Δυσκοιλιότητα

Τα οφέλη των διαιτητικών ινών στην υγεία

Τα οφέλη των διαιτητικών ινών στην υγεία

 

Παρόλο που οι φυτικές-διαιτητικές ίνες δεν αποτελούν κάποιο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, συνιστούν βασικό στοιχείο της καθημερινής μας διατροφής. Μάλιστα το γεγονός ότι οι φυτικές ίνες δεν απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στο μεταβολισμό των υπολοίπων βιολογικών μορίων.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr ο Διονύσης-Άδωνις Πάνος,Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονικός Υπεύθυνος Λόγω Διατροφής, Γλυφάδα Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Τι είναι οι διαιτητικές ίνες;

Οι διαιτητικές ίνες αποτελούν τα κυτταρινούχα (άπεπτα) μέρη της τροφής, τα οποία υποκινούν τις περισταλτικές κινήσεις των εντέρων, δηλαδή συνιστούν το βρώσιμο τμήμα των φυτών που δεν υφίσταται πέψη ή απορρόφηση από το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να περνάει στο παχύ έντερο. Στην παραπάνω κατηγορία εντάσσονται τα μη-υδατανθρακικά πολυσακχαρίδια (κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, κόμμεα, πηκτίνες), τα ολιγοσακχαρίδια (ινουλίνη), η λιγνίνη καθώς και ένας τύπος αμύλου που είναι γνωστό ως ανθεκτικό άμυλο (βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά πρωινού). Μάλιστα το όνομα του τελευταίου συστατικού οφείλεται στην ανθεκτικότητα όσον αφορά στην πέψη του στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να φθάνει αναλλοίωτο στο παχύ έντερο.

Πηγές διαιτητικών ινών

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα (αχλάδια, φράουλες, πορτοκάλια, μούρα, σταφίδες), στα λαχανικά (σκόρδο, κρεμμύδι, μπρόκολο, φασόλια, καλαμπόκι, αγκινάρα, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς), στα όσπρια (φακές, φασόλια) καθώς και στα προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά/ζυμαρικά, πλιγούρι, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι).

Κατηγορίες διαιτητικών ινών

Οι φυτικές ίνες διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, με κριτήριο τη διαλυτότητά τους στο νερό, σε διαλυτές και μη-διαλυτές και μάλιστα οι ποσότητες αυτών στα διάφορα τρόφιμα ποικίλουν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι διαλυτές ίνες βρίσκονται σε μεγαλύτερα ποσοστά στο κριθάρι, τη βρώμη, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, ενώ τα ολικής αλέσεως δημητριακά και το μαύρο ψωμί αποτελούν πλούσιες πηγές αδιάλυτων ινών.

Διαιτητικές ίνες και υγεία

Κατά μήκος του παχέος εντέρου οι φυτικές ίνες υφίσταται μερική ή πλήρη ζύμωση από τα εντερικά βακτήρια, προϊόντα της οποίας είναι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και τα διάφορα αέρια. Η συνδυασμένη δράση της διαδικασίας της ζύμωσης και των παραγόμενων προϊόντων εξηγεί τα ευεργετικά αποτελέσματα των διαιτητικών ινών στην υγεία.

Φυσιολογικές επιδράσεις διαιτητικών ινών

Λειτουργία γαστρεντερικού σωλήνα

Οι φυτικές ίνες, κατά κύριο λόγο οι αδιάλυτες, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων και μειώνοντας το χρόνο διέλευσης της τροφής από το γαστρεντερικό σωλήνα και μάλιστα η παρατηρούμενη δράση είναι μεγαλύτερη, όσο αυξάνεται η πρόσληψη νερού.
Επιπλέον τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγονται κατά τη διαδικασία ζύμωσης των διαιτητικών ινών αποτελούν πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου και πιθανότατα λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των ογκοκυττάρων του γαστρεντερικού σωλήνα.
Εξαιτίας της βελτίωσης όσον αφορά στη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα, οι διαιτητικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων και πιθανότατα διαδραματίζουν προστατευτικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επίπεδα γλυκόζης αίματος

Οι διαλυτές ίνες δύναται να επιβραδύνουν την πέψη και απορρόφηση των υδατανθράκων και παρεπόμενα να μειώσουν την παρατηρούμενη αύξηση της γλυκόζης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος (μεταγευματικό στάδιο) καθώς και την απόκριση στην ινσουλίνη. Το παραπάνω φαινόμενο είναι ιδιαίτερα επωφελές στην περίπτωση των διαβητικών ΙΙ ασθενών, καθώς επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης αίματος.

Επίπεδα χοληστερόλης αίματος

Σύμφωνα με ευρήματα επιδημιολογικών μελετών, οι φυτικές ίνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, λόγω της θετικής επίδρασης αυτών στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από κλινικές έρευνες. Μάλιστα οι κολλώδεις ίνες όπως οι πηκτίνες, η βρώμη, το πίτουρο συμβάλλουν στη μείωση της ολικής και της <<κακής>> LDL χοληστερόλης ορού, ενώ έρευνες δείχνουν ότι μία διατροφή πλούσια σε μίγμα ινών δρα προστατευτικά στην εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Άλλα οφέλη

Πέρα από τα παραπάνω σημαντικά οφέλη των διαιτητικών ινών στην υγεία που αφορούν στα επίπεδα γλυκόζης, στο λιπιδαιμικό προφίλ και στη δυσκοιλιότητα, οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο της προσλαμβανόμενης τροφής, χωρίς να συνεπάγονται επιπλέον θερμίδες. Επομένως οδηγούν στο αίσθημα του κορεσμού και με αυτόν τον τρόπο βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Επομένως για να επωφεληθούμε από τις διαιτητικές ίνες στη διατροφής μας θα πρέπει να περιλάβουμε όλες τις κατηγορίες ινών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως δε μας παρέχει μόνο την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών, αλλά επιπλέον και άλλα συστατικά, τα οποία από κοινού με τα υπόλοιπα οδηγούν σε καλή υγεία. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]