Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Άννα Μαστοράκου
Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών .
video

Άννα Μαστοράκου στο healthweb.gr: Προσφύγαμε στον εισαγγελέα για τις ψευδείς ειδήσεις των αντιεμβολιαστών

Η κυρία Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας(ΙΣΠ) και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μίλησε στην εκπομπή Opinion Health του www.healthweb.gr με την Νικολέτα Ντάμπου και αποκάλυψε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας προσέφυγε στον εισαγγελέα για απαγόρευση των ψευδών ειδήσεων που ‘’ σκορπούν ‘’ οι αντιεμβολιαστές υγειονομικοί .Παράλληλα συζητήσαμε για τις συνεχόμενες αποκαλύψεις που αφορούν στα ‘’μαϊμού’’ πιστοποιητικά εμβολιασμών σε υγειονομικούς αλλά και για τα ψευδή rapid test που δίνουν κάποιες κλινικές και κάποιοι γιατροί σε πολίτες αλλά και υγειονομικούς για να αποφύγουν τον εμβολιασμό. Τοποθετήθηκε η πρόεδρος του ΙΣΠ για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα και εάν πιστεύει ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου μπορεί να πάμε σε lockdown.

Κυρία Μαστοράκου έχει δημιουργηθεί μεγάλη ανησυχία τόσο στους επιστήμονες όσο και στην Κυβέρνηση από τις  συνεχόμενες αποκαλύψεις για ‘’μαϊμού’’ πιστοποιητικά εμβολιασμών σε υγειονομικούς. Πείτε μας την άποψή σας, πόσοι είναι οι υγειονομικοί και πόσοι οι νοσηλευτές που εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο; Είναι και ένα σκάνδαλο που αποκαλύψατε εσείς.

Να πούμε το εξής, ότι υπέπεσε στην αντίληψή μου από αναφορές γιατρών και είναι τιμή τους που πραγματικά κάνουν αυτές τις αναφορές. Δέχτηκαν πάρα πολύ γιατροί στη χώρα τηλεφωνικές κλήσεις, οι οποίες συνήθως ήταν ανώνυμες ή ψευδώνυμες αν το θέλετε από πολίτες που επιθυμούσαν να λάβουν ένα πλαστό πιστοποιητικό rapid test ή PCR με σκοπό το να αποφύγουν τον εμβολιασμό, να παρουσιάζουν πιστοποιητικό νόσησης και να αποφύγουν τον εμβολιασμό για 6 μήνες. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για μεγάλες πιέσεις στους γιατρούς που εργάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα για αντίστοιχη έκδοση πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Αυτό το φαινόμενο εντάθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω αναστολής της εργασίας των υγειονομικών όπου είναι ανεμβολίαστοι στα δημόσια ιδρύματα της χώρας, στις νοσηλευτικές μονάδες. Και πραγματικά μας δημιούργησε ουσιαστικά μία μεγάλη ανησυχία, διότι φαίνεται ότι πολίτες προσπαθούσαν να βολιδοσκοπήσουν γιατρούς σε όλες τις περιοχές ώστε να εντοπίσουν τα κενά του συστήματος και να παρεισφρήσουν, ώστε να λάβουν το πλαστό πιστοποιητικό.

Υπάρχουν όμως πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν λάβει κάποιοι  γιατροί  και κάποιοι νοσηλευτές από αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή από την εργασία τους διότι αρνούνται να εμβολιαστούν. Γι’ αυτό τι έχετε να μας πείτε;. Καθημερινά  εντοπίζονται νέες περιπτώσεις.

Ουσιαστικά αναφερόμαστε στην περίπτωση της Καρδίτσας, που είναι πλέον γνωστή ότι εκδόθηκαν πολλά πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, από συγκεκριμένη υπάλληλο. Υπάρχουν ίσως κάποιες άλλες αναφορές, ξετυλίγοντας το μίτο αυτής της υπόθεσης βγαίνουν κι άλλες αναφορές. Υπάρχουν κι άλλες αναφορές.

