Σεξουαλική Υγεία

Σύντροφοι αγκαλιά ψυχολογία: Πώς την βιώνουν οι γυναίκες και οι άντρες-Μελέτη

Σύντροφοι αγκαλιά ψυχολογία: Πώς την βιώνουν οι γυναίκες και οι άντρες-Μελέτη

Σύντροφοι αγκαλιά ψυχολογία: «Αν είσαι γυναίκα, το να αγκαλιάζεις τον ρομαντικό σου σύντροφο μπορεί να αποτρέψει την οξεία αντίδραση του σώματός σου στο στρες», βρήκαν Γερμανοί ερευνητές. Αλλά τι δείχνουν τα ευρήματα για τους άνδρες;

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη νέα έρευνα που έδειξε πώς το να αγκαλιάζεις τον αγαπημένο σου Άλλο μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ηρεμήσουν. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους άντρες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου στο περιοδικό PLOS ONE. «Αν είσαι γυναίκα, το να αγκαλιάζεις τον ρομαντικό σου σύντροφο μπορεί να αποτρέψει την οξεία αντίδραση του σώματός σου στο στρες», ανέφεραν οι Γερμανοί ερευνητές σε σχετική ανακοίνωση.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα μασάζ και οι συνδυασμοί αγκαλιών και κρατήματος από το χέρι, καθώς και αγκαλιές και τρυφερές συζητήσεις μπορούν να μειώσουν το άγχος στις γυναίκες. Αλλά έχει γίνει ελάχιστη σχετική έρευνα σε άνδρες και λίγα είναι γνωστά για τις επιδράσεις μιας σύντομης αγκαλιάς στην ανδρική ψυχολογία. Η Gesa Berretz από το Πανεπιστήμιο του Ruhr Bochum και οι συνάδελφοί της ήθελαν να μάθουν περισσότερα. Έτσι, έβαλαν 76 άτομα που ήταν ζευγάρια σε ένα τεστ πρόκλησης στρες στο οποίο τους ζητήθηκε να κρατήσουν το ένα χέρι σε ένα λουτρό με παγωμένο νερό για τρία λεπτά. Τα μισά ζευγάρια αγκαλιάστηκαν πιο πριν και άλλοι όχι.

Τόσο πριν όσο και μετά το πείραμα, οι ερευνητές μέτρησαν διάφορους δείκτες στρες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες στο σάλιο των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν αγκαλιάσει τον σύντροφό τους είχαν χαμηλότερη απόκριση κορτιζόλης στο τεστ άγχους από τις γυναίκες που δεν αγκάλιασαν τον σύντροφό τους. Δεν βρέθηκαν ωστόσο παρόμοιες συσχετίσεις στους άνδρες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αγκαλιά του ρομαντικού συντρόφου δεν είχε καμία επίδραση σε άλλα μέτρα άγχους, όπως η αρτηριακή πίεση και η συναισθηματική κατάσταση.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το να αγκαλιάζει κανείς τον αγαπημένο του Άλλο μπορεί να μειώσει την απόκριση της κορτιζόλης σε γυναίκες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν αγχωτικές καταστάσεις, όπως σχολικές εξετάσεις ή παρουσιάσεις στη δουλειά. Οι ερευνητές είπαν ότι περαιτέρω μελέτη θα μπορούσε να εξετάσει εάν η αγκαλιά πλατωνικών φίλων παρέχει το ίδιο όφελος και εάν η έλλειψη στενής σωματικής επαφής με άλλους λόγω κοινωνικών περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID μπορεί να σχετίζεται με αύξηση του στρες και της κατάθλιψης που καταγράφεται παγκόσμια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 λόγοι που το σεξ κάνει καλό στην υγεία μας

Για αυτούς τους λόγους σε αγαπάει το κατοικίδιό σου

Πώς να λειτουργήσετε όταν αρχίσετε να νιώθετε μοναξιά σε μία σχέση

Η καλοσύνη ως ελιξίριο υγείας και ευτυχίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

2 ανησυχητικά σημάδια στο εσώρουχο που ίσως σηματοδοτούν μια σπάνια μόλυνση

Λεμφοκοκκίωμα: Η λοίμωξη του ορθού μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα και ουλές με αποτέλεσμα τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών του εντέρου. Σπάνια η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος προκαλώντας φλεγμονή των αρθρώσεων ή του ήπατος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τελικά, αξίζει το σεξ με πρώην;

Σεξ: Η ερωτική επαφή με τον πρώην σας, μπορεί να αποτελέσει είτε κάτι θετικό είτε κάτι αρνητικό. Θετικό γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει παροδικά χαρούμενα συναισθήματα, όμως αργότερα μπορεί να νιώθετε διαφορετικά.

Τι συμβαίνει στην πρώτη ερωτική επαφή;

Sex: Ο καθένας βιώνει διαφορετικά τη πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με τον σύντροφό του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά tips για να αποφύγετε τις επώδυνες καταστάσεις.

Αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας μετά τον καρκίνο

Υπογονιμότητα στους άνδρες: Μια τραγική παρενέργεια της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι η υπογονιμότητα των ανδρών. Τώρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια ζωτική οδό για την αποκατάσταση της γονιμότητας μετά την θεραπεία.

Τα παλιομοδίτικα ερωτικά γράμματα μπορεί να είναι η απάντηση, λέει η Iαπωνική πόλη Miyazaki

Μέχρι στιγμής, 32 ζευγάρια έχουν δημιουργήσει συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, με τον ρομαντισμό να ανθίζει για 17 ζευγάρια που έχουν ξεκινήσει σχέση. Ένας συμμετέχων, ένας 25χρονος κάτοικος Μιγιαζάκι, είπε ότι η ιδέα έφερε όμορφες αναμνήσεις.