Pin It

Από όλα τα συμπτώματα της νόσου του Crohn, υπάρχει ένα που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του ασθενή με δυσάρεστο τρόπο: η διάρροια. Όταν υπάρχουν ημέρες που θα χρειαστεί να επισκεφτείτε την τουαλέτα μέχρι και 20 φορές, είναι λογικό να επηρεάζεται η καθημερινότητα και η ζωή του ασθενή.


«Η διάρροια στη νόσο του Crohn είναι ένα από τα δυσκολότερα συμπτώματα που είχα ποτέ» λέει η 33χρονη Jaime Weinstein, η οποία πάσχει από τη νόσο του Crohn από την εφηβεία της. «Έχω αναγκαστεί να αλλάξω πολλά πράγματα στη ζωή μου εξαιτίας αυτού» αναφέρει. Η διάρροια μπορεί επίσης να επιφέρει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. «Μπορεί να είναι σοβαρή σε σημείο που οι άνθρωποι να χάσουν βάρος ή να υποσιτίζονται με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο Joseph Cassara, γαστρεντερολόγος στο Kaiser Permanente του Κολοράντο. Πώς αντιμετωπίζεται λοιπόν, αυτό το έκτακτο και ενοχλητικό σύμπτωμα; Καταρχήν πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο. Υπάρχουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν και να περιορίσουν τη διάρροια.


Επίσης, αν και κάθε οργανισμός και κάθε έντερο αντιδρά διαφορετικά στις τροφές, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι γνωστό ότι ωθούν προς τη διάρροια. Σε γενικές γραμμές, αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά μπορεί να σας φανεί χρήσιμο. Μείνετε μακριά από τα λιπαρά και τα τηγανητά και ίσως και από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αν ετοιμάζεστε για ταξίδι να προσέξετε τη διατροφή σας, να πάρετε τα χάπια σας και να ψάξετε να δείτε πού υπάρχουν τουαλέτες κατά τη διαδρομή, αν πρόκειται για ταξίδι με αυτοκίνητο. Σε αεροπλάνο και τρένο ζητήστε μια θέση κοντά στην τουαλέτα. Καλό είναι να έχετε μαζί σας πάντα μια αλλαξιά ρούχα σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και χαρτί υγείας και υγρά μαντιλιάκια καθαρισμού. Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό και να ενυδατώνεστε καθώς μια κρίση διάρροιας μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Τέλος, μην ξεχνάτε πως το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου του Crohn, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο τεύχος του The American Journal of Gastroenterology.


H νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. άγνωστης αιτιολογίας, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου αλλοιώσεις, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του Νεοϋορκέζου γιατρού Burrill Crohn, ο οποίος παρουσίασε το 1932 μαζί με τους συνεργάτες του μια σειρά ασθενών με αυτήν την πάθηση. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα από το στόμα ως τον πρωκτό, προκαλώντας μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων. Προκαλεί κυρίως κοιλιακό άλγος, διάρροια (η οποία μπορεί να είναι αιματηρή στη χειρότερη περίπτωσή του), εμετό ή απώλεια βάρους. Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως εξανθήματα στο δέρμα, αρθρίτιδα, φλεγμονή στον οφθαλμό, κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης. Η νόσος του Crohn προκαλείται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιβαλλοντικών, ανοσολογικών και βακτηριακών παραγόντων σε γενετικά ευαίσθητα άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Pin It