Υπάρχουν και άλλες περιοχές  όπως οι  Θεσσαλονίκη, Ικαρία κ.α

Δυστυχώς αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εδώ είναι ουσιαστικά η έκφραση ενός ισχυρού αντιεμβολιαστικού μετώπου και κινήματος, το οποίο φαίνεται ότι δρα οργανωμένα και συντεταγμένα σε όλη τη χώρα και προσπαθεί με πλάγιους τρόπους να εξασφαλίσει τα προνόμια των εμβολιασμένων, διότι ουσιαστικά πλέον υπάρχουν τώρα από το Σεπτέμβρη μία αυστηροποίηση στη διαδικασία των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με διαχωρισμό του πρωτοκόλλου όσον αφορά στους εμβολιασμένους και του πρωτοκόλλου όσον αφορά στους ανεμβολίαστους. Επομένως, πραγματικά υπάρχει μία δράση συντονισμένη, αυτό ήταν και η αιτιολογία της δημόσιας αναφοράς μου, γιατί αυτό πλέον ήταν ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπαμε καθημερινά. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με συμμετοχή γιατρών αλλά παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι το μέτωπο αυτό λειτουργούσε πάρα πολύ πιεστικά, σε πάρα πολλά επίπεδα, επομένως δεν θα εκπλαγώ αν βρεθούν και άλλες περιπτώσεις.

Δεν φέρουν ευθύνη και οι Διοικητές των νοσοκομείων που συνέβησαν τα περιστατικά αυτά;

Να πούμε καταρχάς το εξής: Γενικά η διαδικασία του εμβολιασμού είναι μία άρτια διαδικασία με αρκετές δικλείδες ασφαλείας. Δηλαδή υπάρχει συνήθως στο χώρο του εμβολιασμού ένα ή δύο άτομα, υπάρχει υπογραφή γιατρού, νοσηλευτή και υπάρχει μία ημερήσια καταγραφή των δόσεων που δίδονται στους ασθενείς, σε συσχετισμό με αυτά που δηλώνονται στην πλατφόρμα, άρα είναι μία ελεγχόμενη διαδικασία με δικλείδες ασφαλείας. Προφανώς, υπάρχουν όμως άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να έχουν πρόσβαση σε κωδικούς και μπόρεσαν να τρυπώσουν στο σύστημα, να δημιουργήσουν κενό στο σύστημα και ουσιαστικά να έχουν αυτά τα πιστοποιητικά. Τώρα σε επίπεδο Διοικητών, το μόνο που αυτή τη στιγμή μπορεί να ειπωθεί έτσι ξεκάθαρα είναι ότι οι Διοικητές θα πρέπει να ελέγξουν το υγειονομικό προσωπικό που τέθηκε σε αναστολή αν έφεραν το τελευταίο χρονικό διάστημα τέτοιες βεβαιώσεις νόσησης ή εμβολιασμού και φυσικά να μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας όλη αυτή η διαδικασία.

Πάντως κυρία Μαστοράκου φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό ως προς την ασφάλεια των διαδικασιών για να μπορέσουν να εκδοθούν όλα αυτά τα πιστοποιητικά. Τι πιστεύετε;

Καταρχάς να πούμε το εξής. Να πούμε τη δομή του συστήματος για να το καταλάβουμε. Όσον αφορά στη διενέργεια rapid test αυτή τη στιγμή με τη συγκεκριμένη Νομοθεσία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, μπορούν να διενεργήσουν rapid test γιατροί, φαρμακοποιοί, διαγνωστικά εργαστήρια και κλιμάκια υγειονομικών τα οποία δραστηριοποιούνται σε κάποιες περιοχές. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, έχουν πρόσβαση στο σύστημα με κάποιους κωδικούς στο μητρώο Covid και έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα αποτελέσματα στο σύστημα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία λοιπόν, αν κάποιος υγειονομικός αποφασίσει να συμμετάσχει σε αυτό το κύκλωμα, το παράνομο κύκλωμα, καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται ένα κενό στο σύστημα, όμως αυτός ο άνθρωπος έχει και την πλήρη ευθύνη των συνεπειών του Νόμου και του Πειθαρχικού αν θέλετε, για τους γιατρούς, και υπάρχουν αυστηρές ποινές για τους γιατρούς, όταν δέχονται να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Από ότι γνωρίζω οι περισσότεροι γιατροί επειδή έχουν και την ευθύνη της υπογραφής είναι πραγματικά, θα μου ήταν μεγάλη έκπληξη ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία.

