Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Ζωα ραντεβού: Τα πιο περίεργα τελετουργικά ραντεβού σε ζώα

Ζωα ραντεβού: Τα πιο περίεργα τελετουργικά ραντεβού σε ζώα

Ζωα ραντεβού: Όσο περίεργες και επικίνδυνες κι αν είναι ορισμένες συνήθειες στο ζωικό βασίλειο, λειτουργούν μια χαρά για το κοινό που προορίζονται.

Πολλές από τις συμπεριφορές φλερτ που ασκούν τα ζώα μπορεί να φαίνονται περίεργες, αλλά όσο περίεργες και επικίνδυνες κι αν είναι, λειτουργούν μια χαρά για το κοινό που προορίζονται. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα ακραίων τελετουργιών ερωτοτροπίας στο ζωικό βασίλειο.

Πάντα

Τα πάντα είναι πολύ δύσκολο να ζευγαρώσουν σε αιχμαλωσία. Στο πρώτο βίντεο με γιγάντια πάντα να έρχονται οικεία στη φύση, οι κινηματογραφιστές στην Κίνα κατέγραψαν ένα μεγαλύτερο αρσενικό και ένα νεότερο αντίπαλο να φλερτάρουν το ίδιο θηλυκό, το οποίο βρισκόταν ψηλά πάνω από το έδαφος σε ένα δέντρο. Τα αρσενικά είχαν μια τεταμένη αντιπαράθεση μέχρι που το νεότερο πάντα υποχώρησε. Αλλά το θηλυκό δεν ήταν έτοιμο να ζευγαρώσει. όταν κατέβηκε, το θηλυκό πολέμησε το μεγαλύτερο αρσενικό και δραπέτευσε.

Τα δύο αρσενικά την ακολουθούσαν για εβδομάδες, γρυλίζοντας ο ένας στον άλλον ώσπου ένας μνηστήρας έφυγε και το θηλυκό ήταν έτοιμο να ζευγαρώσει με τον μικρότερο. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Science Mindy Weisberger, είναι πιθανό αυτή η παρατεταμένη ανδρική αντιπαλότητα, συμπεριλαμβανομένης της γυναικείας «ομηρίας», να πυροδοτεί τη γυναικεία ωορρηξία. Ίσως λοιπόν αυτός είναι ο λόγος που αυτές οι ασπρόμαυρες αρκούδες είναι τόσο δύσκολο να αναπαραχθούν σε αιχμαλωσία, όπου ο αρσενικός ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος, σύμφωνα με το πρόγραμμα του 2020 “Pandas: Born to be Wild” που έκανε το ντεμπούτο του βίντεο.

Καμηλοπαρδάλεις

Οι αρσενικές καμηλοπαρδάλεις πρέπει να δοκιμάσουν πολλά ούρα πριν μπορέσουν να ζευγαρώσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα αρσενικά μπορούν να καταλάβουν εάν τα θηλυκά είναι γόνιμα είναι να καθορίσουν εάν υπάρχουν συγκεκριμένες φερομόνες στα ούρα τους. Πρώτα, ο αρσενικός σπρώχνει τις θηλυκές και μυρίζει τα γεννητικά του όργανα. Μερικές φορές χρειάζονται μερικά ωθήσεις, αλλά μετά η θηλυκιά θα διευρύνει τη στάση της και θα ουρήσει στο στόμα του αρσενικού.

Στη συνέχεια, ο αρενικός κουλουριάζει το πάνω χείλος του και αναπνέει από τα ρουθούνια του, χρησιμοποιώντας το ευαίσθητο ρινικό όργανό του πάνω από την οροφή του στόματος για να μυρίσει το κατούρημα του πιθανού συντρόφου του. Άλλα επίσης ζώα μυρίζουν κατούρημα όταν ζευγαρώνουν, αλλά συνήθως το θηλυκό κατουρεί στο έδαφος για να μυρίσει το αρσενικό. Στην περίπτωση της καμηλοπάρδαλης, είναι πολύ ψηλές για να το κάνουν έτσι. Κατά μέσο όρο, πρέπει να πλησιάσουν 150 θηλυκά πριν βρουν ένα έτοιμο να ζευγαρώσει, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animals.

Σαλιγκάρια

Τα χερσαία σαλιγκάρια έχουν ένα μικρό εξάρτημα κοντά στο μίσχο. Αυτή η μικροσκοπική δομή προωθείται στο κεφάλι του σαλιγκαριού από τον σύντροφό του, παρέχοντας μια έγχυση ειδικής βλέννας που προετοιμάζει το σαλιγκάρι να λάβει ένα φάκελο γεμάτο σπέρμα. Καθώς τα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα, μπορούν να γονιμοποιήσουν το άλλο και και τα δύο είναι εξοπλισμένα με «βέλη αγάπης» που χρησιμοποιούν για να μαχαιρώσουν τον σύντροφό τους αφού περάσουν λίγο χρόνο κάνοντας κύκλους και αγγίζοντας ο ένας τον άλλον μυϊκά ψευδόποδα. Μερικά είδη σαλιγκαριών εκτοξεύουν μεμονωμένα βελάκια, άλλα πυροβολούν πολλαπλά βελάκια και άλλα χρησιμοποιούν ένα μόνο βέλος για να τρυπήσουν επανειλημμένα τον σύντροφό τους για σχεδόν μία ώρα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2006, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Naturalist.

