ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΧΑΠ και κάπνισμα σχετίζονται με υψηλότερη θνησιμότητα COVID-19

ΧΑΠ και κάπνισμα  σχετίζονται με υψηλότερη θνησιμότητα COVID-19

Οι καπνιστές και τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και υψηλότερης θνησιμότητας αν μολυνθούν από COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE από τον Jaber Alqahtani του University College London, Ηνωμένο Βασίλειο και συνεργάτες.

Η ΧΑΠ είναι μια συχνή, επίμονη δυσλειτουργία του πνεύμονα που σχετίζεται με περιορισμό της ροής του αέρα. Υπολογίζεται ότι 251 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από τη ΧΑΠ. Δεδομένων των επιδράσεων του SARS-CoV-2 κοροναϊού στην αναπνευστική λειτουργία, οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης προσπάθησαν να κατανοήσουν τον επιπολασμό και τις επιδράσεις της ΧΑΠ σε ασθενείς με COVID-19.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές έψαξαν συστηματικά βάσεις δεδομένων επιστημονικής βιβλιογραφίας για να βρουν υπάρχουσες δημοσιεύσεις για τα επιδημιολογικά, κλινικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά του COVID-19 και τον επιπολασμό της ΧΑΠ σε ασθενείς με COVID-19. 123 πιθανά σχετικά έγγραφα περιορίστηκαν σε 15 που πληρούσαν όλες τις οδηγίες ποιότητας και συμπερίληψης. Οι περιλαμβανόμενες μελέτες είχαν συνολικά 2473 επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19. 58 (2,3%) αυτών των ασθενών είχαν επίσης ΧΑΠ, ενώ 221 (9%) ήταν καπνιστές.

Οι ασθενείς με κρίσιμη νόσο COVID-19 με ΧΑΠ είχαν 63% κίνδυνο σοβαρής νόσου και 60% κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ ασθενείς με κρίσιμη ασθένεια χωρίς ΧΑΠ είχαν μόνο 33,4% κίνδυνο σοβαρής νόσου (RR 1,88, 95% CI 1,4-2,4) και Κίνδυνος θνησιμότητας 55% (RR 1,1, 95% CI 0,6-1,8).

Επιπλέον, οι τρέχοντες καπνιστές είχαν 1,45 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές σε σύγκριση με τους πρώην και ποτέ καπνιστές (95% CI 1,03-2,04). Η μελέτη δεν μπόρεσε να εξετάσει εάν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας των παροξύνσεων της ΧΑΠ ή της σοβαρότητας της ΧΑΠ, με τα αποτελέσματα ή τις επιπλοκές του COVID-19. Τα αποτελέσματα περιορίζονται από το γεγονός ότι λίγες μελέτες ήταν διαθέσιμες για έλεγχο, καθώς και οι διαφορετικές τοποθεσίες, ρυθμίσεις και σχέδια των περιλαμβανόμενων μελετών.

Οι συγγραφείς προσθέτουν: «Παρά τον χαμηλό επιπολασμό της ΧΑΠ και το κάπνισμα σε περιπτώσεις COVID-19, η ΧΑΠ και οι τρέχοντες καπνιστές συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19 ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η βιταμίνη D είναι το μυστικό για καλή υγεία το χειμώνα

Καραντίνα: Νέα μελέτη μειώνει τις ημέρες απομόνωσης για τους ασθενείς με Covid

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών καθιστά σημαντική την ισορροπία τους στον οργανισμό, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε τροφές φυτικής προέλευσης. Η ανισορροπία ηλεκτρολυτών συνήθως οφείλεται σε κακή διατροφή, διάρροιες, εμετούς ή υπερβολικό ιδρώτα.

Εθισμός... μία ακόμα πτυχή της ψυχικής ασθένειας

Εθισμός: Είναι μία εγκεφαλική διαταραχή. Είσαι εθισμένος; Στον έρωτα; Στο φαγητό; Σε ουσίες; Σε κακή συνήθειες; Ή ίσως σε κάποιον; Ο εθισμός είναι μια χρόνια και υποτροπιάζουσα εγκεφαλική διαταραχή. Όντας εθισμένος, θα ασχοληθείτε με ψυχαναγκαστική συμπεριφορά που παρέχει επιτακτικά κίνητρα και επιβραβεύει αποτελέσματα επανειλημμένα. Ωστόσο, θα οδηγήσει σε σοβαρές αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα. Διαταραχές στη χρήση […]

Παθήσεις που ενεργοποιούνται λόγω αποχής από το σεξ

Επιπλέον, η συχνή ερωτική επαφή μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η ισορροπία των σεξουαλικών ορμονών (οιστρογόνα και τεστοστερόνη). Αυτό θα μπορούσαν να αποτρέψει καταστάσεις, όπως η οστεοπόρωση.

Πληρωμές επιδομάτων και δικαιούχοι

Επίδομα 534 και 800 ευρώ: Πληρωμές και δικαιούχοι. Πληρωμές ειδικών αποζημιώσεων για τις ημέρες αναστολής εργασίας του Νοεμβρίου με βάση τα 800 ευρώ έρχονται εντός Δεκεμβρίου, ενώ η αποζημίωση των αναστολών του μηνός Δεκεμβρίου θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ.  Καθώς το lockdown επεκτείνεται και τον Δεκέμβριο, το ίδιο θα ισχύσει και για τα […]

Συστήστε τις ψυχές όχι μόνο τα σώματα

Ψυχή σεξ: Υπάρχει και η πνευματική πλευρά του έρωτα.  Όταν ένας άντρας μπαίνει στη μήτρα σου, τι είδους δονήσεις και ενέργεια έχει; Είναι ευτυχισμένος ή είναι πικραμένος; Είναι θετικός στοχαστής; Αγαπάει τον εαυτό του και σε αγαπάει; Όταν μια γυναίκα σου κάνει έρωτα, είναι ευτυχισμένη; Είναι θετική; Αγαπάει τον εαυτό της και σε αγαπάει; Σε […]

Σύγχρονες λύσεις για την μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και λύσεις για την επόμενη ημέρα του συστήματος υγείας προέκυψαν από τη διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ με την υποστήριξη της INTERAMERICAN, της Philips και της Deloitte Ελλάδος.

Ο γιόγκι Sadhguru και η επίμονη σκέψη του σεξ

Sadhguru: Είναι φυσιολογικό να σκέφτεσαι συνέχεια το σεξ. Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο σε αυτό. Είναι απλά ότι η ευφυΐα σας έχει καταληφθεί από τις ορμόνες σας. Είναι απλά μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Όταν ήσουν παιδί, τα αναπαραγωγικά όργανα που κάποιος είχε δεν είχαν σημασία για σένα. Αλλά τη στιγμή που οι ορμόνες άρχισαν να παίζουν μέσα […]