Άρα το έκαναν οι νοσηλευτές; Με το χέρι των νοσηλευτών δόθηκαν τα ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού στους άλλους υγειονομικούς;

Ναι, σίγουρα αυτοί που έχουν πρόσβαση στο σύστημα είναι γιατροί και νοσηλευτές, άρα εκεί εστιάζουμε την προσοχή μας όσον αφορά στη διερεύνηση των όποιων περιστατικών αναδεικνύονται.

Κυρία Μαστοράκου αυτή η συγκεκριμένη ομάδα γιατρών και νοσηλευτών που θεωρούνται αντιεμβολιαστές έχουν επαρκείς γνώσεις για την επιστήμη τους; Πραγματικά, μας κάνει εντύπωση πως μπορείς να είσαι ένας επαγγελματίας υγείας, ο οποίος υποτίθεται ότι έχεις γνώσεις και να είσαι αρνητής του εμβολίου, παίρνοντας την ευθύνη και για τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Πραγματικά αναρωτιέμαι, έχουν επαρκείς γνώσεις για την επιστήμη τους; Μας δημιουργούνται ερωτήματα, τι τύποι ανθρώπων είναι αυτοί; Μπορείτε εσείς που είστε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και γνωρίζετε τα νοσοκομεία, γνωρίζετε τις ομάδες που δημιουργούνται. Τι ομάδες είναι αυτές; Τι τύποι ανθρώπων είναι; Έχουν επιστημονική κατάρτιση;

Ο χώρος της υγείας πλαισιώνεται από αυστηρούς κανόνες και αυτοί οι αυστηροί κανόνες έχουν να κάνουν με τα επιστημονικά συμπεράσματα και τις κατευθυντήριες οδηγίες. Οι κατευθυντήριες οδηγίες στη διεθνή επιστημονική κοινότητα βγαίνουν μετά από πάρα πολύ κόπο, πολλές μελέτες, πολύ μεγάλη συζήτηση επιστημονική, η οποία έχει αντίθετες απόψεις μέσα στους κόλπους της, αλλά όταν βγαίνει μία κατευθυντήρια οδηγία οφείλουν όλοι, γιατροί και υγειονομικοί να υπακούσουν σε αυτή την κατευθυντήρια οδηγία. Και μάλιστα, τα δικαστήρια έχουν σαν σημείο αιχμής και αναφοράς τις κατευθυντήριες οδηγίες για όποια δικαστική απόφαση. Άρα λοιπόν είναι ένας χώρος που πραγματικά πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες και εννοείται ότι πρέπει να είναι σε επαφή με την επιστήμη. Μας κάνει πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη εντύπωση αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται και με γιατρούς. Βέβαια έχουμε μία εμβολιαστική κάλυψη πάνω από 95% στον ιατρικό κόσμο και αυτό οφείλουμε να το αναφέρουμε. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αντιλήψεις οι οποίες δε συνάδουν με την Ιατρική Επιστήμη, μας κάνει πολύ μεγάλη αίσθηση και στο υγειονομικό προσωπικό και πραγματικά υπάρχει μία άποψη που λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάρει διαζύγιο με την Επιστήμη και δεν θα έπρεπε να υπηρετούν στα πόστα που είναι. Μόνο να σημειώσω δύο σημεία, το ένα σημείο είναι ότι η πανδημία Covid είναι μία νέα νόσος, ότι πράγματι στην αρχή υπήρχε μεγάλη επιστημονική συζήτηση γιατί δεν υπήρχαν πάρα πολλά δεδομένα. Αυτό δημιούργησε μία μεγάλη ανασφάλεια στον ιατρικό και υγειονομικό χώρο, γιατί; Γιατί τα δεδομένα άλλαζαν εβδομάδα με εβδομάδα και μπορεί κάποιος να μην μπόρεσε να παρακολουθήσει όλη αυτή τη ροή της πληροφορίας και να την αφομοιώσει. Παρ’ όλα αυτά, πραγματικά είναι αυτό που σας λέω ότι εφόσον οι κατευθυντήριες οδηγίες βγήκανε οφείλουν να συμμορφωθούν. Επίσης, μία άλλη υποκατηγορία είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάποια σοβαρή νόσο, υποκείμενη νόσο, που έχουν ενστάσεις και επιφυλάξεις να εμβολιαστούν, γιατί όμως υπάρχει ιατρικό πρόβλημα που εκεί πραγματικά υπάρχουν και εκεί πλέον κατευθυντήριες οδηγίες, το ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες ασθενειών που θα μπορούν να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό.

