Δυσκοιλιότητα

Συνταγή της ημέρας: Σαλάτα «Απίσχνανσις» απο τον Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας: Σαλάτα «Απίσχνανσις» απο τον Δημήτρη Γρηγοράκη

Σαλάτα «Απίσχνανσις» με λαχανικά,πλιγούρι και σταφίδες.

Μία ζεστή σαλάτα γεμάτη από τη γενναιοδωρία της ελληνικής φύσης.

Χρόνος προετοιμασίας: 5΄

Χρόνος μαγειρέματος: 25΄

 

Υλικά για 4 μερίδες

1 φλ. σταφίδες

250gr πλιγούρι

1κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια

1κ.σ. τριμμένο κάρι

Λίγη κανέλα

2 ντομάτες ψιλοκομμένες

75ml κύβος λαχανικών με 25% λιγότερο αλάτι

1 κουταλιά ψιλοκομμένο κόλιανδρο

Μαύρο πιπέρι

 Εκτέλεση

  1. Μαγειρεύουμε το πλιγούρι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας όλη την ώρα. Όταν το κρεμμύδι αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 5΄. Προσθέτουμε το κάρι και την κανέλα και μαγειρεύουμε για ακόμη 2΄.
  3. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον κύβο λαχανικών, το φρέσκο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε χωρίς καπάκι για 15΄ ή μέχρι να γίνει μία πυκνή σάλτσα.
  4. Αναμιγνύουμε το πλιγούρι με το μίγμα λαχανικών και τον κόλιανδρο.
  5. Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή

Πρόταση σερβιρίσματος: Η σαλάτα αυτά είναι πιο γευστική με λεμόνι και το μαλακό κάρι την κάνει πιο πικάντικη. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι για να ενισχύσουμε τη γεύση της.

Διατροφικό σχόλιο: Το πλιγούρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες της οικογένειας Β που ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα λαχανικά παρέχουν άφθονες φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Το τρίδυμο ντομάτα-σταφίδες-κρεμμύδι ολοκληρώνουν την απόλυτη θρεπτικότητα αυτής της σαλάτας με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι το λυκοπένιο, η ρεσβερατρόλη και διάφορα φλαβονοειδή, που αποτελούν ασπίδα προστασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 3.225 in Vitro μέτρηση

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]