Συμπτώματα

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις ιώσεις -οδηγός ενημέρωσης

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις ιώσεις -οδηγός ενημέρωσης

Όταν έρχεται ο χειμώνας συνήθως φέρνει μαζί του τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και διάφορες άλλες εποχιακές ιώσεις που ταλαιπωρούν όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτου ηλικίας. Η αντιμετώπιση κάθε ίωσης είναι μόνο η συμπτωματική θεραπεία, δηλαδή αντιμετωπίζουμε το κάθε σύμπτωμα χωριστά. Παρακάτω σας παρουσιάζω γενικά συμπτώματα των ιώσεων και την αντιμετώπιση τους.

Τι είναι οι ιοί;

Είναι μικροσκοπικοί μικροοργανισμοί με σφαιρικό ή πολύγωνο  σχήμα που όμως δεν αποτελούν αυτόνομες μονάδες, αλλά βρίσκονται σε πλήρη εξάρτηση από ζωντανό οργανισμό.  Εισβάλλουν μέσα στα κύτταρα άλλων οργανισμών όπου και πολλαπλασιάζονται , με συνέπεια την εκδήλωση διαφόρων νόσων, των ιώσεων.

Τι είναι ίωση;

Ίωση είναι η νόσος που είναι το αποτέλεσμα της προσβολής του οργανισμού από τους ιούς. Από την στιγμή που ο ιός θα μπει στο κύτταρο, ενεργοποιούνται διάφοροι μηχανισμοί που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση του ιού. Εάν όμως αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο ιός πολλαπλασιάζεται μέσα στο κύτταρο το οποίο και δυσλειτουργεί ή καταστρέφεται. Κατόπιν πολλαπλά αντίγραφα του ιού εξαπλώνονται και στα διπλανά κύτταρα, ενώ στη συνέχεια περνούν στην κυκλοφορία και τότε ο οργανισμός εκδηλώνει την αρρώστια.

Πόσο επικίνδυνες είναι οι ιώσεις;

Σήμερα είναι γνωστά περισσότερα από 500 είδη ιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι αντίστοιχα μπορούν να προκαλούν διαφορετικά είδη νόσων, από τις πιο απλές και ακίνδυνες έως και απειλητικές  για την ζωή. Ευτυχώς όμως στην συντριπτική  πλειοψηφία όταν μιλούμε  για ιώσεις  εννοούμε κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού (απλό κρυολόγημα) με συμπτώματα όπως βήχας, συνάχι ή πυρετός ή του γαστρεντερικού (έμετος διάρροια), οι  οποίες είναι αυτοπεριορισμένες και με  ολιγοήμερη διάρκεια.

Πόσες φορές το χρόνο μπορεί να κρυολογήσω;

Πολλές. Για το κοινό κρυολόγημα, ο μέσος όρος έχει υπολογιστεί ότι είναι περίπου τρεις τέτοιες ιώσεις κάθε χρόνο.

Ποιος δεν έχει περάσει κάποια ίωση τους τελευταίους μήνες;

Γιατί αρρωσταίνουμε

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι αρρωσταίνουμε από το κρύο. Το μόνο, όμως, που μπορούμε να πάθουμε αν εκτεθούμε σε έντονο ψύχος χωρίς να υπάρχουν ιοί στο περιβάλλον είναι κρυοπαγήματα και όχι λοίμωξη. Το κρύο καθαυτό δεν προκαλεί ούτε συνάχι ούτε πονόλαιμο ούτε βήχα ούτε πυρετό. Συνήθως αρρωσταίνουμε τις ημέρες εκείνες που υπάρχει πτώση της θερμοκρασίας γιατί  δημιουργούνται, στον οργανισμό κατάλληλες συνθήκες ώστε  να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη. Συγκεκριμένα, με την πτώση της θερμοκρα¬σίας ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού, με συνέπεια , ο οργανισμός να  γίνεται ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω του. Επίσης με το κρύο οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους και η μετάδοση των  ιών  από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ευκολότερη.

Γιατί τον χειμώνα οι ιώσεις είναι συχνότερες;

Η αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης το χειμώνα είναι ο κυριότερος παράγοντας που ευνοεί την μετάδοση των ιώσεων, αφού λόγω του κρύου ευνοείται η στενή επαφή πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους Ο αερισμός των χώρων (σπίτι, εργασία, σχολείο) δεν είναι επαρκής αλλά και η ατομική υγιεινή κυρίως το πλύσιμο των χεριών- γίνεται με μικρότερη συχνότητα από ότι το καλοκαίρι.

