ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπέρταση: 8 παράξενα αίτια που μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή σας πίεση

Υπέρταση: 8 παράξενα αίτια που μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή σας πίεση

Υπέρταση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα υγείας σε όλο τον κόσμο και μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, όπως η παχυσαρκία, το στρες και ο διαβήτης μεταξύ άλλων.

Η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης αυξάνεται σε ακραία επίπεδα προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές όπως νεφρικές παθήσεις και καρδιακή προσβολή. Αυτές οι επιπλοκές έχουν γίνει η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου σε μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, όπως η παχυσαρκία, το στρες και ο διαβήτης μεταξύ άλλων. Τα άτομα, των οποίων η πρόσληψη μετάλλων όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι ανεπαρκής, διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση. Επιπλέον, εάν τα μέλη της οικογένειάς σας πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, τότε είναι επίσης πιθανό να βιώσετε το ίδιο.

8 παράξενα αίτια που μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή σας πίεση

  • Υπνική άπνοια: Η υπνική άπνοια, μια διαταραχή ύπνου κατά την οποία ένα άτομο σταματά και ξαναρχίζει να αναπνέει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Και γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένο στις ΗΠΑ, καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί παλεύουν με το υπερβολικό βάρος. Το υπερβολικό βάρος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη υπνικής άπνοιας. η ηλικία είναι άλλο μεγάλο. Όταν ένα άτομο με άπνοια ύπνου σταματά να αναπνέει, ο εγκέφαλος μπαίνει μέσα και ξυπνά το σώμα για να πάρει μια ανάσα. αυτό μπορεί να συμβεί έως και 30 φορές την ώρα. Όλο το άγχος και η καταπόνηση αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και όχι μόνο όταν κοιμόμαστε, αλλά και όταν είμαστε ξύπνιοι για την υπόλοιπη ημέρα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη τύπου 2 και ηπατικά προβλήματα.
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση: Αποκαλύπτεται ότι η έκθεση τόσο στην ατμοσφαιρική ρύπανση με λεπτά σωματίδια (ό,τι θα βρείτε από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και την καύση καυσίμων, για παράδειγμα) όσο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση (όπως σκόνη από δρόμους και εργοτάξια). ) μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε ενήλικες και στα παιδιά. Μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι ακόμη και η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση υγιών ενηλίκων. Η αλλαγή ήταν χαρακτηριστική του τι θα μπορούσε να δει ένα άτομο εάν το βάρος του αυξανόταν κατά περίπου 5 κιλά. Εκτός από τη ρύπανση από τα αυτοκίνητα, ο θόρυβος από την κυκλοφορία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Μαύρη γλυκόριζα: Η μαύρη γλυκόριζα μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία, και όχι μόνο λόγω της περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη. Η καραμέλα περιέχει την ένωση γλυκυρριζίνη, που προέρχεται από τη ρίζα γλυκόριζας, η οποία μπορεί να κάνει το σώμα να κρατήσει πολύ αλάτι και νερό, αυξάνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση μαύρης γλυκόριζας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα καλίου και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Στην πραγματικότητα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί να μην τρώτε μεγάλες ποσότητες μαύρης γλυκόριζας ταυτόχρονα. Τρώγοντας μόλις 60 γρ. την ημέρα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα μπορούσαν να οδηγήσουν ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω στο νοσοκομείο, λέει ο οργανισμός.
  • Αλκοόλ: Αν και συχνά επαναλαμβάνεται ότι το κρασί κάνει καλό στην καρδιά, το αλκοόλ μπορεί να εκτοξεύσει την αρτηριακή πίεση στα ύψη, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ενώ το αλκοόλ αρχικά χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, αυτά τα αγγεία αρχίζουν να συστέλλονται μόλις το ήπαρ το μεταβολίσει. Η αρτηριακή πίεση μπορεί να παραμείνει σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα την ημέρα μετά την απορρόφηση. Και αν η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ γίνει πρότυπο, το ίδιο θα γίνει και με τους υψηλότερους αριθμούς αρτηριακής πίεσης. Οι βαρείς πότες (περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα για τις γυναίκες, τέσσερα για τους άνδρες) που μειώνουν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες, δύο για τους άνδρες) μπορούν να μειώσουν τον υψηλότερο αριθμό στην ένδειξη της αρτηριακής τους πίεσης κατά περίπου 5,5 mm Hg (χιλιοστά υδραργύρου, μια μέτρηση για την πίεση) και ο αριθμός τους κάτω κατά περίπου 4 mm Hg, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

