ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

Η απιστία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο μείζον κοινωνικό ζήτημα της υπογεννητικότητας. Άλλοι λόγοι που συντελούν στο φαινόμενο αυτό, είναι η έλλειψη ερωτικής διάθεσης και η οικονομική κρίση, λένε οι επιστήμονες. Το εξωσυζυγικό σεξ, δηλαδή η απιστία, η έλλειψη ερωτικής διάθεσης και η οικονομική κρίση δημιουργούν ένα εκρηκτικό… κοκτέιλ, που ρίχνει τις γεννήσεις στο ναδίρ.

Το σεξ χωρίς την απόκτηση παιδιών είναι απολαυστικό για το 50% των ερωτηθέντων, ενώ το 67% πιστεύει ότι η απιστία «ανθίζει». Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι, για να κάνει κάποιος παιδί, πρέπει να είναι «αφοσιωμένος» στον σκοπό αυτό, υπηρετώντας με πάθος τις απαιτήσεις, που αυτό εγείρει, τότε είναι μάλλον απίθανο να τα καταφέρει, εάν… το’χει δίπορτο.

Η απιστία σημαντικός παράγοντας για το φαινόμενο της υπογεννητικότητας

Η σύλληψη απαιτεί συγκεκριμένη συχνότητα ερωτικών επαφών – ιδανική θεωρείται το τέσσερις φορές την εβδομάδα – που, βεβαίως, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αν ο άνδρας ξεπορτίζει πολύ συχνά για τις απαιτήσεις της ερωμένης, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει σχεδόν σαν κανόνα και όχι πια σαν εξαίρεση.

Με αυτό συμφωνεί και το 40% των ερωτηθέντων, που θεωρεί πιθανό η υπογεννητικότητα να οφείλεται εν μέρει και στην «αμαρτωλή» εξωσυζυγική δραστηριότητα. Μόνο το 5% των ζευγαριών είναι απόλυτα πιστό. Όπως όλοι οι έγγαμοι γνωρίζουν, η συχνότητα των επαφών μειώνεται δραματικά μετά τον πρώτο χρόνο.

Οι άνδρες της νέας εποχής δεν είναι μόνο εραστές, αλλά και σκληρά εργαζόμενοι, αγχωμένοι, κουρασμένοι και κακοπληρωμένοι. Το σπίτι τους δεν είναι ερωτικός παράδεισος, αλλά τόπος ξεκούρασης μπροστά στην τηλεόραση.

Ο παράγοντας “κρίση”

Η οικονομική κρίση είναι για τους μισούς ερωτηθέντες βασική αιτία της υπογεννητικότητας. Ειδικότερα πιστεύουν πως το πρόβλημα της υπογεννητικότητας οφείλεται στην οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε την Ελλάδα σε πτώχευση την τελευταία δεκαετία.

Τα μνημόνια ίσως να ήταν η κορυφή του παγόβουνου, αφού η μείωση του πληθυσμού παρατηρείται ήδη από την δεκαετία του 1960. Η αστυφιλία και η αλλαγή από την αγροτική ζωή (όπου τα παιδιά ήταν και εργατικά χέρια) σε έναν τρόπο ζωής πιο ελκυστικό, σαφώς επηρέασαν τους δημογραφικούς δείκτες της χώρας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ξεκάθαροι. Στην ερώτηση «ποιοι παράγοντες θεωρείτε ότι επηρεάζουν την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα», εκείνοι απάντησαν:

• Οικονομικές συνθήκες 80%

• Απουσία κρατικής ενίσχυσης 33%

• Μεγαλύτερη ηλικία γάμου 28%

• Εργαζόμενη γυναίκα 22%

• Σύγχρονο lifestyle 25%

Τι πρέπει να γίνει για την υπογεννητικότητα

Όσο για τις απαντήσεις τους στο ερώτημα «πώς νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας»:

• Οικονομική στήριξη νέων οικογενειών 63%

• Γονικές άδειες και διευκολύνσεις σε νέους γονείς 47%

• Στήριξη πολύτεκνων οικογενειών 38%

• Επιδότηση σε εξωσωματικές 51%

• Ένταξη μεταναστών 5%

«Ελεγχόμενη πολιτογράφηση αλλοδαπών με πολλά παιδιά. Η Αμερική το 1800 είχε πληθυσμό 3 εκατομμύρια και η Γαλλία 60. Σήμερα, η Αμερική έχει 300 εκατομμύρια και η Γαλλία σχεδόν 60… Η Αμερική δηλαδή έγινε μεγάλη χώρα με τους μετανάστες και όχι από τις γεννήσεις των ιθαγενών που τότε εξολοθρεύτηκαν. Πολύ βασικό αίτιο, λοιπόν, είναι η κινητήριος δύναμη της σύγχρονης ζωής, το χρήμα. Το χρήμα, που δημιουργεί ανασφάλεια, όταν σου λείπει και τότε πού καιρός για παιδιά.

Σε κράτη πολύ προχωρημένα, όπως η Σουηδία, τα παιδιά επιδοτούνται αλλά και εκεί η συχνότητα των γεννήσεων δεν έχει σχέση με αυτή των φτωχών χωρών, όπου οι γεννήσεις είναι πολλαπλάσιες. Οι εξ’ ανατολής γείτονές μας είναι παράδειγμα πολυπληθούς χώρας, παρά την οικονομική δυσπραγία των πολλών και φτωχών κατοίκων της.

Οι νέοι ρόλοι των φύλων

Το κυνήγι της επαγγελματικής φιλοδοξίας από τις γυναίκες καθυστέρησε κι αυτό με τη σειρά του το… τρένο της μητρότητας. Πάρα πολλές γυναίκες αποφασίζουν να μπουν στη διαδικασία τεκνοποίησης σε προχωρημένη ηλικία, όταν οι φυσικές δυνατότητες έχουν επιδεινωθεί και δεν είναι εκείνες της υγιούς γονιμότητας μιας 20χρονης.

Στην ερώτηση θα υιοθετούσατε ένα παιδί, αν αντιμετωπίζατε προβλήματα γονιμότητας, θετικά απάντησε το 87%. Μάλιστα το 54% βλέπει θετικά την υιοθεσία ενός παιδιού από άλλη εθνικότητα/φυλή (54%), με διαφορετικό θρήσκευμα (43%) ή με ειδικές ανάγκες (25%).

Μέτρα κατά της υπογεννητικότητας

Τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι χωρίς κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, όμως η υπογεννητικότητα αποτελεί πρόβλημα, το οποίο απειλεί την ίδια την ύπαρξη της χώρας μελλοντικά:

• Επέκταση του υφιστάμενου νόμου με προστασία μέχρι 24 μήνες από την γέννηση του παιδιού.

• Ικανό επίδομα για τις εργαζόμενες μητέρες στο επίπεδο ενός βασικού μισθού για 18 μήνες.

• Εάν ο σύζυγος δεν εργάζεται, παροχή ίδιου επιδόματος.

• Αύξηση αφορολόγητου ορίου στις οικογένειες με δυο παιδιά.

• Δωρεάν στέγαση σε νέα ζευγάρια για μια πενταετία σε ακίνητα του κράτους.

• Χαμηλότοκα δάνεια και ευκολίες αποπληρωμής για πρώτη κατοικία σε νέες οικογένειες.

• Ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών για τις εργαζόμενες μητέρες.

• Εφάπαξ καταβολή ποσού στα νέα ζευγάρια για έξοδα ρουχισμού, διατροφής, κλπ.

• Δωρεάν τοκετοί σε νησιά της άγονης γραμμής.

• Μείωση εργοδοτικών εισφορών για ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

• Βελτίωση των κρατικών υποδομών για κυοφορούσες.

• Ενθάρρυνση επαναπατρισμού νέων ζευγαριών που μετανάστευσαν κατά την κρίση (το Ισραήλ βαφτίζειΕβραίους ακόμα και μουσουλμάνους, με δωρεάν κατοικίες, για να κρατήσει τον πληθυσμό σταθερό)

• Αμέριστη συμπαράσταση στα υπογόνιμα ζευγάρια με δωρεάν εξωσωματικές.

• Εντονότερη επισήμανση μέσω των ΜΜΕ του προβλήματος γήρανσης του πληθυσμού, που θα επηρεάσει καθοριστικά όλα τα στρώματα και όλα τα εισοδήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

3 κύριοι παράγοντες που προκαλούν πονοκεφάλους

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για υγιή καρδιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.