«Τι έχω; Γρίπη ή κρυολόγημα;»

Υπάρχουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στις οποίες συμπεριλαμβάνονται απλές ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα που εκδηλώνεται συνήθως με συνάχι, αλλά υπάρχουν και άλλες ιώσεις, όπως η γρίπη, η οποία είναι σοβαρότερη πάθηση και προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Στη γρίπη έχουμε λιγότερο συνάχι, αλλά περισσότερη κακουχία και συχνά υψηλό πυρετό, βήχα και μερικές φορές δύσπνοια. Οι ενοχλήσεις της γρίπης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια (μπορεί να κρατήσουν εφτά με δέκα ημέρες), σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, που είναι μια πάθηση ολίγων ημερών (μέχρι και τρεις ημέρες).

Χαρακτηριστικά του ιού της γρίπης

Η γρίπη μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή παγκόσμιων επιδημιών, που ονομάζονται πανδημίες και οφείλονται σε μεγάλες αντιγονικές αλλαγές του ιού τύπου Α, που ονομάζονται αντιγονικές μεταθέσεις και είναι ανεξάρτητες από εποχές. Τέτοιες αντιγονικές αλλαγές συμβαίνουν περιστασιακά και τότε εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος του ιού, εναντίον του οποίου δεν υπάρχει ανοσία. Ως εκ τούτου, προσβάλλονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και μπορεί να έχουμε μία πανδημία γρίπης. Οι συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα σε φτωχές χώρες, ευνοούν αυτές τις μεταλλάξεις του γενετικού υλικού, διότι άνθρωποι και ζώα έρχονται σε πολύ στενή επαφή.

Μεταδίδονταν η γρίπη από τα ζώα στους ανθρώπους

Υπάρχουν 3 αντιγονικοί τύποι του ιού της γρίπης ο Α, ο Β και ο C.Ο τύπος Α προσβάλει διάφορα ζώα όπως άγρια πτηνά, οι χοίροι, οι πάπιες, τα κοτόπουλα, κ.ά. Τα άγρια πτηνά συνήθως δε νοσούν, σε αντίθεση με τα οικόσιτα, όπως τα κοτόπουλα, οι πάπιες και οι γαλοπούλες, που μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρή νόσο εάν μολυνθούν. Επίσης, οι χοίροι παρουσιάζουν συμπτώματα όμοια με αυτά των ανθρώπων, όπως βήχα, πυρετό και καταρροή. Η νόσος σπάνια μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους.

Γιατί είχαμε πολλούς θανάτους στο παρελθόν

Οι συνθήκες διαβίωσης της τότε εποχής η οποία σήμερα παρομοιάζεται στις υποσαχάριες χώρες όπου υπάρχουν πολλοί θάνατοι ακόμα και με νοσήματα τα οποία έχουν εξαλειφτεί στους δικούς μας πολιτισμούς, η ανακάλυψη των αντιβιοτικών και η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης έχουν καταστήσει δυνατό την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων.

Μπορεί να προληφθούν οι ιώσεις;

Η πρόληψη των ιώσεων είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς συνήθως δεν γνωρίζουμε την παρουσία του ιού. Σίγουρα δεν μπορούμε προληπτικά και μόνον να απομονώσουμε το παιδί μας από το να ζει και να χαίρεται κάθε στιγμή τη ζωή του.  Άλλωστε, έτσι θα αποκτήσει σταδιακά αντισώματα, ώστε να μπορεί να  αντιμετωπίζει ο οργανισμός του κάποιους ιούς.

Πως μεταδίδεται ο ιός

Οι συνηθέστερες ιώσεις του αναπνευστικού όπως και αυτός της νέας γρίπης μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, κυρίως με τα μολυσμένα από τους ιούς σταγονίδια που διασπείρονται στον αέρα όταν ένας ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Επιπλέον μπορούν να μεταδοθεί  έμμεσα με το άγγιγμα του προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα) μετά την μόλυνση των χεριών (π.χ. με χειραψία) ή με την επαφή με αντικείμενα (π.χ. χαρτομάντιλα, ποτήρια) που φέρουν μολυσμένες εκκρίσεις . Σε χώρους συγχρωτισμού, όπως σχολεία, πλοία, ξενοδοχεία και  νοσοκομεία.

