ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπερβολικός Ύπνος: Εντοπίστε τα προβλήματα υγείας που πιθανόν να έχετε

Υπερβολικός Ύπνος: Εντοπίστε τα προβλήματα υγείας που πιθανόν να έχετε

Άβολο στρώμα, υπερβολική ζέστη ή κρύο ή θόρυβος. Η διατήρηση του χώρου ύπνου σας στους 19 βαθμούς Κελσίου θεωρείται η βέλτιστη. Το σώμα σας εκπέμπει ζεστασιά ακριβώς την ώρα που πέφτετε στο κρεβάτι και το σώμα ψύχεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οποιαδήποτε θερμοκρασία δωματίου που διαταράσσει την άνεση ή την ικανότητα του σώματος να δροσίζεται παρεμβαίνει στον ύπνο.

Υπερβολικός Ύπνος: Ο ύπνος που ξεπερνά τις 9 ώρες την ημέρα ίσως οφείλεται σε κάποια ψυχική δυσκολία ή σε κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχουμε εντοπίσει. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ποιοτικού ύπνου ανά νύχτα. Οπότε τι είναι μια ή δύο ώρες παραπάνω; Περισσότερες από εννέα ώρες ύπνου δεν είναι κάτι κακό, σωστά; Λάθος. Μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Πόσος ύπνος είναι λοιπόν ο πολύς ύπνος; Ο «σωστός» αριθμός ωρών που πρέπει να κοιμάται ένα άτομο είναι προσωπικός και ποικίλλει, αλλά οτιδήποτε πάνω από εννέα ώρες θεωρείται γενικά υπερβολικός ύπνος για έναν ενήλικα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να κοιμάστε υπερβολικά. Παρακάτω αναφέρουμε 10 αιτίες υπερβολικού ύπνου.

Αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από τον υπερβολικό ύπνο

  1. Διαταραχές ύπνου

Μπορεί να πάσχετε από ναρκοληψία ή υπνική άπνοια. Η υπνική άπνοια (OSA) είναι ιδιαίτερα συχνή και αν έχετε αδιάγνωστη OSA, βιώνετε αποφράξεις των αεραγωγών που προκαλούν επανειλημμένες διακοπές στον ύπνο σας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Πιθανότατα δεν θα θυμάστε ότι αυτές οι αποφράξεις σας ξυπνούν, αλλά σε τέτοια περίπτωση, ξυπνάτε τα περισσότερα ή όλα τα πρωινά νιώθοντας κουρασμένοι και ευερέθιστοι και νιώθετε άγχος και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  1. Δυσλειτουργίες αυτόνομου νευρικού συστήματος

Μπορεί να υπάρχει δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Ορισμένες διαταραχές του ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου και το σύνδρομο υποαερισμού σχετίζονται με κλινικά σχετικές αυτόνομες δυσλειτουργίες που αφορούν τον καρδιαγγειακό και αναπνευστικό έλεγχο.

  1. Κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπλοκάρει τον ύπνο REM, ο οποίος είναι η περίοδος κατά την οποία το σώμα σας αναζωογονείται με ανανέωση και των κυττάρων του. Η συνεχής χρήση έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της κακής ποιότητας του ύπνου.

  1. Ανεπαρκής ύπνος λόγω αλλαγής

Μια αλλαγή στο πρόγραμμα εργασίας, μια νέα ευθύνη μετά το σχολείο ή ένα πρόσφατο ζήτημα με μια σχέση δίνουν στους ενήλικες και τους νέους ενήλικες λόγο να «καταφεύγουν» στον ύπνο ή αντίθετα να κοιμούνται ανεπαρκώς.

  1. Σωματικοί τραυματισμοί

Σωματικά προβλήματα όπως ένας όγκος, ένα τραύμα στο κεφάλι ή ένας τραυματισμός στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι διαταραχές του ύπνου εμφανίζονται στο 30-70% των ατόμων με τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις. Η αϋπνία, η κόπωση και η υπνηλία είναι τα πιο συνηθισμένα παράπονα μετά από μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

  1. Ψυχικές διαταραχές

Η κατάθλιψη, το άγχος και γενικά οι ψυχικές δυσκολίες μπορούν να κρατήσουν ένα άτομο ξύπνιο τη νύχτα, καθιστώντας το επιρρεπές σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  1. Ιατρικές παθήσεις

Το άσθμα, ο χρόνιος πόνος, η παλινδρόμηση, οι ψυχιατρικές ασθένειες και άλλες επώδυνες καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις συνήθειες του ύπνου.

