επιτευχθεί;

Το Υπουργείο Εσωτερικών για πρώτη φορά είπε ότι πιλοτικά και από το 2024 θα υπάρχει αξιολόγηση με βάση τη στοχοθεσία.

 • Ένας από τους στόχους, όπως είπατε, είναι η ικανοποίηση των ασθενών μας. Πώς πετυχαίνεις την ικανοποίηση των ασθενών;
 • Να υπάρχει γρήγορη διάγνωση, γρήγορη θεραπεία.
 • Καλή συμπεριφορά.
 • Εξυπηρέτηση όταν τη χρειάζεται ο ασθενής. Πολλές φορές όντως και εμείς είμαστε κουρασμένοι, άνθρωποι είμαστε. Μπορεί να ξεφεύγουμε, απαράδεκτο. Πρέπει να είμαστε δίπλα στον ασθενή, πρέπει να αναπτύξουμε την εν συναίσθηση, προκειμένου να μπούμε στη θέση του και να δούμε πώς θα θέλει να συμπεριφέρονται και εμείς πώς θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται αν ήμασταν ασθενείς. Αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή που υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση, αφού υπάρχει επάρκεια υλικών και από την στιγμή που έχουμε τα κατάλληλα μηχανήματα προκειμένου να κάνουμε πιο εύκολη διάγνωση, ο ασθενής μένει ικανοποιημένος. Και το ίδιο και οι συγγενείς τους.
 • Όπως είπαμε μειώσουμε το χρόνο παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο κακά τα ψέματα είναι ένα εχθρικό περιβάλλον. Δεν είσαι στο σπίτι σου, όσο καλή αντιμετώπιση και να έχεις. Από τη στιγμή που ο ασθενής θα φύγει πιο γρήγορα, από την στιγμή που ο ασθενής θα έχει το ασθενοφόρο να πάει που έχουμε ιδιωτικές εταιρείες να πάει στο σπίτι του πιο γρήγορα και όχι να περιμένει μία και δύο ημέρες, τα πράγματα είναι καλύτερα.

Ίσως αυτό που μπορεί να κουράζει τον κάθε ασθενή είναι η αναμονή στο να δει το γιατρό, να πάει από τον έναν γιατρό στον άλλο και μέσα από αυτή τη διαδικασία να εκνευριστεί .

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Ο ασθενής ό,τι και να κάνει σε εισαγωγικά “έχει δίκιο”. Πονάει, έχει την αγωνία, έχει το φόβο αν θα ζήσω δεν θα ζήσω το ίδιο και οι συγγενείς των ασθενών φεύγουν από τις δουλειές τους, έρχονται στα νοσοκομεία, δεν ξέρουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση του δικού τους ανθρώπου. Άρα πρώτα από όλα θα πρέπει να το δούμε ανθρώπινα. Πρέπει να αναπτύξουμε την εν συναίσθηση. Εμείς πρέπει να εκπαιδευτούμε ακόμη καλύτερα και μετά με όλα αυτά που σας είπα θα καταφέρουμε και θα ικανοποιήσουμε τον ασθενή.

 • Στο νοσοκομείο ‘’Ευαγγελισμός’’  για πρώτη φορά ξεκινάμε ερωτηματολόγια, προκειμένου να δούμε εάν ο ασθενής και οι συγγενείς είναι ικανοποιημένοι από αυτό που εμείς τους προσφέρουμε, από τη νοσηλευτική, από την ιατρική, από την ξενοδοχειακή υποδομή, από την καθαριότητα.

Βλέποντας όλα αυτά, προσπαθούμε να τα αξιολογήσουμε και να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να προσφέρουμε , τι φταίει και δεν έχουμε την ικανοποίηση που επιθυμούμε ώστε να το βελτιώσουμε.

Είναι εξαιρετικό, γιατί μην ξεχνάμε ότι και ο ‘’Ευαγγελισμός’’ είναι ένα νοσοκομείο που δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών.

Είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στα Βαλκάνια. Έχουμε ένα νοσοκομείο με 1.000 κλίνες, που εναλλάσσονται αυτοί οι ασθενείς μέσα στην  εβδομάδα. Καταλαβαίνετε τι πίεση δεχόμαστε.

 • Φανταστείτε στον ‘’Ευαγγελισμό’’ πέρα τους 1.000 ασθενείς δεχόμαστε και πολλούς άλλους στα εξωτερικά ιατρεία στις εφημερίες.
 • Είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με πάρα πολύ μεγάλη κίνηση και προσπαθεί το προσωπικό, πραγματικά σας το λέω, και τους ευχαριστώ με την δυνατότητα που μου δίνετε, να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Μπορούμε να βελτιωθούμε; Μπορούμε να βελτιωθούμε, χρειάζεται να βρούμε τον τρόπο. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

 Υπάρχουν ακόμη ράντζα μέσα στο νοσοκομείο ‘’Ο Ευαγγελισμός’’;

Στον ‘’Ευαγγελισμό’’  έχουμε καταφέρει να μηδενίσουμε τα ράντζα. Τώρα μπορεί κάποιος να δει μια φωτογραφία όπως είδα εγώ προχτές με 3, 4 ή 5 ράντζα σε κάποια κλινική. Έχουμε κρεβάτια να τα πάμε. Αλλά πολλές φορές στις καρδιολογικές κλινικές ο γιατρός θέλει το καρδιολογικό περιστατικό δίπλα του μέχρι να το σταθεροποιήσει. Αμέσως βρίσκουμε κλίνη και το πηγαίνουμε. Δηλαδή μετά από μια γενική εφημερία, αν και σας λέω έχουν μηδενιστεί, μπορεί να υπάρχουν 5 ή 6 φορεία, μετά από μια γενική εφημερία, σας λέω, που έχεις δει 1.000 περιστατικά, που έχεις κάνει 200 κοντά εισαγωγές.

 • Τα περιστατικά αυτά στη διάρκεια της ημέρας τακτοποιούνται εφόσον μας επιτρέψουν οι γιατροί να το κάνουμε.

 Εντάξει, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι να βλέπουμε ένα νοσοκομείο γεμάτο με ράντζα. Τώρα το πως θα δουλέψετε εσείς, οι νοσηλευτές και οι γιατροί, αυτό το γνωρίζετε και το αποφασίζετε.

Σας διαβεβαιώ ότι τους τελευταίους μήνες καταφέραμε η διοίκηση, οι γιατροί , οι νοσηλευτές και όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με τη βοήθεια της πολιτείας και του υπουργείου, να μηδενίσουμε τα ράντζα και πιστεύω ότι έτσι θα συνεχίσουμε.

Είσαστε αισιόδοξος για τους γιατρούς  που έχουν φύγει στο εξωτερικό ότι θα ξαναγυρίσουν Ελλάδα κύριε Πιστόλα; Γιατί βλέπουμε τελευταία και γεγονότα από άλλα νοσοκομεία και από τα νοσοκομεία της περιφέρειας, γιατροί που έχουν έρθει στην Ελλάδα να παραιτούνται, ειδικά σε νησιά που είναι δύσκολα τα πράγματα. Πόσο αισιόδοξος είστε για αυτό;

Μετά την πανδημία το φαινόμενο της παραίτησης είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και γιατροί και νοσηλευτές παραιτούνται και όχι μόνο γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι παραιτούνται. Είναι το φαινόμενο της παραίτησης που βλέπουμε παντού, ακόμη και σε αναπτυγμένα νοσοκομεία της Αμερικής στη Βαλτιμόρη βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν νοσηλευτές και δεν υπάρχουν γιατροί. Παραιτούνται όλοι.