Αν εκτεθώ σε περιβάλλον με ιούς, είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσω;

Όχι απαραίτητα. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος και το φορτίο του ιού,(ορίζεται η ποσότητα των ιών που βρίσκεται σε ένα περιβάλλον.Όσο περισσότεροι ιοί υπάρχουν τόσο πιο επικίνδυνο είναι το περιβάλλον) καθώς και από την ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου. Κάποιοι άνθρωποι είναι ανθεκτικοί σε τέτοιες ιώσεις και κάποιοι άλλοι πιο ευάλωτοι. Μπορεί κάποιος να μην πάθει τίποτα, ένας άλλος να κολλήσει την ίωση και να την περάσει ελαφρά «στο πόδι» και κάποιος τρίτος πιο βαριά στο κρεβάτι. Έχουν βρεθεί ορισμένοι βιολογικοί λόγοι που σχετίζονται κυρίως με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Υπάρχουν, όμως, και οι επιδημιολογικοί λόγοι. Η έκθεση σε τέτοιες λοιμώξεις διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα -για παράδειγμα- με το επάγγελμά του. Η παρουσία, επίσης, παιδιών στο σπίτι αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης λοιμώξεων, κυρίως ιογενών.

Πότε κολλάει μια ίωση;

Αν έρθετε σε επαφή με κάποιον που έχει ιογενή λοίμωξη, είναι πιο επικίνδυνο να κολλήσετε κι εσείς λίγες ώρες πριν… το μάθει κι ο ίδιος, δηλαδή πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα κύρια συμπτώματα, καθώς επίσης και την πρώτη και δεύτερη ημέρα της εξέλιξης της ασθένειας. Μετά, μειώνεται η πιθανότητα της μετάδοσης, γιατί ο ιός στο μεταξύ αποδυναμώνεται.

Χρόνος επώασης της νόσου

1-4 ημέρες απαιτούνται για την έναρξη των συμπτωμάτων

Η μετάδοση γίνεται

Ενήλικες μία μέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και 5-7 ημέρες μετά.

Παιδιά 2-3 ημέρες πριν 8-10 ημέρες μετά.

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι τα εξής:

 • Πονοκέφαλος
 • Πονόλαιμος
 • Πόνος στα άκρα ή στις αρθρώσεις
 • Βλέννες στη μύτη.
 • Διάρροια-εμετός.κοιλιακός πόνος σε ορισμένους ασθενείς.
 • Πυρετό <38 βαθμών. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα για το λόγο αυτό συστήνεται και η παραμονή τους στο σπίτι

Εργαστηριακή διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με ειδικές εξετάσεις που γίνονται στο ινστιτούτο Παστέρ, αφού λάβουμε από τον ασθενή ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις .Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο μέθοδοι ταχείας διάγνωσης, που ανιχνεύουν τους ιούς της γρίπης  εντός 30 λεπτών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Διάρκεια της νόσου

Η διάρκεια της νόσου είναι 3-4 ημέρες για τους ενήλικες ενώ στα παιδιά είναι λίγο περισσότερο έως 7 ημέρες.

Μπορεί να ξαναρρωστήσουμε

Όχι γιατί ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα.

Χρειάζεται να κλείσουν τα σχολεία

Δεν έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι τέτοιου είδους πρακτικές βελτιώνουν ή προλαμβάνουν την πανδημία της γρίπης.

Ποιές είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου

1. Τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις ιώσεις;

 • Πρώτον, ο οργανισμός των παιδιών δεν έχει αναπτύξει ακόμη πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι είναι ευπρόσβλητα σε   μεγαλύτερο φάσμα ιών. Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας αποκτά πρόσθετη ανοσία στους ιούς αυτούς και έτσι  γινόμαστε λιγότερο επιρρεπείς στις λοιμώξεις.
 • Δεύτερον, η μετάδοση των ιών είναι πιο  εύκολη στα παιδιά λόγω του συγχρωτισμού τους στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο

Σημείωση

Γα παιδιά μεταδίδουν ιούς πιο εύκολα από τους μεγάλους, επειδή σκουπίζουν τη μύτη με τα χέρια τους, τα  οποία δεν πλένουν συχνά, κι επειδή έχουν περισσότερη σωματική επαφή με φίλους, γονείς κλπ.