  • Συνήθη φάρμακα: Πονοκέφαλος; Πόνος στις αρθρώσεις; Να έχετε υπόψη σας τι επιδιώκετε όταν πηγαίνετε στο ντουλάπι φαρμάκων. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη (Advil) και η ναπροξένη (Aleve) μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Το ίδιο ισχύει και για την τακτική χρήση της ακεταμινοφαίνης (Tylenol), σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation, το περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Κάθε φορά που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου, εάν τα χρησιμοποιούν συνεχώς, πρέπει να το κάνουν με το γιατρό τους. Άλλα προϊόντα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού που πρέπει να γνωρίζετε είναι τα αποσυμφορητικά, τα οποία ανακουφίζουν από το μπούκωμα περιορίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία για να μειώσουν το πρήξιμο στη μύτη.
  • Προστιθέμενη ζάχαρη: Όταν τρώμε ζάχαρη, το σώμα μας απελευθερώνει ινσουλίνη για να βοηθήσει να καθαρίσει το σάκχαρο από το αίμα και να το μεταφέρει στα κύτταρα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Αλλά η ίδια η ινσουλίνη τείνει να αυξάνει την αρτηριακή πίεση σε πολλούς ανθρώπους. Επομένως, εάν τρώτε πολλή πρόσθετη ζάχαρη ή απλά άμυλα, έχετε αυτές τις πιο έντονες και μεγαλύτερες εκρήξεις ινσουλίνης, οι οποίες θα αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Η προσθήκη ζάχαρης είναι κοινή σε αναψυκτικά, κέικ και μπισκότα. Μερικά γιαούρτια και δημητριακά πρωινού μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  • Κάπνισμα: Ένας ακόμη λόγος για να σταματήσετε αυτή την κακή συνήθεια. Το κάπνισμα, ένας αποδεδειγμένος παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην αρτηριακή σας πίεση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών, ευθύνεται η νικοτίνη. Αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να στενεύουν και η καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα, γεγονός που κάνει την αρτηριακή σας πίεση να αυξάνεται. Είναι ξεκάθαρο ότι η αρτηριακή πίεση [ων καπνιστών σε μια περίοδο 24 ωρών είναι υψηλότερη από εκείνη των μη καπνιστών.
  • Άλλη μια πάθηση υγείας: Η υπερπαραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται αλδοστερόνη μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και ακόμη και να δυσκολέψει τον έλεγχο με φάρμακα. Οι άνθρωποι που δεν είχαν την τύχη να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή τους πίεση με πολλά φάρμακα θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους γιατί υπάρχει μια αρκετά καλή πιθανότητα να έχουν μια πάθηση που ονομάζεται πρωτοπαθής αλδοστερονισμός. Η πάθηση συχνά χάνεται, αλλά τα φάρμακα μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να υποδηλώνει πρόβλημα με τα νεφρά ή τον θυρεοειδή αδένα. Μπορεί ακόμη και να σηματοδοτήσει χαμηλά επίπεδα καλίου. Η αύξηση της ποσότητας καλίου στη διατροφή σας (τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές) μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 τροφές που μειώνουν την πίεση

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Η υπέρταση παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας

Αυξάνονται οι νοσηλείες νεότερων ενηλίκων με εγκεφαλικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.