Σεξουαλική Υγεία

Βαλανίτιδα Άντρας: Περίπλοκη η απάντηση στο ερώτημα αν είναι κολλητική

Βαλανίτιδα Άντρας: Περίπλοκη η απάντηση στο ερώτημα αν είναι κολλητική

Οι άντρες με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν βαλανίτιδα επειδή η γλυκόζη ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων στο δέρμα

Βαλανίτιδα Άντρας: Βαλανίτιδα είναι η φλεγμονή στην κεφαλή του πέους ή/και στο πετσάκι που περιβάλλει την κεφαλή του πέους. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι γιατροί με αυτόν τον ορισμό.

Για παράδειγμα, ορισμένοι θεωρούν ως βαλανίτιδα μόνο τη φλεγμονή της κεφαλής του πέους (βάλανος), ενώ αναφέρουν ως ακροποσθίτιδα τη φλεγμονή στο “πετσάκι”. Όταν, δε, υπάρχει φλεγμονή και στα δύο το ονομάζουν βαλανοποσθίτιδα.

Οι άντρες που έχουν προδιάθεση για την ανάπτυξη βαλανίτιδας είναι εκείνοι που μπορεί να έχουν:

 • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
 • Νεφρίτιδα
 • Κίρρωση
 • Νοσογόνο παχυσαρκία

Οι άντρες που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο περιλαμβάνουν εκείνους που έχουν:

 • Κακή προσωπική υγιεινή
 • Ευαισθησία σε χημικά ερεθιστικά (για παράδειγμα, σαπούνια και λιπαντικά)
 • Αλλεργίες σε φάρμακα

Οι άντρες με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν βαλανίτιδα επειδή η γλυκόζη ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων στο δέρμα και ειδικά σε άντρες με:

 • Μη ελεγχόμενο διαβήτη (υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα ούρα τους)
 • Φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη που προκαλεί την αποβολή περισσότερης ζάχαρης με τα ούρα (πχ dapagliflozin)

Η βαλανίτιδα μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό κλινικό χαρακτηριστικό σε άνδρες με αντιδραστική αρθρίτιδα. Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Urologist Doctor giving consult for prostate problems to patient. Urologic oncologists specialize in treating cancer of the urinary tract and male reproductive organs. Mens health problem concept.

Είναι κολλητική η βαλανίτιδα;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι κάπως περίπλοκη. Δεν είναι ένα απλό “ναι” ή “όχι”.

 • Η βαλανίτιδα που προκαλείται από τα απλά βακτήρια στο δέρμα του πέους ή η βαλανίτιδα που προκαλείται από ένα χημικό ερεθιστικό του δέρματος θεωρείται γενικά μη μεταδοτική.
 • Η βαλανίτιδα που προκαλείται από ορισμένους μύκητες ή/και ορισμένα βακτήρια ή ιούς (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, όπως η γονόρροια) είναι μεταδοτική από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της επαφής στην συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή συνήθως μέσω του σεξ.
 • Παρά το γεγονός ότι, ως νόσος, συνήθως δεν μεταδίδεται μεταξύ αντρών, εντούτοις οι μικροοργανισμοί που προκαλούν τη βαλανίτιδα μπορούν να μεταβιβαστούν και να προκαλέσουν μόλυνση στον νέο “ξενιστή” τους.
 • Δεδομένου ότι ορισμένα από τα βακτήρια, μύκητες ή ιούς που προκαλούν τη βαλανίτιδα είναι μεταδοτικά, η βαλανίτιδα θα μπορούσε να θεωρηθεί «μεταδοτική» υπό ειδικές συνθήκες.

Πώς θα ξέρω αν έχω μολυνθεί;

Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη των συμπτωμάτων μετά την έκθεση (περίοδος επώασης) στο βακτήριο ή ιό που θα προκαλέσει τη βαλανίτιδα διαφέρει ανάλογα με το είδος του ιού, του βακτηρίου ή του μύκητα. Εντούτοις, τα πρώτα σημάδια της βαλανίτιδας είναι:

 • Ερυθρότητα
 • Κνησμός
 • Οίδημα
 • Τρυφερότητα της κεφαλής του πέους και της ακροποσθίας γύρω του

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η έκκριση υγρού από την ουρήθρα και η διόγκωση των λεμφαδένων.

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά, επισκεφθείτε τον γιατρό σας άμεσα για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις, αφού υπάρχουν πιο σοβαρές ασθένειες που “μιμούνται” τη βαλανίτιδα, όπως ο έρπης και η γονόρροια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τα πρώτα σημάδια της βαλανίτιδας στο πέος

Όσα πρέπει να γνωρίζεται για τον σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό HPV

Βαλανοποσθίτιδα: Αιτίες και πρόληψη της φλεγμονής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε τη σεξουαλική σας υγεία μετά από μια σεξουαλική τραυματική εμπειρία

Σεξουαλική παρενόχληση: Η λήψη μέτρων για την προστασία της σεξουαλικής σας υγείας μετά τη σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάκτησης της αποκατάστασης μιας θετικής σχέσης με το σώμα και τη σεξουαλικότητά σας.

Νιώστε σέξι ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Αγκαλιάστε τις αλλαγές στο σώμα σας, επικεντρωθείτε στην αυτοφροντίδα και δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε αυτοπεποίθηση και σέξι.