Δυσκοιλιότητα

Ευαισθησία στη γλουτένη: τελικά δεν είναι μόνο στο μυαλό

Ευαισθησία στη γλουτένη: τελικά δεν είναι μόνο στο μυαλό

Τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη -στα οποία δηλαδή η πρόσληψη γλουτένης προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της κοιλιοκάκης αλλά χωρίς τη σχετική βλάβη στο εντερικό σύστημα – συχνά ακούνε την παραίνεση: “Ηρέμησε, στο μυαλό σου είναι”… Αλλά τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει αυτή τη διαδεδομένη αντίληψη, αφού κατάφερε να αποκαλύψει τη βιολογική εξήγηση της ευαισθησίας στη γλουτένη

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Gut, διενεργήθηκε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Columbia στη Ν. Υόρκη και υποδεικνύει πως η ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να προκύπτει ως αποτέλεσμα ενός εξασθενημένου εντερικού φράγματος, το οποίο πυροδοτεί μια φλεγμονώδη αυτοάνοση αντίδραση με την κατανάλωση γλουτένης.

Της Αρετής Διαμάντη 

Οι πρωτεϊνες που βρίσκονται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι υποπίπτουν όλες στην κατηγορία της γλουτένης. Βρίσκονται παρούσες σε μια ποικιλία τροφών, κυρίως σε ψωμιά, δημητριακά και ζυμαρικά.

Η κοιλιοκάκη  είναι μια αυτοάνωση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο παχύ έντερο ως αντίδραση στην πρόσληψη γλουτένης, προκαλώντας συμπτώματα φουσκώματος, δυσκοιλιότητας, χρόνιας διάρροιας, στομαχικού πόνου, εμετού και χρόνιας κόπωσης. 

Όταν ένας ασθενής με κοιλιοκάκη καταναλώνει τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, η γλουτένη και η γλιαδίνη συσσωρεύονται στον εντερικό βλεννογόνο. Αυτές οι πρωτεΐνες (και οι μεταβολίτες τους) προκαλούν άμεση βλάβη του βλεννογόνου. Επιπλέον, οι IgA ανοσοσφαιρίνες έναντι της Γλιαδίνης, του Ενδομυίου και της Ιστικής Τρανσγλουταμινάσης (tTG), εμφανίζονται στο βλεννογόνο του εντέρου και στον ορό των ασθενών

Ωστόσο, στην Αμερική τουλάχιστον, όπου πραγματοποιούνται λεπτομερείς μετρήσεις, σχεδόν 18.000.000 άτομα πιστεύεται ότι έχουν παρόμοια συμπτώματα ως αντίδραση στην πρόσληψη γλουτένης αλλά χωρίς να υφίστανται την ανάλογη με την κοιλιοκάκη βλάβη στο έντερο και χωρίς να διαθέτουν αντισώματα για την τρανσγλουταμινάση (tTG). Αυτή η πάθηση είναι γνωστή ως “ευαισθησία στη γλουτένη” και ορίζεται ως “μια κατάσταση με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της κοιλιοκάκης τα οποία όμως εξασθενούν και τελικά εξαφανίζονται όταν αφαιρεθεί η γλουτένη από τη διατροφή.

Το γεγονός ότι οι επιστήμονες μέχρι σήμερα αδυνατούσαν να καταλάβουν τι είναι αυτό που προκαλεί την ευαισθησία στη γλουτένη, έκανε πολλούς να υπονοούν πως αυτή δεν είναι μια πραγματική πάθηση και ότι τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς είναι ψυχολογικά. 

Ωστόσο, η νέα μελέτη, υπό την αιγίδα του Armin Alaedini Ph.D., βοηθού καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia – φαίνεται πως ταυτοποίησε τη βιολογική εξήγηση για την ευαισθησία στη γλουτένη, καταρρίπτοντας την άποψη πως είναι όλα στο μυαλό του ασθενή. 

Στη νέα έρευνα έλαβαν μέρος 80 άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη, 40 άτομα με κοιλιοκάκη και 40 υγιή άτομα. Τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη ανέφεραν όλα πως είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση γλουτένης (συμπεριλαμβανομένων σιταριού, κριθαριού και σίκαλης). Τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν όταν οι τροφές με γλουτένη αποκλείστηκαν από τη διατροφή τους για 6 μήνες – και επέστρεψαν όταν αυτή επανεισήχθη. 

Στα δείγματα αίματος των ατόμων με κοιλιοκάκη οι ερευνητές δεν βρήκαν ενδείξεις αυξημένης αυτοάνοσης δραστηριότητας, παρά τη σοβαρή εντερική βλάβη που είχαν υποστεί.

Αυτό υποδεικνύει πως η εντερική ανοσοποιητική αντίδραση των ανθρώπων με κοιλιοκάκη έχει τη δυνατότητα να αδρανοποιεί τα μικρόβια που κυκλοφορούν μέσω του τραυματισμένου  εντερικού φράγματος, κάτι που σταματά τη φλεγμονώδη αντίδραση όταν αυτή συμβαίνει. Για τα άτομα χωρίς κοιλιοκάκη ωστόσο, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Δηλαδή παρατηρήθηκαν ενδείξεις εντερικής βλάβης μαζί με ενδείξεις οξείας συστημικής ανοσοποιητικής αντίδρασης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το εύρημα υποδεικνύει πως οι ασθενείς με ευαισθησία στη γλουτένη έχουν εξασθενημένο εντερικό φράγμα ως αποτέλεσμα εντερικής κυτταρικής βλάβης, κάτι το οποίο πυροδοτεί τη φλεγμονώδη άνοση δραστηριότητα ως αντίδραση στη γλουτένη. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]