2. Έγκυες γυναίκες είναι υψηλού κινδύνου για επιπλοκές. Οι έγκυοι έχουν λιγότερο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά στο τρίτο τρίμηνό της κύησης(από την 27η ως την 40ή εβδομάδα). Αν είστε έγκυος και παρουσιάζετε συμπτώματα, απευθυνθείτε αμέσως στους γιατρούς.

3. Άτομα με πνευμονοπάθειες ασθένειες στο ήπαρ, καρδιολογικά ή νευρολογικά προβλήματα, άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, διαβητικοί, όσοι νοσηλεύθηκαν για άσθμα τα τελευταία τρία χρόνια. ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών).

Γενικά οι ακραίες ηλικίες έχουν πρόβλημα για το λόγο της μη καλής επικοινωνίας, αισθήματος δίψας κλπ.

Πως θεραπεύεται

Η θεραπεία των απλών ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος είναι συμπτωματική

Δηλαδή πρέπει να αντιμετωπίστε ένα-ένα τα συμπτώματα. Αν έχετε πυρετό, θα πάρετε αντιπυρετικά. έντονο συνάχι, θα πάρετε αποσυμφορητικά κλπ. Στη διάθεσή μας υπάρχουν αντιικά φάρμακα τα οποία βοηθούν να περάσει η νόσος πιο γρήγορα. Προσοχή στη χρήση τους.

Τι σημαίνει αντοχή στα αντιβιοτικά

Αν μια θεραπεία δεν γίνει σωστά δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη του μικροβίου στο αντιβιοτικό με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται πιο επιθετικά.

Πότε συμβαίνει αυτό

 • Ολιγοήμερες θεραπείες παραβιάζοντας τις εντολές του γιατρού
 • Λήψη φαρμάκων χωρίς συνταγή
 • Μη τήρηση ωραρίου
 • Μη σωστή δόση του φαρμάκου
 • Θεραπεία της γειτονιάς κλπ

Πόσο χρήσιμα είναι τα αντιβιοτικά στις ιώσεις

Αντιβίωση δίνεται μόνο αν η απλή ίωση εξελιχθεί σε δευτερογενή λοίμωξη, η οποία συχνότερα είναι βακτηριδιακή. Γενικά, οι ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος δημιουργούν κατάλληλο έδαφος για να πάθει κάποιος και δεύτερη λοίμωξη. Αν οι ενοχλήσεις που έχετε επιμείνουν  περισσότερο από μια εβδομάδα, τότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό, γιατί μπορεί τελικά να έχετε περάσει σε αυτή τη δεύτερη φάση, οπότε και να χρειάζεστε αντιβίωση.

Τι είναι ο βήχας

Αμυντικός μηχανισμός

Στις ιώσεις μπορεί να παρουσιαστεί βήχας, ο οποίος άλλοτε μπορεί να οφείλεται σε εκκρίματα που κατεβαίνουν από το φάρυγγα χαμηλά στο αναπνευστικό σύστημα, άλλοτε σε βρογχίτιδα , βρογχόσπασμο ή βρογχοπνευμονία. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να σας δει  γιατρός, προκειμένου να διαπιστώσει τον τύπο και την αιτιολογία του βήχα και να σας συστήσει την ανάλογη αγωγή που θα σας βοηθήσει να αποβάλετε τα εκκρίματα και όχι να καταστείλετε τον βήχα

Τι είναι ο πυρετός

Πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό

Ο πυρετός είναι ένα σημείο που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στον πυρετό δεν είναι αναγκαστικά κακό.

Βοηθάει ο πυρετός τον οργανισμό

Στην πραγματικότητα ο πυρετός μπορεί να βοηθά διότι:

 1. Συμβάλλει στην καταπολέμηση μικροβίων όπως τα βακτηρίδια και οι ιοί που αναπτύσσονται και ευδοκιμούν στις κανονικές θερμοκρασίες του σώματος
 2. Ενεργοποιεί το σύστημα άμυνας του οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα) που προστατεύει από μολύνσεις

Επομένως ο πυρετός είναι σύμμαχος και όχι εχθρός

Ο πυρετός δεν είναι αρρώστια, είναι σύμπτωμα (όπως, για παράδειγμα, ο βήχας) που οφείλεται σε  πολλά αίτια. Το κυριότερο από αυτά (ιδίως για τα παιδιά) είναι οι διάφορες λοιμώξεις είτε από μικρόβια είτε από ιούς.