 • Κουράστηκαν;

Κουράστηκαν. Στη χώρα μας μην ξεχνάτε ότι περάσαμε 10 χρόνια μια χρηματοπιστωτική οικονομική κρίση, πάρα μα πάρα πολύ δύσκολη. Μετά την κρίση αυτή, μόλις πήγαμε να σηκώσουμε κεφάλι, ήρθε η πανδημία. Όντως πολλοί γιατροί, πολλοί νοσηλευτές, αναγκάστηκαν και φύγανε τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες χώρες. Τους θέλουμε πίσω. Είναι πάρα πολύ καλοί επαγγελματίες, τους έχουμε ανάγκη. Θα πρέπει η πολιτεία και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει αυτό να βρει τα κατάλληλα κίνητρα, προκειμένου να τους φέρει πίσω στην πατρίδα.

 • Οι γιατροί αλλά και οι νοσηλευτές ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους, επιθυμούν να γυρίσουν, αλλά θέλουν κάποια κίνητρα καλύτερα. Με αυτά που ακούω, με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του νέου Υπουργού Υγείας είμαι βέβαιος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και θα επιστρέψουν γιατί τους έχουμε μεγάλη ανάγκη.

Και αυτός είναι και ένας  ακόμα στόχος σας, να είναι περισσότερο ικανοποιημένο το προσωπικό. Αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί όντως γιατροί -νοσηλευτές, οι πάντες στα νοσοκομεία έχουν ένα μεγάλο φορτίο και κουράζονται πάρα πολύ. Σε ποια σημεία θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη ικανοποίηση του προσωπικού στα νοσοκομεία  που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει;

Προσέξτε, πάλι πολυπαραγοντικό το πρόβλημα. Ένα είναι θα πρέπει να δοθούν κάποια κίνητρα, οικονομικά κίνητρα θα το έλεγα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι νοσηλευτές πλην μιας αύξησης του ανθυγιεινού επιδόματος, αν μπορούμε να το πούμε έτσι.

 • 35 €.

Σωστά κυριά Ντάμπου 35 € δεν έχουν πάρει τίποτε άλλο στα χρόνια της πανδημίας,. Άρα χρειαζόμαστε γενναίες αυξήσεις.

 • Ο Πρωθυπουργός το είπε στους δημοσίους υπαλλήλους και δυστυχώς οι νοσηλευτές υπάγονται στους δημοσίους υπαλλήλους αλλά που δεν είναι καθώς δουλεύουν όλο το χρόνο, όλο το εικοσιτετράωρο κάτω από δύσκολες συνθήκες. Είναι πιστεύω ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα που υπάρχουν. Άρα θα χρειαστούν κίνητρα, οικονομικά κίνητρα.
 • Κίνητρα, όπως είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
 • Προσλήψεις -περισσότερο προσωπικό, ώστε να μειωθεί το φορτίο εργασίας .

Οριζόντια ανανέωση όλων των συμβάσεων

Διαφωνώ με όλους τους συνδικαλιστές που λένε οριζόντια ανανέωση όλων των συμβάσεων και εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού. Όχι αυτό θα πρέπει να γίνει με κάποια κριτήρια. Θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των εκάστοτε διευθυντών, προκειμένου αυτοί που αξίζουν και αυτοί που μπορούν να μείνουν σε αυτό το επάγγελμα να παραμείνουν.

 • Να σας πω ένα παράδειγμα, θα σας πω για τους τραυματιοφορείς. Δεν μπορεί να κάνεις προκήρυξη επικουρικού προσωπικού ή μόνιμου προσωπικού και να έρχεται κάποιος τραυματιοφορέας ηλικίας 60 και 65 ετών και μάλιστα γυναίκα και με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορεί να φαίνεται ότι έχουμε προσωπικό, αλλά αυτό το προσωπικό είναι γερασμένο. Έχει προβλήματα υγείας και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο που εμείς επιθυμούμε, που πρέπει να ανταπεξέλθει. Αυτά θα πρέπει να τα δει η πολιτεία. Πιστεύω ότι ο νέος υπουργός Υγείας μας ακούσει και θα διορθώσει τα πράγματα.

