Σεξουαλική Υγεία

Τρόποι διαχείρισης του στρες για καλή σεξουαλική υγεία

Τρόποι διαχείρισης του στρες για καλή σεξουαλική υγεία

Το στρες είναι διαχειρίσιμος παράγοντας και τα άτομα μπορούν με κάποιες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής να περιφρουρήσουν τόσο τη γενική όσο και τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Οι πιο σημαντικοί τρόποι διαχείρισης του στρες σύμφωνα με τους ειδικούς είναι:

-Η φυσική άσκηση: Μία συστηματική ανασκόπηση του 2018 η οποία περιλάμβανε μελέτες σε ζώα έδειξε ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τα ελλείμματα μνήμης σε ζώα που έχουν υποστεί στρες. Είναι βεβαίως απαραίτητο να επαληθευτούν τα ευρήματα και σε ανθρώπους.

-Ο περιορισμός του αλκοόλ, των ναρκωτικών και της καφεΐνης. Δεν βοηθούν στη μείωση του στρες, αντιθέτως ενδέχεται να το επιδεινώσουν.

-Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφή πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά. Μια κακή διατροφή οδηγεί στην αρρώστια και επιβαρύνει με επιπλέον στρες στον οργανισμό

-Προτεραιότητες: Η οργάνωση του χρόνου, μια λίστα με τα απαραίτητα και η επικέντρωση σε αυτά που επείγουν ή δεν παίρνουν αναβολή, μπορούν να μειώσουν σημαντικά το στρες της καθημερινότητας και να φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα.

-Ελεύθερος χρόνος: Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προγραμματίζεται ώστε το άτομο να έχει το περιθώριο της ανασυγκρότησης και της χαλάρωσης μέσα στην ήμερα του.

-Τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες. Ένα ζεστό μπάνιο, ένα μασάζ, οι ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού, η γιόγκα μπορούν να μειώσουν τον καρδιακό ρυθμό, να βελτιώσουν την αναπνοή και να φέρουν ηρεμία και χαλάρωση.

-Η συζήτηση με αγαπημένα πρόσωπα. Η ανθρωπινή επαφή βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που νιώθουν απομονωμένα. Παράλληλα η συζήτηση με άλλους μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση τρόπων αντιμετώπισης των στρεσογόνων παραγόντων.

-Η αναγνώριση των σημείων και ων συμπτωμάτων. Κάποιες φόρες το στρες και το άγχος κατακλύζουν το άτομο και δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις επιπτώσεις που αυτό έχει στο σώμα του. Είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς επίγνωση του τι του συμβαίνει.

Πολλές φόρες η επίγνωση είναι αυτή που οδηγεί το άτομο στο να ζητήσει βοήθεια. Οι ειδικοί μάλιστα ενθαρρύνουν τα άτομα να διατηρούν δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης, μιλώντας για παράδειγμα στους γείτονες ή σε άλλα άτομα της κοινότητας, ή συμμετέχοντας σε μια ομάδα ή ένα κλαμπ.

Σε κάθε περίπτωση τα άτομα που θεωρούν ότι το στρες επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους είναι σημαντικό να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Ένας επαγγελματίας της ψυχικής υγείας, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μέσα από την εκπαίδευση σε τεχνικές διαχείρισης του στρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H σεξουαλική υγεία στην εμμηνόπαυση σχετίζεται με την ψυχική ανθεκτικότα

Πώς είναι η σχέση με αμφιφυλόφιλο και πού πρέπει να δώσετε μεγαλύτερο βάρος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορώ να είμαι σεξουαλικά ενεργή κατά τη διάρκεια της θεραπείας για καρκίνο;

Σεξ καρκίνος: Η σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμα και η έντονη, δεν θα επιδεινώσει τον καρκίνο ούτε θα τον κάνει να επανεμφανιστεί αν έχετε θεραπευτεί. Αντιθέτως θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη θεραπεία ακόμα και την ανάρρωσή σας.

Σεξ με το πρωινό ξύπνημα-Ποια είναι τα οφέλη

Σεξ πρωί: Σύμφωνα με τη γυναικολόγο και ειδικό σεξουαλικής ευεξίας και οικειότητας Christie Cobb, MD, η «ορμόνη της ευτυχίας» ντοπαμίνη μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πρωινό σεξ. «Με κανονικούς κύκλους ύπνου, η ντοπαμίνη είναι υψηλότερη το πρωί, κάτι που μπορεί να διευκολύνει τη διέγερση», λέει η Δρ Cobb.

Ο ρόλος των παιδιάτρων στον έλεγχο και την προφύλαξη των νέων από τον HIV

ιός HIV νέοι: Σε όλους τους νέους ηλικίας 15 ετών και άνω θα πρέπει να προσφέρεται έλεγχος ρουτίνας τουλάχιστον μία φορά. Όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό θα πρέπει να επανεξετάζονται τουλάχιστον ετησίως.

Μπορεί η πίεση το στομάχι μιας γυναίκας να διεγείρει το G-spot

Σεξ οργασμός: «Η άσκηση πίεσης στο κάτω μέρος του στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε διέγερση του σημείου G» λόγω του στενά συνδεδεμένου «συνδετικού ιστού που διατρέχει την περιοχή της κοιλιάς και της λεκάνης, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου και της κλειτορίδας». «Όταν γίνεται μασάζ σε μια περιοχή [συνδετικού ιστού], μπορεί να διεγείρει άλλους μύες και όργανα που συνδέονται με αυτήν. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο το μασάζ σε αυτήν την περιοχή διεγείρει το σημείο G και την κλειτορίδα έμμεσα».

Γιατί το σεξ θεωρείται taboo ακόμη και σήμερα;

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: "Το σεξ είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν μωρά, αλλά είναι επίσης ο τρόπος που δείχνουν αγάπη και στοργή και βιώνουν ευχαρίστηση".