Μπορεί, όμως ο πυρετός να είναι εκδήλωση και άλλων παθήσεων, ακόμη και αντίδραση σε φάρμακα

Επομένως, στο ερώτημα αν ο πυρετός είναι επικίνδυνος, η απάντηση είναι απλή και σαφής

Ο πυρετός από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος, επικίνδυνη όμως μπορεί να είναι η αίτια για την οποία το παιδί έχει πυρετό. Αν γνωρίζουμε., δηλαδή, ότι το παιδί κάνει πυρετό διότι έχει, π.χ., μία συνηθισμένη ίωση, ακόμη κ αι ο υψηλός πυρετός δεν πρέπει να μας ανησυχεί.

Τούτο φυσικά σημαίνει ότι το παιδί με τον πυρετό πρέπει να εξετασθεί από τον παιδίατρο του, για να διαπιστώσει εκείνος την αίτια του πυρετού.

Πότε έχουμε πυρετό

Η κανονική θερμοκρασία του σώματος θεωρείται ότι είναι 37* (βαθμοί Κελσίου). Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μια αρκετά σημαντική ατομική διακύμανση της κανονικής θερμοκρασίας. Επίσης η θερμοκρασία του σώματος παρουσιάζει μια διακύμανση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Το απόγευμα και νωρίς το βράδυ έχει τάση να είναι ψηλότερη και συνήθως είναι χαμηλότερη στο μέσο της νύχτας.

Η θερμοκρασία μπορεί να ληφθεί από το ορθό, τη μασχάλη και από το στόμα. Λόγω του ότι υπάρχει διακύμανση της θερμοκρασίας έως και ένα βαθμό θα πρέπει να λαμβάνετε πάντοτε από το ίδιο σημείο.

Υψηλός πυρετός θεωρείτε όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40,5 βαθμούς κελσίου

Πως αντιμετωπίζεται

 • Με την χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων τα οποία κυκλοφορούν με την μορφή σιροπιού, υπόθετων, σταγόνες, χάπια κλπ.
 • Σε θερμοκρασία <38,3 δεν δίνουμε αντιπυρετικά εκτός αν το παιδί αισθάνεται δυσφορία. Απαγορεύεται η ασπιρίνη για την αντιμετώπιση του πυρετού σε παιδία λόγω του συνδρόμου  ReyeΧρησιμοποιούμε παρακεταμόλη, ιβουπροφένη.
 • Αποφεύγετε την υψηλή θερμοκρασία στο δωμάτιο όπως και το σκέπασμα .Μόνο στην περίπτωση που έχει ρίγος το κάνουμε αυτό.
 • Δίνουμε πολλά υγρά χωρίς όμως να το πιέζουμε.

Μπορεί να φάει αν θέλει και δεν υπάρχει άλλος λόγος (έμετος) που να το αποτρέπει αυτό αποφεύγοντας τις πολύ λιπαρές και δύσπεπτες τροφές.

Οδηγίες χρήσης αντιπυρετικών φαρμάκων

 • Το δίνουμε στη σωστή δοσολογία. Αν δεν την γνωρίζουμε συμβουλευόμαστε τον γιατρό. Υπερβολικές ποσότητες ή μικρότερες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.
 • Το αντιπυρετικό είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι. Προσοχή στην ημερομηνία λήξεως κάθε φορά που χρησιμοποιείται ένα φάρμακο.
 • Μην μεταφέρεται φάρμακα από το ένα κουτί σε άλλο.
 • Αν το παιδί κάνει εμετούς προτιμάμε το υπόθετο
 • Αν αμέσως μετά την χορήγηση κάνει έμετο επαναλαμβάνουμε την δόση
 • Αν έχει περάσει λίγη ώρα, δεν γνωρίζουμε πόσο φάρμακο έχει απορροφηθεί για το λόγο αυτό βλέπουμε αν εξακολουθεί να έχει πυρετό και αν ναι του δίνουμε αντιπυρετικό άλλου τύπου, αλλά μετά από μία ώρα.