Έχουν πειστεί οι πολίτες για τα εμβόλια και για την προστασία και την ασφάλειά τους και μας κάνει εντύπωση που δεν μπορούν να πειστούν μερίδα των υγειονομικών, οι οποίοι κυρία Μαστοράκου ,  έχουν φτάσει σε σημεία να κάνουν οι ομάδες αυτές και καταλήψεις στα νοσοκομεία, που δεν έχουν το δικαίωμα. Βλέπουμε ακραίες συμπεριφορές οι οποίες πραγματικά, δεν ξέρω κι εσείς πως τις βλέπετε από την πλευρά του γιατρού.

Ναι είναι εντυπωσιακό, πραγματικά και εδώ στην Πάτρα, έχουμε πολύ ισχυρό μέτωπο αντιεμβολιαστικό το οποίο μας θλίβει γιατί δίνει ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία. Ως Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών σας γνωστοποιούμε ότι υποβάλλαμε επιστολή στον εισαγγελέα να παρέμβει σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση αντιεπιστημονικού περιεχομένου και συμπεριφορές οι οποίες δημιουργούν ψευδείς ειδήσεις που παραπλανούν το μέσο πολίτη σε ουσιαστικά διαδικασίες οι οποίες μπορούν να προσβάλουν και την ατομική τους υγεία ή να τονίσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Σπουδαίο αυτό που κάνατε στο ΙΣΠ κυρία Μαστοράκου γιατί πραγματικά έχει δημιουργηθεί η Χούντα των υγειονομικών που είναι αντιεμβολιαστές καθώς δεν τολμούν άλλοι γιατροί να μιλήσουν διότι δέχονται επιθέσεις τόσο για την εγκυρότητά τους όσο και για το πρόσωπό και τους απειλές. Είναι πολύ κρίμα και είναι πολύ σπουδαία αυτή η πρωτοβουλία σας ως ΔΣ του ΙΣΠ και έπρεπε να γίνει για να μπορέσει να υπάρχει μία ισορροπία κάποια στιγμή. Κυρία Μαστοράκου πως βλέπετε την μέχρι τώρα εξέλιξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα;

Να πούμε ότι είμαστε αρκετά απογοητευμένοι για το τελευταίο τουλάχιστον δίμηνο, γιατί έχουμε μία μείωση στο ρυθμό των εμβολιασμών και αυτό οφείλεται σε αυτό το κίνημα. Και θα ήθελα να κάνω έναν διαχωρισμό. Άλλο είναι οι αντιεμβολιαστές, η ομάδα των αντιεμβολιαστών και άλλη η ομάδα των ανεμβολίαστων πολιτών που εκφράζουν επιφυλάξεις ή φοβούνται το εμβόλιο. Είναι διακριτές ομάδες, όμως η πρώτη ομάδα επηρεάζει τη δεύτερη. Δηλαδή με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και έχουν ειπωθεί πράγματα τα οποία δεν έχουν κανένα επιστημονικό έρεισμα και θα πω ακριβώς που αναφέρομαι, συμπαρασύρονται πολίτες στο να έχουν μεγάλο δισταγμό στο να εμβολιαστούν και μάλιστα ηλικίας άνω των 50, είναι ουσιαστικά κατά 30% ανεμβολίαστοι οι άνθρωποι αυτοί, δημιουργούν ένα κενό στο τείχος προστασίας και μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία γιατί τώρα έχουμε και το άνοιγμα των σχολείων, θέλουμε τα παιδιά μας να εκπαιδευτούν δια ζώσης, δεν θέλουμε να καταφύγουμε πάλι σε διαδικασίες τηλεκπαίδευσης και έχουμε την ανησυχία ότι θα υπάρχει μία διασπορά μεταξύ των παιδιών και μεταξύ των σπιτιών και ενδοοικογενειακή διασπορά που θα προσβάλει τους ανθρώπους άνω των 50 που δεν θα είναι εμβολιασμένοι. Όσον αφορά τώρα στη συμπεριφορά τους αυτής της ομάδας, έχουν δημιουργήσει ένα πρότυπο συμπεριφοράς πανελλαδικά το οποίο έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είναι άρνηση, άρνηση εμβολιασμού, άρνηση σε rapid test, για ποιον λόγο; Γιατί πιστεύουν και μάλιστα άρνηση στο να κάνουν rapid test με τη μπατονέτα, με τη λήψη του ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος γιατί πιστεύουν, εσφαλμένα βέβαια, ότι η μπατονέτα περιέχει χημικά συστατικά που προκαλούν καρκίνο, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ζητούν να κάνουν rapid test σε δείγμα σάλιου το οποίο είναι υποδεέστερο υλικό και χάνουμε σε ευαισθησία όταν γίνεται μία τέτοια διαδικασία. Έχουν αρνηθεί διασωλήνωση το οποίο έχει επιφέρει και πραγματικά τραγικές συνέπειες για τη ζωή κάποιων ανθρώπων και τώρα τελευταία ζητούν επίσης ή μάλλον αρνούνται να μεταγγιστούν από αίμα εμβολιασμένου. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το επίπεδο αυτής της διαδικασίας είναι πραγματικά πολύ χαμηλό, υπάρχει μία δογματική αντίληψη η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική επιστήμη και καμία επιστημονική βάση.