 ΝΝ: Η αξιολόγηση είναι πολύ σημαντική κύριε Πιστόλα, αλλά εν τέλει και  μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει επιτευχθεί στο σημείο το επιθυμητό. Και στην πράξη εγώ γνωρίζω μέσα από το ρεπορτάζ που κάνω ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία, δηλαδή δεν υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία. Για παράδειγμα : Είμαι εγώ ο διευθυντής και δίνω τους καλούς βαθμούς στους κολλητούς μου όπως  στο σχολείο, δεν ξέρω αν το έχετε δει αυτό;

Στην Ελλάδα ζούμε. Έχετε απόλυτο δίκιο. Γι’ ο  πρώην Υπουργός Εσωτερικών λέει αξιολόγηση βάσει της στοχοθεσίας.

 • Θα έρθω να αξιολογήσω ολόκληρο το τμήμα. Άρα πρώτα από όλα θα αξιολογηθεί ποιος; Ο προϊστάμενος, ο υποδιευθυντής, ο διευθυντής, ο διοικητής. Εάν πέτυχε στους στόχους σημαίνει ότι κάτι καλό γίνεται. Εάν δεν πέτυχε τους στόχους, κάτι δεν πάει καλά. Θα πρέπει να το ψάξουμε το διερευνήσουμε και να δούμε τι δεν πάει καλά.
 • Μέχρι τώρα αυτό που λέτε, υπήρχε μια αξιολόγηση τυπική. Τώρα πιστεύω ότι θα είναι ουσιαστική. Πιάνεις τους στόχους,; Είσαι καλός. Δεν πιάνεις τους στόχους Θα βρούμε τι φταίει και δεν έχεις πιάσει τους στόχους. Εάν καταφέρουμε και το βελτιώσουμε, σημαίνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά πιστεύω ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Υπήρχαν  φάκελοι στα εξωτερικά ιατρεία των ασθενών. Τώρα με την ψηφιοποίηση συνεχίζουν να υπάρχουν ή έχουν εξαλειφθεί;

Πολύ καλή ερώτηση, πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Στο νοσοκομείο ‘’ Ευαγγελισμό’’ καταφέραμε και κάναμε ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς . Παρόλα αυτά υπάρχει και χάρτινος φάκελος. Ο όγκος έχει μειωθεί  σε σχέση με το παρελθόν.

 • Θα από την στιγμή που γεννιόμαστε να ακολουθούμαστε από ένα συγκεκριμένο αριθμό, το ΑΜΚΑ ή κάτι άλλο. Άρα θα πρέπει να γίνεται και ψηφιοποίηση σε ό,τι εξετάσεις κάνω είτε σε δημόσιο νοσοκομείο είτε στον ιδιωτικό φορέα, αυτόματα θα πηγαίνουν στο φάκελό μου. Άρα πιο γρήγορα θα τον βρίσκει ο οποιοσδήποτε γιατρός όταν θα έρθει ο ασθενής σε επαφή μαζί του, είτε στην Κρήτη είτε στην Αλεξανδρούπολη, θα ξέρει όλο μου το ιστορικό. Δεν θα χρειάζεται να ψάχνεται, θα έχει όλο τον κλινικό εργαστηριακό έλεγχο στο φάκελο αυτό, άρα πιο γρήγορη εξυπηρέτηση, καλύτερη αντιμετώπιση, καλύτερα αποτελέσματα, καλύτερη ικανοποίηση όλων.

Άρα υπάρχουν ακόμα κάποια χάρτινοι φάκελοι στα νοσοκομεία;

Φυσικά και υπάρχουν ακόμη. Εμείς στον ‘’Ευαγγελισμό’’ καταφέραμε και κάναμε τον ηλεκτρονικό φάκελο εδώ και μερικούς μήνες, ψηφιοποιημένα όλα, αλλά σαν σύστημα υγείας έχουμε δρόμο μπροστά μας.