Τι είναι η πνευμονία

Ο όρος πνευμονία αναφέρεται στη φλεγμονή των πνευμόνων από διάφορα αίτια, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει την προσβολή των πνευμόνων οπό μικροβιακούς παράγοντες. Τα μικρόβια φτάνουν στις πνευμονικές κυψελίδες αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και ενεργοποιούν την διαδικασία της φλεγμονής με αποτέλεσμα οι κυψελίδες που φυσιολογικό περιέχουν αέρα να γεμίζουν με υγρό και πύον και να διαταράσσεται έτσι η αναπνευστική λειτουργία. Εξαιτίας αυτού και καθώς η λοίμωξη μπορεί μέσω του αίματος να επεκταθεί και πέραν των πνευμόνων, η πνευμονία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Ομάδες που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κίνδυνου και κινδυνεύουν από τη νόσο.

 • Οι καπνιστές και τα άτομα που αναπνέουν ερεθιστικές ουσίες
 • Τα άτομα με κακή διατροφή και θρέψη.
 • Οι καταπονημένοι – μετεγχειρητικοί άρρωστοι.
 • Οι ασθενείς που πάσχουν οπό χρόνιο αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή άλλα πνευμονικά νοσήματα
 • Το άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Το άτομο με σιδηροπενική ή δρεπανοκυτταρική αναιμία.
 • Τα άτομα που έχουν υποστεί σπληνεκτομή.
 • Οι ανοσοκατασταλμένοι ( π.χ, ΑΙDS, θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή κορτιζόνη)
 • Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
 • Οι αλκοολικοί και οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
 • Οι κατακεκλιμένοι και οι ηλικιωμένοι.
 • Σχέση του καπνίσματος με την νόσο
 • Το κάπνισμα δημιουργεί αλλοιώσεις στο αναπνευστικό σύστημα, κάνοντας το πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις ιογενείς και βακτηριδιακές.

Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι που μπορούν να μας προφυλάξουν από μια ίωση

 • Ακολουθήστε μια  ισορροπημένη διατροφή, ιδιαίτερα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που αποτελούν  καλές πηγές της βιταμίνης  C(πορτοκάλια, ακτινίδια, πιπεριές κλπ), ώστε να ισχυροποιήσετε την άμυνα του οργανισμού  σας.
 • Φροντίστε να εξασφαλίζετε καλό αερισμό των κλειστών χώρων στους οποίους βρίσκεστε. Αερίζουμε καθημερινά το σπίτι για αρκετή ώρα κάθε μερα (ακόμη κι αν έχει κρύο).
 • Πλένετε καλά τα χέρια σας, καθώς έχει βρεθεί ότι το πλύσιμο των χεριών, μέσω των οποίων συχνά μεταφέρονται οι ιοί, βοηθά στην ελάττωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Οι  ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος μπορούν να επιβιώσουν αρκετές ώρες σε διάφορες επιφάνειες, όπως το τηλέφωνο κ.α. Αν ο ιός  κολλήσει στα δάχτυλα σας, εύκολα μπορείτε να τον εναποθέσετε στην αναπνευστική σας οδό, είτε αγγίζοντας τη μύτη σας είτε το στόμα σας.
 • Κρατάτε μια απόσταση  «ασφαλείας» περίπου 1 μέτρο όταν συζητάτε με άλλους, ώστε να  αποφεύγετε τα σταγονίδια που μπορεί να σας  μεταδώσουν ιούς.
 • Αποφεύγετε τις πολλές χειραψίες όταν υπάρχει έξαρση ιώσεων.
 • Άσκηση και περίπατος επαρκής ύπνος
 • Όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, χρησιμοποιούμε ένα χαρτομάντιλο και μετά το πετάμε στα σκουπίδια. Δεν το αφήνουμε οπουδήποτε, διότι αποτελεί πηγή μικροβίων. Αν δεν έχουμε χαρτομάντιλο χρησιμοποιούμε την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας.
 • Καθαρίζουμε τις επιφάνειες που αγγίζουμε με ένα αντιμικροβιακό  απορρυπαντικό(πχ χλωρίνη).  Προσοχή στην ανάμειξη των καθαριστικών

Δεν χρησιμοποιούμε προσωπικά αντικείμενα των άλλων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να καταπολεμήσετε τον επίμονο βήχα με εύκολο τρόπο χωρίς φάρμακα