Ναι αλλά μέσα από αυτά που μας είπατε φαίνεται ότι έχει χαθεί και η κάθε λογική. Οπότε καλώς και πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας, δεν γίνεται διαφορετικά κυρία Μαστοράκου. Κυρία Μαστοράκου, ακούσαμε και τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ τον κύριο Μιχάλη Γιαννάκο να μιλάει για υγειονομικούς ανεμβολίαστους οι οποίοι συνεχίζουν και εργάζονται. Έγινε αναφορά και σε κάποια νοσοκομεία, όπως είναι και της Πάτρας το Νοσοκομείο ο «Άγιος Ανδρέας» και το Ρίο αλλά και το ΝΙΜΙΤΣ, τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Η πληροφορία που έχω σχετικά με αυτό το συμβάν έχει να κάνει ότι πράγματι έχουν εκδοθεί όλες οι πράξεις αναστολής αλλά δεν έχουν επιδοθεί σε όλους. Αυτό τώρα δεν ξέρω ακριβώς για ποιο λόγο συνέβη. Κανονικά θα πρέπει να διεκπεραιωθούν συνολικά, εμείς είχαμε το αρνητικό ρεκόρ στην περιοχή μας, να έχουμε αρχικά 680 υγειονομικούς αρνητές του εμβολίου σε σύνολο 3.800 εργαζομένων. Μεταξύ αυτών ήταν και 60 γιατροί και οι υπόλοιποι ήταν νοσηλευτές και διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Καταλαβαίνετε το κενό που δημιουργείται στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή της Πάτρας και με το κύμα να αυξάνεται, οι νοσηλείες μας στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή έχουν πάρει αυξητική πορεία και ανησυχούμε πάρα πολύ για το επόμενο χρονικό διάστημα, πως θα διευθετηθεί το ζήτημα των κενών που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία μας.

Υπάρχει βέβαια και μία συζήτηση που λέει ότι, σε κάποιες περιπτώσεις ήταν εις γνώσιν των διοικητών και ήταν μία προσωπική τους απόφαση να συνεχίσουν να τους αφήσουν να εργάζονται με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν δύο μοριακά test την εβδομάδα σύμφωνα με κάποια δικά μου στοιχεία και ρεπορτάζ, που είναι ένα μικρό ποσοστό φυσικά. Για να δούμε.

Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που δέχτηκαν να εμβολιαστούν τελευταία στιγμή, άρα από αυτό τον κατάλογο μειώνονται σιγά σιγά κάποια άτομα που μπήκαν στη διαδικασία να εμβολιαστούν και πραγματικά εύχομαι αυτή η άσχημη εικόνα θα ανατραπεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κυρία Μαστοράκου πως βλέπετε την πορεία της πανδημίας; Γιατί έχει μπει  το φθινόπωρο. Πιστεύετε ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου μπορεί να αυξηθούν τα κρούσματα τόσο πολύ ώστε να πάμε σε lockdown; Γιατί βλέπω ότι στη Βρετανία έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων προς τέλος Οκτωβρίου να πάνε σε ένα νέο lockdown, λέτε να συμβεί και στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα υπάρχει το εξής πρόβλημα, η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ  ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα και ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα σε 2-3 κατευθύνσεις. Το ένα είναι ότι είναι μία υπερμεταδοτική μετάλλαξη, η οποία έχει ένα βαθμό διαφυγής από τα εμβόλια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι και εμβολιασμένοι έχουν τη δυνατότητα να μολυνθούν με τον ιό, γιατί ο ιός κάνει μία μικρή διαφυγή από τα αντισώματα. Παρ’ όλα αυτά, οι μελέτες και η άποψη του CDC είναι μετά από πάρα πολλές μελέτες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας είναι ότι ο εμβολιασμένος προστατεύεται 8 φορές περισσότερο από τον ανεμβολίαστο όσον αφορά στη μόλυνση και 25 φορές περισσότερο όσον αφορά στη βαριά νόσηση και το θάνατο. Αυτή λοιπόν η πανδημία πλέον θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους και με λίγους εμβολιασμένους. Να θυμίσω ότι πάνω 92% ή 93% των περιπτώσεων στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι, επομένως σίγουρα αυτό που θα βιώσουμε είναι αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα και γιατί θα έχει συμβεί αυτό; Γιατί θα έχουμε την επιστροφή των εκδρομέων καλοκαιριού, θα έχουμε ανοιχτά σχολεία και ανοιχτή οικονομία άρα ο ιός θα έχει μεγαλύτερο βαθμό διακίνησης μέσα στην κοινότητα και επομένως θα έχουμε πραγματικά αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Απλά αυτό θα αφορά περισσότερο τους ανεμβολίαστους.

Κυρία Μαστοράκου αυτή ή την στιγμή πως μπορούμε να το λέμε αυτό; Από την στιγμή που και οι εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν σύμφωνα με τους επιστήμονες, πως μπορούμε να μιλάμε γενικότερα για πανδημία ανεμβολίαστων ;

 Ναι συμβαίνει η μόλυνση στους εμβολιασμένους.

Ναι αλλά μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι.

Ναι μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι  αλλά να εξηγήσω το εξής. Επειδή στο σώμα του εμβολιασμένου υπάρχει ένα έτοιμο ‘’οπλοστάσιο’’ αντισωμάτων, όταν ουσιαστικά έρχεται ο εμβολιασμένος σε επαφή με τον ιό αυτό το έτοιμο οπλοστάσιο εξαφανίζει σε λίγες ημέρες ή ώρα τον ιό, άρα το παράθυρο του χρόνου μετάδοσης είναι πολύ μικρότερο και ενδεχομένως και το ιικό φορτίο είναι πολύ μικρότερο. Άρα λοιπόν, έχουμε ουσιαστικά να συγκρίνουμε άνισα γεγονότα, ο εμβολιασμένος μεταδίδει μεν, μολύνεται μεν αλλά με μικρότερο παράθυρο μετάδοσης, ενώ ο ανεμβολίαστος έχει μεγαλύτερο χρονικό ‘’παράθυρο’’ μετάδοσης και μάλιστα για τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ , το ποσοστό μετάδοσης είναι ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει σε 8 άτομα. Αυτό δημιουργεί μία τεράστια δυναμική στη μεταδοτικότητα του ιού, θυμίζω ότι το αρχικό στέλεχος, η αναλογία του ήταν 1 προς 2 με 3 άτομα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι δυναμική δίνει αυτό το γεγονός στον ιό ώστε πραγματικά να μεταδοθεί και να του δώσει και τις νοσηλείες δυστυχώς και τους θανάτους.