ΝΝ: Γιατί θυμάμαι κύριε Πιστόλα ότι κάποιες φορές αναγκαζόντουσαν και οι νοσηλευτές να ταξινομούν τους φακέλους από τα εξωτερικά ιατρεία, που δεν είναι και η δουλειά τους, είναι διοικητική εργασία.

 • Οι νοσηλευτές πάντα κάνουν τις δουλειές όλων, να το ξέρετε αυτό.

Πράγματι, οι νοσηλευτές δεν κάνουν μόνο τη δική τους δουλειά. Πιστέψτε με, κάνουν πολύ περισσότερες δουλειές όλων και θα σας πω ότι οι νοσηλευτές στη χώρα μας είναι ελάχιστοι. Σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που είναι 8 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, στη χώρα μας είναι 2,8 το πολύ 3 νοσηλευτές. Μάλιστα, οι μόνιμοι νοσηλευτές είναι μιας ηλικίας 53-54 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι σε 7 σε 8 χρόνια θα βγουν στη σύνταξη. Δεν παράγουμε πολλούς νοσηλευτές, έχουμε λίγα πανεπιστήμια. Θα χρειαστεί είτε να πάρουμε περισσότερους εισακτέους στα πανεπιστήμια της νοσηλευτικής, είτε να ανοίξουμε νέες πανεπιστημιακές σχολές, είτε επιτέλους να δημιουργηθούν κολέγια πανεπιστημιακά ιδιωτικά και να δώσουμε κίνητρα ώστε νέοι άνθρωποι να σπουδάσουν νοσηλευτική. Το σίγουρο είναι ότι άμεσα θα βρουν δουλειά και κάνοντας αυτό το πράγμα θα ανακουφιστούμε και εμείς και θα δούμε ότι μετά από 6-7 χρόνια θα υπάρχει συνέχεια στην νοσηλευτική και στη χώρα μας.

Ήθελα να σας ρωτήσω αυτό σε σχέση με την εκπαίδευση των νοσηλευτών. Πιστεύετε ότι υπάρχουν νοσηλευτές 2 ταχυτήτων; Είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και εκείνοι που έχουν την τεχνολογική εκπαίδευση; Μπορείτε λίγο να μας το διαλευκάνετε αυτό, γιατί ακούμε διάφορα και από την αντιπολίτευση και λοιπά ότι υπάρχουν διαφορετικά προνόμια; Μπορείτε να μας εξηγήσετε αν συμβαίνει και αν ναι, γιατί;

Θα σας πω. Καταρχάς, η νοσηλευτική είναι μια η τριτοβάθμια εκπαίδευση και μέχρι πρόσφατα υπήρχε νοσηλευτική των τότε ΤΕΙ, ΑΤΕΙ και των πανεπιστημίων. Σήμερα είναι μόνο πανεπιστημιακή. Όλοι οι νέοι που έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις και θα μπουν στις σχολές θα βγουν πανεπιστημιακοί.Δεν έχουμε τεχνολογικής εκπαίδευσης πλέον ιδρύματα, είναι μόνο πανεπιστημιακά.

 • Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι βοηθοί νοσηλευτών, που είναι είτε από ΕΠΑΛ είτε από ΙΕΚ είτε από ΔΙΕΚ. Είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εκεί γίνεται το μπέρδεμα, αλλά ως νοσηλευτές νοούνται μόνο αυτοί που είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι μόνο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Είσαστε υπέρ όμως να δημιουργηθούν και ιδιωτικές σχολές και ιδιωτικά κολλέγια.