Αράχνη Μαύρη Χήρα

Τα θηλυκά της μαύρης χήρας είναι περίπου διπλάσια από τα αρσενικά, επομένως οι μικρότεροι μνηστήρες πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν πλησιάζουν τον ιστό μιας θηλυκής, για να αποφύγουν να μπερδευτούν ως θήραμα και να φαγωθούν πριν καν αρχίσει το ζευγάρωμα. Τα αρσενικά παραμένουν ασφαλή ανακοινώνοντας την παρουσία τους στο θηλυκό με έντονο τίναγμα. Μόλις ένα αρσενικό πατήσει στον ιστό ενός θηλυκού, δονεί την κοιλιά του, στέλνοντας σήματα που τρέχουν κατά μήκος των μεταξωτών κλωστών.

Προχωρά, δονείται και σταματά, προχωρά, δονείται και σταματά, ένα μοτίβο σαφώς διαφορετικό από τις πιο σύντομες, πιο ακανόνιστες κινήσεις του παγιδευμένου θηράματος, βρήκαν ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Zoology. Οι συγγραφείς της μελέτης ανακάλυψαν επίσης ότι οι δονήσεις που παράγουν τα αρσενικά είναι σε χαμηλό πλάτος, κάτι που τους διακρίνει περαιτέρω από τις κινήσεις των θηραμάτων, οι οποίες ήταν πιο δυναμικές και κρουστικές.

Θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες

Οι ερμαφρόδιτοι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες διαθέτουν ανδρικά και θηλυκά γεννητικά όργανα και όταν τα ζευγάρια έρχονται μαζί για να ζευγαρώσουν, μαχαιρώνουν μεταξύ τους με ένα βελονοειδές εξάρτημα που ονομάζεται στυλεό πέους, δίνοντας ένα κοκτέιλ υγρού προστάτη. Αυτή η τακτική περιγράφηκε ως «απλά περίεργη» από έναν ερευνητή που συνέγραψε μια μελέτη του 2013 σχετικά με την περίεργη συμπεριφορά, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B. Οι επιστήμονες είναι αβέβαιοι ως προς το γιατί οι γυμνοσάλιαγκες στοχεύουν ακριβώς αυτή την περιοχή του σώματος, αλλά υποψιάζονται ότι η ορμονική ένεση μπορεί να χρησιμεύσει για να αυξήσει την πιθανότητα επιτυχούς γονιμοποίησης.

Ποντίκια

Τα αρσενικά ποντίκια που επιδιώκουν να εντυπωσιάσουν έναν σύντροφο θα πρέπει να αποφεύγουν να τραγουδούν όπως οι συγγενείς του συντρόφου. Τραγουδούν μοναδικά τραγούδια με υψηλούς τόνους, φωνάζοντας στο φάσμα των υπερήχων. Παράγουν αυτούς τους ήχους σφυρίσματος, οι οποίοι διαφέρουν πολύ από την κανονική επικοινωνία, δημιουργώντας έναν τύπο βρόχου ανάδρασης ροής αέρα στην τραχεία και τον λάρυγγα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον μηχανισμό τραβώντας βίντεο υψηλής ταχύτητας από τους λάρυγγες των ποντικιών καθώς φώναζαν, καταγράφοντας 100.000 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, τα θηλυκά ποντίκια είναι επιλεκτικά σχετικά με το ποια τραγούδια τους αρέσουν και προτιμούν μελωδίες που διαφέρουν από αυτές που τραγουδούν οι συγγενείς τους, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2014 στο περιοδικό PLOS One.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα ραντεβού στα τυφλά αποτελούν μια αξέχαστη εμπειρία;

Προσθέστε την περιπέτεια στη σχέση σας

Κάντε την σχέση σας πιο ενδιαφέρουσα

Πώς οι κακές συνήθειες επηρεάζουν την καθημερινότητά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σταματήστε να τρώτε πολύ αν θέλετε μια συγκλονιστική σεξουαλική ζωή

Φαγητό σεξ: Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλική σας ζωή, και αν στοχεύετε σε μια πιο συγκλονιστική σεξουαλική εμπειρία, η μείωση της πρόσληψης τροφής μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας.

Υπέρταση εγκυμοσύνη: Από το 2010 έως το 2021 παρατηρήθηκε 125% αύξηση

Υπέρταση εγκυμοσύνη: Υπήρξε μια αύξηση στις υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης και στους περισσότερους σχετικούς παράγοντες κινδύνου μεταξύ 2010 και 2021 συνολικά σε ολόκληρο τον πληθυσμό εγκύων των ΗΠΑ.

Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ψηφιακοί οίκοι ανοχής

Ψηφιακοί οίκοι ανοχής: Οι εργαζόμενοι του σεξ πρέπει τώρα να ανταγωνιστούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς ο πρώτος οίκος ανοχής της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο πρωτοπορεί στο μέλλον του σεξ.

Close Icon