  1. Φάρμακα

Η καφεΐνη, τα υπνωτικά χάπια και τα αντιισταμινικά μπορούν να διαταράξουν τις συνήθειες του ύπνου. Η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς του εγκεφάλου που απορροφούν την αδενοσίνη, μια ουσία στον οργανισμό μας που διευκολύνει τον ύπνο. Η καφεΐνη επηρεάζει το σώμα μας από τρεις έως πέντε ώρες, ωστόσο μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό και για αρκετά περισσότερο.

  1. Ζώνη ώρας

Το τζετ λαγκ είναι ένα παράδειγμα και ένας τύπος διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού του ύπνου. Όταν αλλάζουμε ζώνη ώρας, το σώμα μας δεν προσαρμόζεται αμέσως στον 24ωρο κύκλο ημέρας/νύχτας του εν λόγω περιβάλλοντος. Ακόμη και λίγες ώρες μπορούν να αποσυντονίσουν το εσωτερικό ρολόι ενός ατόμου, δημιουργώντας προβλήματα ύπνου-αφύπνισης.

  1. Παράγοντες του περιβάλλοντος

Άβολο στρώμα, υπερβολική ζέστη ή κρύο ή θόρυβος. Η διατήρηση του χώρου ύπνου σας στους 19 βαθμούς Κελσίου θεωρείται η βέλτιστη. Το σώμα σας εκπέμπει ζεστασιά ακριβώς την ώρα που πέφτετε στο κρεβάτι και το σώμα ψύχεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οποιαδήποτε θερμοκρασία δωματίου που διαταράσσει την άνεση ή την ικανότητα του σώματος να δροσίζεται παρεμβαίνει στον ύπνο.

Αυτές είναι μερικές από τις αιτίες της υπερβολικής ημερήσιας υπνηλίας, αλλά ο κατάλογος συνεχίζεται. Μπορεί να βιώνετε τις επιπτώσεις αυτών των παραγόντων χωρίς να συνειδητοποιείτε ότι αποτελούν αιτία. Ο εντοπισμός των αιτιών της υπερβολικής υπνηλίας μπορεί να περιλαμβάνει μια σε βάθος διερεύνηση των συνηθειών του τρόπου ζωής, της σωματικής υγείας, της συναισθηματικής ή/και της ψυχικής κατάστασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ποιότητα του ύπνου και το προσδόκιμο ζωής

Συμπτώματα που είναι επικίνδυνο να αγνοηθούν

Πόση ώρα ύπνου μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά

Καρδιακές παθήσεις: Παίζει ρόλο ο ύπνος;

‘Οταν ο ύπνος δεν κάνει καλό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Στη νέα έρευνα σύμφωνα με τον Δρ Ζαχαρίου η ερευνητική ομάδα εστίασε σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και όχι σε μια συγκεκριμένη διατροφή. Επρόκειτο για συστατικά που είτε συμβάλλουν στην αποβολή του πλεονάζοντος σιδήρου από τον εγκέφαλο είτε καταπολεμούν την επιβαρυντική του δράση.

Μυστικά για να τονώσετε τη λίμπιντό σας

Η μειωμένη λίμπιντο δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, αν όμως κάποιος θέλει να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες φυσικές μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές

Τα ποσοστά παχυσαρκίας ενηλίκων αυξάνονται, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την Τετάρτη

Η παχυσαρκία είναι μια κοινή, χρόνια ασθένεια που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και επιδείνωση της ψυχικής υγείας, σημειώνουν τα CDC. Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο σοβαρής κρίσης της νόσου COVID-19 μετά από ιογενή λοίμωξη.

Η μείωση της ζάχαρης στα συσκευασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να αποτρέψει 2,48 εκατ. καρδιαγγειακά νοσήματα

ΗΠΑ Μελέτη: Ένα νέο μοντέλο υγείας και οικονομίας δείχνει σαφώς γιατί είναι επιτακτικό οι παρασκευαστές τροφίμων να μειώσουν την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα τους.

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Πώς θα δείτε εάν είστε δικαιούχοι-Βήμα βήμα η διαδικασία της αίτησης

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

Η κολύμβηση ως μέσο διαχείρισης των συναισθηματικών και ψυχικών προκλήσεων

Κολύμβηση: Το να είσαι ενεργός/η σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως: βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της αυτοεκτίμησης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής παρακμής, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.