Άποψη

Υπερτροφία του προστάτη: Θεραπεία χωρίς χειρουργείο

Υπερτροφία του προστάτη: Θεραπεία χωρίς χειρουργείο

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι η αύξηση του μεγέθους του και σχετίζεται με την εκφύλιση των ιστών, όπως ακριβώς οι ρυτίδες και τα λευκά μαλλιά, αλλά δεν είναι πάθηση.

Εγκαθίσταται πολύ αργά ξεκινώντας, σε κυτταρικό επίπεδο, από την ηλικία των 35-40 ετών. Σε αυτή την ηλικία σπάνια προκαλεί ενοχλήματα. Σιγά, σιγά μετά τα 40 έτη μπορεί να εμφανίζονται περιστασιακά, ήπια ενοχλήματα κατά την ούρηση και με αργή εξέλιξη που δεν ανησυχούν ιδιαίτερα τον άντρα που τα έχει.«Ανάμεσα στα 50 με 60, τα συμπτώματα αυτά αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρα. Η ακτίνα της ούρησης μειώνεται περισσότερο, η ροή των ούρων διακόπτεται και εναλλάσσεται με αντιαισθητικές σταγόνες, ενώ η ούρηση αργεί, πλέον, να ολοκληρωθεί.

Ματίνα Βλάχου

Μετά από ένα πλούσιο γεύμα ή μια βραδιά με φίλους και λίγο αλκοόλ, η πρωινή ούρηση καθίσταται δύσκολη και γίνεται μετ’ εμποδίων, ενώ όταν χρειαστεί να αναστείλει κάποιος την ούρηση (να «κρατηθεί») τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.

Οι περισσότεροι άντρες, στο σημείο αυτό, κάνουν μικρές διορθωτικές κινήσεις. Πολλοί αποφεύγουν να πίνουν νερό πριν από μια συνάντηση ή σπεύδουν να ουρήσουν πριν βγουν με το αυτοκίνητο στην κίνηση, αποφεύγουν το αλκοόλ ή κάποια πικάντικα φαγητά, αραιώνουν τις σεξουαλικές επαφές και γενικά υποβαθμίζουν τις επιθυμίες τους και τελικά την ποιότητα ζωής τους», επισημαίνει η κ. Ματίνα Βλάχου, MD, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Διευθύντρια Ουρολόγος στο Metropolitan Hospital.

Παρά τα μέτρα όμως, τα συμπτώματα είναι αρκετά ενοχλητικά γιατί εμφανίζονται σε μία ιδιαίτερα παραγωγική αλλά και ουσιαστικά νεανική φάση της μέσης ηλικίας. Παλαιότερα, οι επεμβάσεις και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είχαν συχνά επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των αντρών, οι οποίοι, για το λόγο αυτό, απέφευγαν την επίσκεψη στον ουρολόγο. Ωστόσο, οι νέες θεραπείες όπως η μέθοδος REZUM και τα κρουστικά κύματα δεν δικαιολογούν πλέον μια τέτοια στάση.

Η μέθοδος REZUM

Είναι μία καινοτόμος ενδοσκοπική και ελάχιστα επεμβατική τεχνική συρρίκνωσης του προστάτη, χωρίς αφαίρεση προστατικού ιστού, δηλαδή χωρίς χειρουργείο.

Για την εφαρμογή της δεν απαιτούνται τομές ή οπές αφού χρησιμοποιείται ο ήδη έτοιμος δρόμος της εξόδου των ούρων, η ουρήθρα. Η μέθοδος χρησιμοποιεί την ενέργεια του ατμού, ο οποίος διοχετεύεται ελεγχόμενα στον προστάτη και οδηγεί στη στοχευμένη αποδόμηση του υπερτροφικού τμήματος.

«Είναι μια επέμβαση μικρής διάρκειας που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή/και συστηματική καταστολή (μέθη) χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία.

Βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ασφάλεια, ο πολύ σύντομος χρόνος της επέμβασης, η αποφυγή νοσηλείας καθώς και η έλλειψη επιπτώσεων στη σεξουαλική λειτουργία.

Αυτή η διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου, καθώς ενθαρρύνει ολοένα και περισσότερους άντρες με αρχόμενη υπερτροφία, να επιλέξουν τη μέθοδο, για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου REZUM, ακόμα και σε περιπτώσεις διόγκωσης του μέσου λοβού του προστάτη, την έχουν εντάξει στις προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία θεραπείες των συμπτωμάτων της υπερτροφίας», αναφέρει η ιατρός.

