Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τι δείχνει νέα έρευνα για την ανοσμία σε ασθενείς με covid-19

Τι δείχνει νέα έρευνα για την ανοσμία σε ασθενείς με covid-19

Οι ποσοτικές δοκιμές δείχνουν ότι η μειωμένη λειτουργία της οσμής είναι ένας σημαντικός δείκτης για σοβαρή λοίμωξη από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φόρουμ Αλλεργίας και Ρινολογίας.

Ο Shima T. Moein από το Ινστιτούτο Έρευνας για τις Θεμελιώδεις Επιστήμες στην Τεχεράνη, του Ιράν, και οι συνεργάτες του δοκίμασαν ένα τεστ που ανέπτυξε το University of Pennsylvania και ονομάζεται UPSIT (University of Pennsylvania Smell Identification Test), μια επικυρωμένη δοκιμή 40 οσμών, σε 60 ασθενείς με COVID -19 για να αξιολογήσουν το μέγεθος και τη συχνότητα της οσφρητικής τους δυσλειτουργίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 98% των ασθενών με COVID-19 εμφάνισαν κάποια δυσλειτουργία οσμής (μέση βαθμολογία UPSIT, 20,98 έναντι 34,10 στους μάρτυρες, P <0,0001).

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (58%) ήταν πλήρως ανοσμικοί (25%) ή σοβαρά ανοσμικοί (33%). Το 27% εμφάνισε μέτρια μείωση της λειτουργίας της οσμής και το 13% ήπια μείωση. Μόνο ένας ασθενής (2%) είχε κανονική οσμή. Οι ασθενείς εμφάνισαν ελλείμματα και στις 40 οσμές UPSIT. Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων των δοκιμών και του φύλου, της σοβαρότητας της νόσου ή των συννοσηροτήρων

Οι ποσοτικές δοκιμές οσμής δείχνουν ότι η μειωμένη λειτουργίας της οσμής, αλλά όχι πάντα η ανοσμία, είναι ένας σημαντικός δείκτης για τη μόλυνση από τον κοροναϊό SARS-CoV-2 και υποδηλώνει την πιθανότητα ότι το τεστ της οσμής μπορεί να βοηθήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις και να εντοπίσει ασθενείς με COVID-19 που χρειάζονται πρώιμη θεραπεία ή καραντίνα, έγραψαν οι ερευνητές. Ένας συγγραφέας ανέφερε οικονομικούς δεσμούς με τη βιομηχανία φαρμακευτικών και ιατρικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένης της Sensonics International η οποία κατασκευάζει και διανέμει το τεστ οσμής που χρησιμοποίησε η μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η υπερκαλιαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Διάσημη συνταγή αμερικάνικου τηγανητού γατόψαρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε λιθρίνι και να τους εντυπωσιάσετε όλους;

Λιθρίνι φαγητό: Το λιθρίνι είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο ψάρι που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει τις μοναδικές του γεύσεις και υφές.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο ξιφία;

Μαγειρεύοντας ξιφία: Το μαγείρεμα του τέλειου ξιφία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και μερικές βασικές τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι παραμένει υγρό και γευστικό.

Νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει να δοθεί προτεραιότητα σε βρέφη υψηλού κινδύνου για ανοσοποίηση RSV 

RSV: Ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από RSV σε μεμονωμένα βρέφη, επιτρέποντας στοχευμένες στρατηγικές ανοσοποίησης.

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Πώς να μαγειρέψετε την τέλεια αθερίνα;

Αθερίνα μαγειρική: Το μαγείρεμα της αθερίνας, ενός μικρού και γευστικού ψαριού, είναι σχετικά εύκολο και μπορεί να οδηγήσει σε ένα νόστιμο γεύμα με ελάχιστη προσπάθεια.

Close Icon