Δεν το καταλαβαίνω αυτό το ταμπού στη χώρα μας. Όλες οι χώρες του κόσμου πρώην δυτικού μετώπου ή του ανατολικού έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γιατί το παιδί μου να πάει να σπουδάσει νοσηλευτική στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στην Αγγλία, στη Γαλλία και να μη σπουδάσει στη χώρα του; Τα έξοδα για την οικογένεια θα είναι πολύ, πολύ λιγότερα από τα έξοδα που θα έχεις στη Βουλγαρία, στην Αγγλία, στη Γερμανία ή σε κάποια άλλη χώρα.

Κάποια στιγμή υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις στις προσλήψεις των νοσηλευτών, δηλαδή κάποιοι μπορεί να περιμένουν 2 και 3 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια και με την πανδημία αυτό έχει μειωθεί νομίζω. Έχουν γίνει προσλήψεις τα 4 τελευταία χρόνια.

Μέσω  πανδημίας έγιναν τόσες προσλήψεις όσες δεν είχαν γίνει ποτέ. Φυσικά είναι επικουρικό προσωπικό, δεν είναι μόνιμο προσωπικό γιατί είχαμε την οικονομική κρίση που μας ελέγχουν κάποιοι και δεν σε αφήνουν να κάνεις προσλήψεις. Παρόλα αυτά η πολιτεία βρήκε τον τρόπο και πήρε όλους τους νοσηλευτές ως επικουρικό προσωπικό. Και τώρα μάλιστα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αυτοί οι άνθρωποι θα μονιμοποιηθούν.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την εργασιακή ζωή των νοσηλευτών αυτή τη στιγμή στη χώρα μας; Πώς είναι η καθημερινότητά του νοσηλευτή ; Πόσες ώρες παραπάνω πρέπει να εργάζεται από τη λήξη του ωραρίου του και  να κάνει υπερωρίες;

Το επάγγελμα του νοσηλευτή είναι από τα δυσκολότερα που υπάρχουν, γιατί έχεις να κάνεις με τον πόνο των ανθρώπων. Εάν δεν το αγαπήσεις, δεν μπορείς να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις οτιδήποτε άλλο, αλλά τη νοσηλευτική δεν μπορείς να την ασκήσεις εάν δεν το αγαπήσεις. Είναι πολύ δύσκολη δουλειά και μάλιστα μέσα στην πανδημία επιβαρυνθήκαμε ακόμη περισσότερο ψυχολογικά. Αναγκαστήκαμε και γίναμε συνδετικοί κρίκοι μεταξύ του ασθενή και της οικογένειας. Ήταν μπορώ να πω και το λέω συνέχεια ότι ήταν η ασθένεια της μοναξιάς. Και μάλιστα στο πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας που είχαμε και αρκετούς θανάτους., δεν είχαμε τα εμβόλια, δεν είχαμε τα αντιικά φάρμακα, να σας πω το πιο απλό, έπαιρνε ο παππούς και έλεγε σε παρακαλώ πάρε τηλέφωνο τον εγγονό μου να του πεις ότι τον αγαπώ, το λέω και ανατριχιάζω πραγματικά, τον αγαπώ και θα τον σκέφτομαι από κει πάνω. Όλα αυτά γίναμε συνδετικός κρίκος. Φανταστείτε τι ψυχολογική επιβάρυνση νιώσαμε. Αναγκαστήκαμε και κάναμε ομάδες με ψυχιάτρους και ψυχολόγους για να μας βοηθήσουν. Αυτό πιστεύω τα λέει όλα για τη δυσκολία του επαγγέλματός μας.

Έχετε δίκιο. Πώς πιστεύετε ότι είναι ο σύγχρονος νοσηλευτής;

