Pin It
 

Οι γευστικές προτάσεις απο το www.Life2day.gr  συνεχίζονται με μία πρωτότυπη συνταγή πλούσια σε θρεπτικές ιδιότητες αλλά και σε αντιοξειδωτικές μονάδες ORAC.

 Υλικά για 4 μερίδες

  • 8 μέτριους κολιούς, καθαρισμένους

  • 500γρ. φρέσκα φασολάκια, στρογγυλά

  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο

  • 2 κλαράκια φρέσκο βασιλικό

  • Χυμό από 1/2 λεμόνι

  • 4κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι και πιπέρι

  • Λίγη ξερή ρίγανη


Εκτέλεση:

  1. Αλείφουμε τους κολιούς με ελαιόλαδο και τους πασπαλίζουμε μέσα κι έξω με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τους στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί και τους ψήνουμε για 30-35 λεπτά, στο φούρνο, ή στο grill, ή στα κάρβουνα.

  2. Στο μεταξύ, βράζουμε τα φασολάκια για 10 λεπτά, σε ελαφρά αλατισμένο νερό. Τα ξεβγάζουμε σε κρύο τρεχούμενο νερό, για να παραμείνουν τραγανά και με έντονο χρώμα, και τα στραγγίζουμε καλά. Τα μεταφέρουμε σε μπολ και τα μαρινάρουμε για 15 λεπτά με το λάδι, το χυμό λεμονιού και τα φυλλαράκια των μυρωδικών, ψιλοκομμένα.

  3. Σερβίρουμε τους κολιούς ζεστούς, συνοδεύοντας με τη σαλάτα φασολιών.


 Διατροφικό σχόλιο: Τα ω-3 λιπαρά που περιλαμβάνονται στον κολιό σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που προέρχονται από τα φασολάκια, προστατεύουν αποτελεσματικά από την καρδιαγγειακή νόσο και την αθηροσκλήρωση. Τα φασολάκια επίσης είναι πλούσια σε επιμέρους αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως είναι το β-καροτένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ, ο χαλκός και η λουτείνη, αλλά και σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.


Η συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει ένα σημαντικό ORAC σκορ και ταυτόχρονα συμβάλει στην υγεία του δέρματος, στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, στην αντιμετώπιση του άσθματος και της αρθρίτιδας, προσφέροντας σημαντική προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

 Η αντιοξειδωτική απόδοση της συνταγής σε μονάδες orac, in vitro είναι 3.307

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.
Pin It