Άρα βλέπετε την προοπτική του lockdown εφόσον αυξηθούν οι νοσηλείες σε νοσοκομεία και ΜΕΘ;

Υπάρχει η απόφαση να αποφευχθεί το lockdown. Βεβαίως όταν το μόνο κριτήριο που μένει αυτή τη στιγμή για το lockdown είναι το τι πίεση θα ασκηθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, δηλαδή στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στις κλίνες Covid σε όλη τη χώρα. Κατά τα άλλα, εφόσον υπάρχουν πλέον όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υπάρχει και η δυνατότητα του δωρεάν εμβολιασμού, γιατί η χώρα μας έχει και το προνόμιο του δωρεάν εμβολιασμού αλλά και της επιλογής του εμβολίου, καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να πράξουν αυτό που συμφέρει την ατομική τους υγεία αλλά και τη δημόσια υγεία.

Συμφωνείτε με την απόφαση να εμβολιαστούν τα παιδιά από 12 ετών και πάνω;

Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ έχει δώσει κάποια ανησυχητικά στοιχεία όσον αφορά στη μετάδοσή της σε νεαρότερες ηλικίες και σε παιδιά. Πράγματι έχει βρεθεί ότι το ιικό φορτίο που υπάρχει σε παιδιά είναι ιδιαίτερο, είναι μεγάλο, άρα υπάρχει μεταδοτικότητα στα παιδιά. Βεβαίως δε νοσούν βαριά τα παιδιά, αλλά μερικές μελέτες μιλάνε ότι υπάρχουν πλέον υπολείμματα νοσηρότητας και στους ενήλικες και στα παιδιά. Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν ένα μικρό παιδί να περάσει Covid και να έχει την πιθανότητα να έχει κάποια υποκείμενη νοσηρότητα για τα επόμενα χρόνια είναι ένα βαρύ φορτίο. Πρέπει να το κρίνει κάθε γονέας. Και πάντοτε στις μελέτες μιλάνε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι αποτελεσματικότατα στα παιδιά, ο κύκλος των νοσημάτων είναι σχετικά πολύ καλός και πάντοτε η σύγκριση εμβόλιο ή νόσος,είναι υπέρ του εμβολίου.

Κυρία Μαστοράκου κλείνοντας θα ήθελα να μην αδικήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι οποίοι πραγματικά από την πρώτη στιγμή της πανδημίας του Κορωνοίου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και ακόμη και αυτή τη στιγμή παρόλα τα  προβλήματα που  έχουν δημιουργήσει  , μερίδα συναδέλφων τους είναι εκεί και έχει γίνει και αναστολή των αδειών τους. Πείτε μας σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν ξεκουράστηκαν το καλοκαίρι ;

Πραγματικά, τους οφείλουμε όλοι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Υπό αντίξοες συνθήκες και πραγματικά είναι μεγάλη η κατάθεση ψυχής από αυτούς τους ανθρώπους όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με μεγάλη υπομονή και επιμονή στο έργο τους, είναι ήρωες κατά την άποψή μου, και οι γιατροί και οι νοσηλευτές και οι υγειονομικού που συνεισφέρουν σε όλο το πλαίσιο λειτουργίας των νοσοκομείων μας και στις δομές εμβολιασμού και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που και αυτό είναι σημαντικό. Πραγματικά πρέπει όλοι να τους ευχαριστούμε κάθε μέρα που υπάρχουν, που έχουν πλέον εμπειρία πάνω στον κορωνοϊό, είναι έμπειροι συνάδελφοί μας, είναι γνώστες και τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Κυρία Μαστοράκου  θα πρέπει να ακούσει το Υπουργείο Υγείας  ότι θα πρέπει να γίνει  άρση της αναστολής των αδειών τους γιατί είναι πάρα πολύ κουρασμένοι οι άνθρωποι .

Πραγματικά, αυτό ήταν ένα γεγονός που συνέβη τελευταία στιγμή. Δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στο χώρο της υγείας γιατί κάποιοι άνθρωποι περιμένανε πως και πως λίγες ημέρες ξεκούρασης και ήρθε ο κεραυνός εν αιθρία και πραγματικά τους αδίκησε πάρα πολύ αυτό. Θεωρώ ότι πραγματικά το αξίζουν να ξεκουραστούν και να επανέλθουν με όρεξη στη δουλειά τους.

 

Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube
Close Icon