Όταν τα συμπτώματα της αλλεργίας μοιάζουν με τα συμπτώματα της covid 19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρησμένες αμυγδαλές: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Η αμυγδαλίτιδα είναι μία κοινή ασθένεια που προκαλείται από φλεγμονή των αμυγδαλών, από τα δύο οβάλ δηλαδή «μαξιλαράκια» του ιστού στο πίσω μέρος του λαιμού. Στα βασικά συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας, που προσβάλλει ιδιαίτερα τα παιδιά, περιλαμβάνονται οι πρησμένες αμυγδαλές, ο πονόλαιμος, η δυσκολία στην κατάποση και ορισμένοι «κόμβοι» στους λεμφαδένες. Οι περισσότερες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας προκαλούνται […]

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πολλά συμπτώματα, από την ύπαρξη των οποίων αναγνωρίζεται από τον γενικό πληθυσμό η πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, δεν περιλαμβάνονται στα διαγνωστικά κριτήρια ή τα εργαλεία αξιολόγησης. Έτσι, η επικοινωνία μεταξύ ασθενών και ιατρών δυσχεραίνει, με αποτέλεσμα όταν αναζητούν ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της πάθησης να μην αναγνωρίζονται τα συμπτώματα ως δυσκοιλιότητα από τον γιατρό και […]

Ιγμορίτιδα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Έχω ιγμορίτιδα ή κρύωμα; Η μύτη μας αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό όργανο, η λειτουργία του οποίου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα άλλο. Υγραίνει και φιλτράρει τον αέρα και έχει άμεση επικοινωνία με τους παραρρίνιους κόλπους, τα ιγμόρεια, τους μετωπιαίους κόλπους, το σφηνοειδή και τις ηθμοειδείς κυψέλες. Όταν δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε, αυτό μας προκαλεί […]

Ποια σημάδια δείχνουν βακτηριακή λοίμωξη στο λαιμό

Ο στρεπτόκοκκος στον λαιμό είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να κάνει το λαιμό σας να σας πονάει και να τον νιώθετε πιο “τραχύ”. Είναι γενικά μια σχετικά σπάνια αιτία πονόλαιμου, αφού τα εμβόλια που γίνονται από παιδική ηλικία είναι αρκετά αποτελεσματικά. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως φλεγμονή των […]

Πως θα αντιμετωπίσω τον επίμονο παιδικό βήχα;

Η θεραπεία ενός παιδιού που έχει βήχα μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από όσο νομίζετε, ειδικά όσον αφορά στην επιλογή του σωστού τύπου φαρμακευτικής αγωγής. Παρακάτω δίνονται απαντήσεις σε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις των γονιών σχετικά με τα φάρμακα για τον βήχα (π.χ. σιρόπι) και το κρυολόγημα στο παιδί: Ποια φάρμακα/σιρόπια για τον βήχα […]

Ποια συμπτώματα προκαλεί η χολή

Σε σύγκριση με άλλα όργανα του πεπτικού, όπως το στομάχι ή και το έντερο, η χοληδόχος κύστη είναι ένα «παραμελημένο» όργανο, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για τη λειτουργία του, τη σημασία του αλλά και για τα συμπτώματα που προκαλεί. Πού βρίσκεται και πού χρησιμεύει Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο […]

Θαυματουργό το μέλι για τον βήχα παιδιών

Στο περιοδικό Pediatrics γράφτηκε ότι το μέλι σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο,  αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του νυχτερινού βήχα των παιδιών, που οφείλεται σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά  το μέλι ως θεραπεία σε παιδιά  με νυχτερινό βήχα που οφείλεται   σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Ωστόσο  οι προηγούμενες […]

Υπέρηχοι στη θεραπεία της ρινικής σκολίωσης

Μάθετε τι είναι η σκολίωση διαφράγματος, πως γίνεται η διάγνωση της και ποια η θεραπεία με υπερήχους. Τι είναι το ρινικό διάφραγμα; Είναι το ανατομικό όριο που χωρίζει τα δυο ρουθούνια μέσα στη μύτη και αποτελείται από δυο τμήματα -ένα εξωτερικό κομμάτι από χόνδρο και ένα άλλο εσωτερικό από κόκαλο. Εάν το διάφραγμα έχει σκολίωση […]