Ο σύγχρονος νοσηλευτής, είναι ένας επαγγελματίας ο οποίος έχει τρομερή κατάρτιση, συνεχιζόμενη εκπαίδευση δεν είναι αυτό που ξέραμε στο παρελθόν. Οι περισσότεροι νοσηλευτές έχουν μεταπτυχιακά, έχουν διδακτορικά, έχουν αρθρογραφία, συμμετέχουν στα κοινά. Είναι ένα άτομο με καλοσύνη. Πραγματικά σας τα λέω αυτά, είναι ένα άτομο που θέλει να προσφέρει συνέχεια. Ένας σύγχρονος νέος. Για παράδειγμα, μας ζητήθηκε από την Εθνική Τράπεζα να εκπαιδεύσουμε ως νοσηλευτική υπηρεσία 300 στελέχη τους πάνω στις πρώτες βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Όταν πηγαίναμε και κάναμε τα μαθήματα αυτά των πρώτων βοηθειών, θα βλέπατε νοσηλευτές με τη βερμούδα τους, με το σκουλαρίκι τους, με το φραπέ στο χέρι νέους ανθρώπους με πολύ καλές γνώσεις, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, πολύ καλούς επικοινωνιακά και με όρεξη να δουλέψουν και να προσφέρουν. Αυτός είναι ο σύγχρονος νοσηλευτής.

Μας δώσετε μια εικόνα. Κλείνοντας, κύριε Πιστόλα, ήθελα να σας ρωτήσω, βγήκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, δηλαδή για τις ένοπλες δυνάμεις, την Πυροσβεστική και το ΟΤΑ, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν από το ΕΚΑΒ ως οδηγοί στις περιοχές που υπάρχει ανάγκη και κυρίως σε νησιά. Πώς το σχολιάζετε;

Σε περίοδο ειρήνης, σε περίοδο που δεν υπάρχουν προβλήματα και συγκρούσεις, πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να προσφέρουμε. Αν θα έχω και έχουμε ανθρώπους στο στρατό που μπορούν να είναι πλήρωμα σε ασθενοφόρα είτε και της πυροσβεστικής, γιατί να μην προσφέρουν; Όπως και εμείς, αν θα γίνει χτυπήστε ξύλο ένα επεισόδιο και θα πρέπει ο πολίτης να πάει να συνεισφέρει, έτσι και αυτοί οι άνθρωποι και το θέλουν και αυτοί οι άνθρωποι, γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε.

 • Και το άλλο που σας είπα όπως το νοσοκομείο ‘’Ο Ευαγγελισμός ’’ κατάφερε και πήρε ιδιωτικά ασθενοφόρα προκειμένου να μην χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ σαν ‘’ταξί’’. Εάν στον ευαγγελισμό σας λέω είχαμε 5 και 10 τέτοιου είδους μεταφορές το εικοσιτετράωρο που ήταν περισσότερες, αν βάλουμε όλα τα νοσοκομεία, θα πούμε ότι έχουμε την ημέρα 800-1000 μεταφορές ‘’ταξί’’. 1.000 ώρες είναι αυτές. Άρα τα αφαιρέσαμε και δεν επιβαρύνουμε το ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ θα κάνει το ρόλο που έχει. Φυσικά ο στρατός και η πυροσβεστική και άλλα σώματα σε περίοδο ειρήνης που δεν έχουν τι να κάνουν, που έχουν τι να κάνουν αλλά που χρειάζονται εδώ περισσότερο, γιατί να μην συνεισφέρουν; Δεν βλέπω να είναι κάτι κακό.

 Θα θέλατε κλείνοντας να προσθέσετε κάτι άλλο κύριε Πιστόλα;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, πρώτα απ’ όλα του νοσοκομείου ‘’Ευαγγελισμός’’ αλλά και όλους τους νοσηλευτές της χώρας . Να τους ευχαριστήσω που χωρίς κίνητρα προσφέρουν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους για να εξυπηρετήσουν τον Έλληνα ασθενή. Είμαι βέβαιος πως ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κύριος Μητσοτάκης αλλά και ο υπουργός Υγείας, θα κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν προκειμένου να ικανοποιήσουν μερικά πάγια αιτήματά μας, μιλώ ως συνδικαλιστής αυτή τη φορά, προκειμένου και εμείς να πάρουμε το κάτι ,για να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες ποιοτικές υπηρεσίες  Υγείας.