Δυσκοιλιότητα

Τι προσφέρουν στον οργανισμό οι μπάρες δημητριακών;

Τι προσφέρουν στον οργανισμό οι μπάρες δημητριακών;

 

Σε όλους μας αρέσει να… τσιμπολογάμε, σχεδόν τόσο πολύ, όσο θέλουμε να χάσουμε και βάρος. Όμως, η συνήθειά μας να τρώμε μια λιχουδιά κάθε τόσο, μπορεί να μας «φορτώσει» με πολλές θερμίδες και πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά. Κι όμως, αν το κάνουμε σωστά, το τσιμπολόγημα μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της ενέργειάς μας και να μας εφοδιάσει με σημαντικά διατροφικά οφέλη.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr ο Διονύσης-Άδωνις Πάνος,Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονικός Υπεύθυνος Λόγω Διατροφής, Γλυφάδα Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Οι μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως αποτελούν τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπος για να βάλετε υγιεινά σνακ στη διατροφή των μεγάλων και μικρών, στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο, μετά τη γυμναστική ή στο γυμναστήριο.

Η επιλογή της μπάρας δημητριακών ως μικρογεύμα κατά τη διάρκεια της μέρας είναι μία πολύ θρεπτική επιλογή, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, μιας και εφοδιάζουν τον οργανισμό με το βασικό του καύσιμο, τη γλυκόζη.

Η πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών των δημητριακών εντοπίζεται στο φλοιό και το πίτουρο, στις δυο δηλαδή εξωτερικές στιβάδες οι οποίες απομακρύνονται κατά τη διαδικασία της άλεσης. Επομένως, τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν έως και 75% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα.

Επιπρόσθετα, οι μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως είναι πλούσιες σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμβάλλoντας στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και προάγοντας την καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο.
Έτσι, η πληθώρα των μπαρών δημητριακών ολικής αλέσεως στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά ενισχύει την πνευματική διαύγεια και ενεργοποιεί το μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της μέρας.

Επιπρόσθετα, η διατροφική αξία των μπαρών πολλαπλασιάζεται αν αναλογιστούμε τη διατροφική υπεροχή των δημητριακών ολικής αλέσεως:
➢ Είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά
➢ Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, οι σύνθετοι υδατάνθρακες σε συνδυασμό ταυτόχρονα με τις φυτικές ίνες των δημητριακών ολικής αλέσεως δημιουργούν πιο εύκολα και γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, καθώς επίσης το διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα τσιμπολογήματα και η κατανάλωση άλλων γλυκών και λιπαρών σνακ.
➢ Βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.
➢ Βοηθούν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, εφόσον οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως δημιουργούν άμεσα το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν την απορρόφηση και κατεπέκταση την αποθήκευση του λίπους των τροφών. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που τρώνε δημητριακά ολικής άλεσης έχουν πιο υγιές σωματικό βάρος και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνους που τα παραλείπουν ή επιλέγουν άλλες τροφές από τα δημητριακά. Επιπρόσθετα, μελέτες που αφορούν τα παιδιά δείχνουν ότι εκείνα που επιλέγουν να τρώνε συχνά δημητριακά ολικής άλεσης είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκα από αυτά που δεν τρώνε συχνά. Στοιχεία επίσης δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά δημητριακά ολικής άλεσης καταναλώνουν λιγότερο λίπος και λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των βιταμινών, και των ιχνοστοιχείων.
➢ Συμβάλλουν θετικά στην υγεία και ειδικότερα στις ενδεχόμενες προστατευτικές επιδράσεις κατά των στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (CHD) και ορισμένων τύπων καρκίνου. Σε μια προοπτική μελέτη σε περισσότερες από 34.000 γυναίκες ηλικίας 55-69 ετών στην Iowa, ΗΠΑ, τα άτομα που δήλωσαν ότι καταναλώνουν τουλάχιστον μια μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, είχαν ουσιαστικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από CHD από άτομα που δεν έτρωγαν σχεδόν καμία. Περαιτέρω στοιχεία από τη Μελέτη Υγείας των Νοσοκόμων έδειξαν ότι εκείνες οι γυναίκες που καταναλώνουν περίπου 2,7 μερίδες τροφίμων ολικής αλέσεως ημερησίως είχαν κατά 30% μειωμένο κίνδυνο για CHD έναντι των γυναικών που καταναλώνουν μόνο 0,13 μερίδες ανά ημέρα. Επιπλέον, η συστηματική κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως σχετίζεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.Τα προστατευτικά αποτελέσματα των προϊόντων ολικής αλέσεως επεκτείνονται στους διάφορους τύπους καρκίνου, ειδικά στον καρκίνο του κόλου. Τα ολικής αλέσεως προϊόντα είναι πλούσιες πηγές ζυμώσιμων υδατανθράκων, οι οποίοι μετασχηματίζονται από την εντερική χλωρίδα σε λιπαρά οξέα βραχέας αλύσου. Αυτά τα οξέα μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα ορισμένων καρκινογόνων παραγόντων. Οι ολικής αλέσεως ίνες αυξάνουν επίσης τον όρκο των κοπράνων και δεσμεύουν τις καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες αφαιρούνται γρήγορα από το έντερο προτού προκαλέσουν προβλήματα.

Συνεπώς, η καθημερινή κατανάλωσή των μπαρών δημητριακών ολικής αλέσεως αποτελεί μία θρεπτική επιλογή, η οποία μπορεί να συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]