Τα κρουστικά κύματα

Άντρες με ήπια συμπτώματα μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τις εφαρμογές κρουστικών κυμάτων στην περιοχή του προστάτη, με στόχο τη μείωση των μέτριων ενοχλημάτων της υπερτροφίας.

Τα κρουστικά κύματα, ενισχύουν την τοπική αιμάτωση, μειώνουν την ιστική υποξία και τις μικροφλεγμονές. Διεγείρουν την αναγεννητική ικανότητα του ιστού του προστάτη μέσω της ανάπτυξης ινών κολλαγόνου και ελαστίνης εμποδίζοντας την περαιτέρω εξέλιξη της υπερτροφίας.

Η θεραπεία πραγματοποιείται σε σύντομες εβδομαδιαίες συνεδρίες, είναι ανώδυνη και ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις δραστηριότητές του χωρίς κανένα περιορισμό. Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται στην περιοχή του περινέου, εξωτερικά του σώματος με τη χρήση μιας ειδικής κεφαλής που μοιάζει με αυτή των υπερήχων. Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται ανάλογα το μέγεθος του προβλήματος του ασθενούς και η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο χρόνια.

«Η θεραπεία μέσω κρουστικών κυμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη και ασφαλής και έχει ελάχιστους περιορισμούς που αφορούν κυρίως προσθετικά υλικά όπως ο βηματοδότης, αγωγές όπως η ειδική αντιπηκτική αγωγή ή τοπικές φλεγμονές του δέρματος ή των ιστών», καταλήγει η κ. Βλάχου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ημέρα κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Εξέταση προστάτη: Ηλικία, διαδικασία, τι να περιμένετε & αποτελέσματα

Νέα μελέτη για την αύξηση του καρκίνου

Νέα μελέτη συσχετίζει την πρόσληψη γάλακτος με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου προστάτη

Ο καρκίνος προστάτη αυξάνει τον κίνδυνο φλεβοθρομβώσεων

Καρκίνος προστάτη: Οι μαύροι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν θεραπεία υψηλής τεχνολογίας

Βακτήρια στα ούρα θα μπορούσαν να διαγνώσουν τον καρκίνο του προστάτη

Μπορεί να προληφθεί 100% ο καρκίνος;

Ακράτεια ούρων: Σιωπηλή, αλλά συχνή - Τι να γνωρίζετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελάνωμα: Η καθοριστική συμμετοχή του χειρουργείου

Μελάνωμα: Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση στο Συνέδριο ASCO (American Society of Clinical Oncology) που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου 2022, αλλά και με βάση τα δεδομένα από το National Cancer Institute SEER Database, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι από μελάνωμα.

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Κινδυνεύουν τα άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες λόγω του πρόσφατου ΦΕΚ για αποζημιώσεις αισθητήρων γλυκόζης. ‘’ Ακατανόητο το σκεπτικό του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου συστήματος και δεν δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση. Καλό θα ήταν να δοθεί απάντηση από την κ. Καρποδίνη.’’, , λέει η κ. Θεοφανεία Τσαχαλίνα αντιπρόεδρος της ΕΛΟΔΙ στο healthweb.gr.

ΕΛΟΔΙ: Ενάντια στο πρόσφατο ΦΕΚ για αποζημιώσεις προϊόντων σακχαρώδου

Η απάντηση της ΕΛ.Ο.ΔΙ. στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ να απομακρύνει από το Μητρωό των Αποζημιούμενων Προϊόντων ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδου Διαβήτητύπου 1 ( 3) (αισθητήρες συνεχούς καταγραφής των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα) .

Έκθεση χειροτεχνίας από άτομα με αναπηρία

Στην έκθεση χειροτεχνίας από άτομα με αναπηρία που διοργανώνει το Κέντρο Εργασίας ΑΜΕΑ Α. Λιοσίων στο Μετρό Συντάγματος, βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Κώστας Αγγελάκης: Η τέλεια καταιγίδα  

Γράφει ο Κώστας Αγγελάκης. Ο όρος «τέλεια καταιγίδα» χρησιμοποιείται στην μετεωρολογία για μια ασυνήθιστα σφοδρή καταιγίδα που προκύπτει από έναν σπάνιο συνδυασμό μετεωρολογικών φαινομένων.