Δυσκοιλιότητα

«Σαλάτα με τόνο,μαύρες ελιές και πλιγούρι» με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

«Σαλάτα με τόνο,μαύρες ελιές και πλιγούρι» με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

«Σαλάτα με τόνο, μαύρες ελιές και πλιγούρι» μία απολαυστική σαλάτα για μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία.

 

Προετοιμασία : 5 λεπτά

Μαγείρεμα : 15 λεπτά

Ανά μερίδα : 410 θερμίδες και 8,5 γρ. λιπαρά

 Υλικά για 4 μερίδες  

  • 200γρ. πλιγούρι Fytro
  • 360γρ. τόνο σε ελαιόλαδο (2 κονσέρβες)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα
  • 30 μαύρες ελιές κομμένες σε φέτες
  • 1 πράσινη πιπεριά σε κύβους
  • 2κ.σ. πάστα από λιαστές ντομάτες
  • Χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση: 

  1. Βράζουμε για 15 λεπτά το πλιγούρι Fytro σε άφθονο νερό. Το στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Αναμειγνύουμε τον τόνο, τα κρεμμυδάκια, τις ελιές και την πράσινη πιπεριά.
  3. Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και το χυμό λεμονιού και τα ρίχνουμε στο πλιγούρι.
  4. Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά.
  5. Σερβίρουμε αμέσως ή αφήνουμε στο ψυγείο για να φάμε τη σαλάτα αργότερα.

Διατροφικό σχόλιο:

Το πλιγούρι αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και αυτή η σαλάτα προσφέρει σημαντική ποσότητας φυτικών ινών (18γρ.). Παρουσιάζει επίσης χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη και για το λόγο αυτό συμβάλει σημαντικά στην εκπλήρωση του αισθήματος του κορεσμού. Στη σαλάτα αυτή περιλαμβάνονται επίσης πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και σύνθετοι υδατάνθρακες για την απαραίτητη ενέργεια.

Τη θρεπτική της παλέτα συμπληρώνουν οι φυτικές ίνες που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και το δίδυμο ω-λιπαρά -αντιοξειδωτικές ουσίες: λυκοπένιο, ολευρωπαίνη, βιταμίνες C και Ε, που εμφανίζουν αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες, θωρακίζοντας την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Για μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία μπορούμε να προσθέσουμε μερικά φύλλα βασιλικού.

 ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 1.895

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 47,38%

 

Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Σκουφά 32 Κολωνάκι, Αθήνα Τ.Κ. 10673, Τηλ: 210-3647517, Fax: 210-3617502

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]