ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τρόποι προστασίας των ματιών από το μπλε φως της οθόνης

Τρόποι προστασίας των ματιών από το μπλε φως της οθόνης

Τα μάτια μας είναι αξιοθαύμαστα όργανα που μας επιτρέπουν να συνδεθούμε και να δούμε τον εξωτερικό κόσμο. Εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες ερεθισμάτων σε καθημερινή βάση, κι όμως λειτουργούν αποτελεσματικά για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες χωρίς να χρειαστεί να σκεφτούμε κάτι.

Δυστυχώς, ο χρόνος που περνάμε στις οθόνες, ο τρόπος ζωής και η γήρανση μπορούν να επιβραδύνουν την αποτελεσματικότητα των ματιών και ασκούν πίεση σε αυτά. Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς για την υγεία των ματιών είναι αυτό που ονομάζεται μπλε φως. Με άλλα λόγια: ήρθε η ώρα να κάνουμε ερωτήσεις για τις πραγματικές συνέπειες της συνεχούς χρήσης της τεχνολογίας.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας από το μπλε φως της οθόνης

  1. Υιοθετούμε καλές συνήθειες χρήσης του υπολογιστή και του τηλεφώνου

Πόσες ώρες ξοδεύουμε στο τηλέφωνο, στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση καθημερινά; Είναι πολύ περισσότερες απ’ όσο νομίζετε. Μια μικρή έρευνα από Βρετανούς ψυχολόγους βρήκε ότι οι νέοι ενήλικες ξοδεύουν περίπου 5 ώρες την ημέρα στο τηλέφωνό τους.

Αν δουλεύετε για 8 ώρες καθημερινά μπροστά από τον υπολογιστή, προσθέστε σε αυτές και λίγες ώρες μπροστά από την τηλεόραση και το κινητό σας αφού σχολάσετε. Είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα στρέφοντας το βλέμμα αλλού πέρα από την οθόνη για 2 ή 3 λεπτά ανά 15 με 20 λεπτά. Η λάμψη από τις οθόνες μπορεί επίσης να επιδρά στα μάτια μας, οπότε προσπαθήστε να αποφεύγετε το φωτισμό οροφής και χρησιμοποιήστε περισσότερο λάμπες γραφείου ή δαπέδου. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε ειδικές ρυθμίσεις στο κινητό σας για χρήση ειδικού φίλτρου.

  1. Αλλάξτε τις συνήθειες στον τρόπο ζωής σας

Οι μικρές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα μας αντιμετωπίζουν την πίεση που ασκείται στα μάτια μας. Κάποιες από τις αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν:

– Γυαλιά ηλίου

– Διακοπή καπνίσματος

– Κρατάμε υγρά τα μάτια μας (διατηρούμε το φυσιολογικό ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων)

– Άσκηση (επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι στηρίζει την υγιή όραση)

  1. Καταναλώνουμε τροφές που ενισχύουν την υγεία των ματιών

Μια διατροφή πλούσια σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά – που περιέχουν αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή – μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών από το μπλε φως και τους άλλους στρεσογόνους παράγοντες. Τρία κορυφαία καροτενοειδή για την υγεία των ματιών είναι η ζεαξανθίνη, η λουτείνη και η ασταξανθίνη. Αν και δεν μπορούν όλα τα καροτενοειδή και τα αντιοξειδωτικά να περάσουν από τον φραγμό του οργανισμού για να φτάσουν στα μάτια, αυτά τα τρία καροτενοειδή μπορούν να περάσουν ελεύθερα από αυτόν:

– Ζεαξανθίνη: σπανάκι, κάλε και μπρόκολο

– Λουτείνη: πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, αλλά και στα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα όπως καρότα, πιπεριές, ντομάτες και καλαμπόκι.

– Ασταξανθίνη: σε θαλασσινά, όπως στο σολομό και στη γαρίδα, αλλά και στα φύκια Haematococcus pluvialis, που χρησιμοποιούνται και σε θρεπτικά συμπληρώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε Pancakes με μπανάνα

Γιατί πονάει το σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορεί το διαδίκτυο να βελτιώσει τον έλεγχο της υπέρτασης;

Αρτηριακή πίεση: Μια παρέμβαση πολλαπλών συστατικών που παρέχεται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) μεταξύ των ατόμων με υπέρταση, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι εγκέφαλοι με περισσότερη βιταμίνη D λειτουργούν καλύτερα

"Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσουμε τη νευροπαθολογία με την οποία συνδέεται η βιταμίνη D στον εγκέφαλο πριν αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μελλοντικές παρεμβάσεις".