Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θαλασσινό αλάτι Ιδιότητες: Πώς το θαλασσινό αλάτι θωρακίζει την υγεία του οργανισμού [vid]

Θαλασσινό αλάτι Ιδιότητες: Πώς το θαλασσινό αλάτι θωρακίζει την υγεία του οργανισμού [vid]

Θαλασσινό αλάτι Ιδιότητες: Η επαρκής λήψη νατρίου είναι σημαντική για την ισορροπία των σωματικών υγρών, την ενυδάτωση και την πέψη. Το θαλασσινό αλάτι είναι φυσικά πλούσια πηγή νατρίου, αλλά δεν χρειάζεται να καταναλώσετε θαλασσινό αλάτι για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε νάτριο. Οι μη γαστρονομικές χρήσεις του, όπως η προσθήκη του στο μπάνιο, μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του δέρματός σας και να σας προσφέρουν επιπλέον οφέλη.

Δεδομένου ότι το χλωριούχο νάτριο (αλάτι) έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, είναι απαραίτητο να το καταναλώνετε μέσω τροφών, αλλά σε ορισμένες ποσότητες. Βάσει ισχυρισμών το θαλασσινό αλάτι, ειδικότερα, έχει επιπλέον οφέλη – σε σύγκριση με το κοινό επιτραπέζιο άλας. Ωστόσο, λίγα εκ των οφελών του υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες. Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές αξιώσεις σχετικά με το θαλασσινό αλάτι.

Ενυδάτωση, αρτηριακή πίεση και άλλα

  • Γενικά, το αλάτι μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης στο σώμα και να βοηθήσει την αρτηριακή πίεση. Δεδομένου ότι το νάτριο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ισορροπία των σωματικών υγρών, η ανεπάρκεια σε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ειδικά κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης.
  • Η σωστή ισορροπία των υγρών στο σώμα είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

 

Πέψη

  • Μερικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση θαλασσινού αλατιού αναμεμιγμένου με χλιαρό νερό βοηθά στην πέψη. Το χλωρίδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή στομαχικού οξέος και το χλωριούχο νάτριο (αλάτι) διευκολύνει την απορρόφηση και τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στο έντερο αφού έχουν διαλυθεί κατά τη διάρκεια της πέψης.
  • Ειδικότερα, μια μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης θαλασσινού νερού σε 54 ενήλικες που προετοιμάζονται για κολονοσκόπηση. Εκείνοι που έκαναν συγκεκριμένες στάσεις γιόγκα και έπιναν 2 φλιτζάνια (480 ml) νερού με 4,5 γραμμάρια αλατιού εμφάνισαν κινήσεις του εντέρου πριν από την ιατρική διαδικασία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το θαλασσινό νερό από μόνο του βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου.
  • Επιπλέον, ενώ το πόσιμο θαλασσινό αλάτι αναμεμιγμένο με νερό μπορεί να βοηθήσει την πέψη σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση υπερβολικού θαλασσινού νερού μπορεί να σας οδηγήσει σε περίσσεια κατανάλωση άλατος. Έτσι, η λήψη επαρκούς νατρίου από άλλες πηγές είναι πιθανώς αρκετή για να υποστηρίξει την πεπτική λειτουργία.

 

Υγεία και φλεγμονή του δέρματος

  • Η λήψη θαλασσινού λουτρού θεωρείται ότι μειώνει την ξηρότητα και τη φλεγμονή του δέρματος. Συχνά συνίσταται η προσθήκη 1 φλιτζανιού αλατιού στο μπάνιο για να ανακουφίσει το ερεθισμένο από το έκζεμα δέρμα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς και αν τα λουτρά θαλασσινού αλατιού βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος.
  • Επιπλέον, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις χλωριούχου νατρίου στο σώμα και το δέρμα μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των ανοσοκυττάρων που οδηγούν στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που σχετίζονται με το ξηρό και φαγούρα δέρμα. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το γεγονός πως τα λουτρά θαλασσινού αλατιού βελτιώνουν τον ερεθισμό του δέρματος μπορεί σε μεγάλο βαθμό να εξαρτάται από τη σύνθεση των μεταλλικών αλάτων. Καθώς, τα θαλασσινά άλατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, μπορεί να είναι βοηθητικά, εάν προστεθούν στα λουτρά, για όσους έχουν δερματικά προβλήματα.

 

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση είναι το φυσικό "φάρμακο" για τον οργανισμό

Στρώμα ύπνος: Κοιμηθείτε καλά και διατηρήστε νεανική την επιδερμίδα σας

Γαριδομακαρονάδα με λιγκουίνι γρήγορη και εύκολη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποκαλύφθηκε πιθανή συσχέτιση μεταξύ τατουάζ και λεμφώματος

Η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει τώρα σε μελέτες για το εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου. Θέλουν, επίσης, να κάνουν περαιτέρω έρευνα για άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες για να δουν αν υπάρχει σχέση με τα τατουάζ.

Λόγοι που τα αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σήμερα

Αναπνευστικά προβλήματα: Οι επαγγελματικές εκθέσεις σε αναπνευστικούς κινδύνους, όπως σκόνη, χημικές ουσίες, αναθυμιάσεις και αλλεργιογόνα, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του αναπνευστικού.

Close Icon