Δυσκοιλιότητα

Το κεφίρ συμβάλλει στην μακροζωία

Το κεφίρ συμβάλλει στην μακροζωία

Το κεφίρ είναι μια ειδική παραδοσιακή συνταγή που καταναλώνουν εδώ και αιώνες οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. Αποτελεί γαλακτοκομικό ποτό με ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες που οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς. Τι είναι το κεφίρ; Ποιές είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες;

Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr η Ελένη Φουσέκα διαιτολόγος –διατροφολόγος -Απόφοιτη από την Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής στο Τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας του Α-ΤΕΙ Θες/νίκης.Επιστημονικός συνεργάτης Meddiatrofi.

Παρασκευάζεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κτλ.) και η διαδικασία παραγωγής του περιλαμβάνει τη ζύμωση του γάλακτος με τους «σπόρους» του κεφίρ. Μια ποικιλία φιλικών βακτηριδίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι.

Οι «σπόροι» του κεφίρ είναι μια μάζα βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη. Η μικροβιολογία των σπόρων του κεφίρ είναι πολύ σύνθετη. Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα των σπόρων του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα kefiran.

Το γάλα αποκτά μεγαλύτερη βιολογική αξία με τη ζύμωση και όπως αυξάνεται η βιολογική αξία της πρωτεΐνης του γάλακτος όταν μεταβληθεί σε γιαούρτι, το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσμα συμβαίνει όταν το γάλα μεταβληθεί με τη ζύμωση σε κεφίρ.

Το κεφίρ είναι ένα φυσικό προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν, όπως το αριάνι και το ξινόγαλα, που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό, βελτιώνοντας τη λειτουργία του εντέρου και βοηθώντας την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας. Περιέχει ευεργετικά βακτήρια και ζύμες που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου, λόγω του γάλακτος που περιέχει, που συμβάλλουν στην υγεία του νευρικού συστήματος, στην σωστή ανάπτυξη των κύτταρων και τη συντήρηση του σώματος και στην παραγωγή ενέργειας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως Β1 και Β12, βιοτίνη, φολλικό οξύ αλλά και βιταμίνη C. Είναι μια πλήρως ισορροπημένη τροφή και η συχνή χρήση του συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι Καυκάσιοι το θεωρούσαν «δώρο Θεού». Έπιναν κεφίρ αντί για νερό και έτρωγαν συμπυκνωμένο κεφίρ αντί για επιδόρπιο και σε αυτό αποδίδουν την μακροζωία τους. Δεν έχουν τις γνωστές εκφυλιστικές αρρώστιες της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας και η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τα 110 χρόνια.

Η χρήση του κεφίρ μπορεί να βοηθήσει και να ανακουφίσει όλες τις εντερικές διαταραχές, να προωθήσει την κίνηση των εντέρων και να δημιουργήσει ένα υγιές πεπτικό σύστημα, απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα.

Από τις καλύτερες προβιοτικές τροφές, επιδρά σε όλο το σώμα και βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους.

Ευεργετικές ιδιότητες:

  • Συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου
  • Αναστέλλει την ανάπτυξη κολοβακτηριδίων και γενικά τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου, προσφέροντας προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά
  • Βοηθά σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος
  • Βοηθά στην κυτταρική αναζωογόνηση, αποτοξίνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού
  • Προσφέρει φυσική αντιβιοτική δράση
  • Τα αμινοξέα που περιέχει βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος
  • Αποτελεί άριστο διαιτητικό προϊόν, γιατί περιέχει λίγα λιπαρά και θερμίδες και συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους
  • Βοηθά στην καταπολέμηση καταστάσεων όπως η αναιμία
  • Η συχνή κατανάλωση του συμβάλλει στην προστασία από αρτηριοσκλήρυνση και υπέρταση
  • Αποτελεί δροσιστικό ποτό, ανεκτό από όλους, ακόμα και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη

Παρότι η παρασκευή του βασίζεται στο γάλα, περιέχει ελάχιστη λακτόζη, και αυτό γιατί οι ζύμες και τα βακτήρια της καλλιέργειας του κεφίρ, καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος.

Απολαύστε τα σαν δροσιστικό ποτό ή ως επιδόρπιο (συμπυκνωμένο κεφίρ), χρησιμοποιήστε το αντί για γάλα σε διάφορες συνταγές όπως μπισκότα, πίτες, παγωτό ή γλυκά όπως μηλόπιτα. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σαν ξινή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες.

Μπορείτε να βρείτε στην αγορά έτοιμο ρόφημα κεφίρ ή ακόμα και να το παρασκευάσετε εύκολα και ανέξοδα στο σπίτι σας με την χρήση «σπόρων» κεφίρ που θα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Καλλιέργεια κεφίρ στο σπίτι

Αναλογία κεφίρ γάλακτος 1:10

Βάλτε 50 γρ. από τους «σπόρους» του κεφίρ σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Προσθέστε ½ λίτρο γάλα, κατά προτίμηση αγελαδινό (πλήρες ή χαμηλό σε λιπαρά), το βάζο δεν πρέπει να είναι γεμάτο έως πάνω, και κλείστε το καλά.

Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες και μακριά από άμεσο ηλιακό φως. Όσο πιο πολύ αφήνετε τους «σπόρους» κεφίρ μέσα στο γάλα, τόσο πιο παχύρευστο και όξινο θα γίνεται. Γενικά μην το αφήνετε λιγότερο από 12 ώρες και περισσότερο από 3 ημέρες.

Στη συνέχεια περάστε το από ένα πλαστικό σουρωτήρι, όχι μεταλλικό γιατί με την συνεχή χρήση ψήγματα μετάλλων επικάθονται επάνω στο «σπόρο» του κεφίρ. Το υγρό που θα πάρετε είναι το πόσιμο κεφίρ.

Βάλτε το σε ένα γυάλινο μπουκάλι και φυλάξτε το στο ψυγείο. Θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 2-3 μέρες.

Αυτό που θα μείνει στο σουρωτήρι είναι ο «σπόρος» του κεφίρ που θα χρησιμοποιήσετε για τις επόμενες καλλιέργειες.

Ξεπλύνετε καλά το βάζο και τους «σπόρους» του κεφίρ μέσα στο σουρωτήρι με άφθονο κρύο νερό και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.

Θα παρατηρήσετε πως μετά από κάθε καλλιέργεια, ο «σπόρος» σιγά σιγά θα πολλαπλασιάζεται. Όσο περισσότερο «σπόρο» χρησιμοποιείται, τόσο πιο παχύρευστο θα γίνετε το κεφίρ. Έτσι ή θα αυξήσετε την ποσότητα του γάλακτος ή θα αφαιρέσετε λίγο από την ποσότητα του «σπόρου», την όποια ή θα φυλάξετε ή θα δώσετε σε κάποιον άλλο για καλλιέργεια.

Μπορείτε να κανονίσετε την γεύση και τη σύσταση του κεφίρ κατά την καλλιέργεια. Αν θέλετε το κεφίρ που θα παρασκευάσετε αραιότερο, αφήστε το λιγότερο χρόνο και αν το θέλετε πυκνότερο αφήστε περισσότερους «σπόρους». Οι «σπόροι» πρέπει πάντα να καλύπτονται από γάλα.

Αν θέλετε να διακόψετε για λίγες μέρες την καλλιέργεια του κεφίρ, μπορείτε να φυλάξετε τον «σπόρο» σε μια μικρή ποσότητα γάλακτος μέσα στο ψυγείο για περίπου 10-15 ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]