Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Στοματική υγεία: Τι μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη;

Στοματική υγεία: Τι μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη;

Στοματική υγεία: «Μέσα από τη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι η θεραπεία της ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού», ανέφεραν οι ερευνητές.

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στη Σχολή Οδοντιατρικής του Μπέρμιγχαμ έδειξε ότι η εκπαίδευση στοματικής υγιεινής από νοσοκόμα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή των ούλων σε έγκυες γυναίκες. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Journal of Midwifery & Women’s Health.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 60% έως 75% των εγκύων γυναικών έχουν ουλίτιδα λόγω ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περιοδοντικές παθήσεις μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια φλεγμονώδη και μικροβιακή επιβάρυνση για το σώμα που έχει συσχετιστεί με κακά αποτελέσματα εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού και του χαμηλού βάρους γέννησης.

«Μέσα από τη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι η θεραπεία της ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού», δήλωσε ο Nicolaas Geurs, DDS, κοσμήτορας της Οδοντιατρικής Σχολής UAB. «Το κύριο στοιχείο από αυτή τη μελέτη είναι ότι όσες είναι έγκυες πρέπει να κρατούν την πλάκα μακριά από τα δόντια τους, κάτι που μπορεί εύκολα να γίνει με καλή στοματική υγιεινή ή με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα».

Η μελέτη διεξήχθη σε 750 έγκυες γυναίκες μεταξύ οκτώ και 24 εβδομάδων εγκυμοσύνης με μέτρια έως σοβαρή ουλίτιδα. Οι μαύρες γυναίκες αποτελούσαν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων. Κάθε συμμετέχων έλαβε οδηγίες στοματικής υγιεινής και τα στοιχεία που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός καλού σχήματος στοματικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης μιας οδοντόβουρτσας, οδοντόκρεμας και οδοντικού νήματος. Και οι δύο ομάδες συμμετεχόντων παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της στοματικής υγείας, η οποία φάνηκε από τη μείωση των σημείων αιμορραγίας σε σύγκριση με τα αρχικά επίπεδα.

Εκτός από το σχήμα στοματικής φροντίδας στο σπίτι, ο Geurs και η ομάδα του εστίασαν επίσης σε ένα μοντέλο φροντίδας που συνδυάζει τόσο τη στοματική όσο και την προγεννητική φροντίδα. Διεξήγαγαν τη μελέτη σε μαιευτικές κλινικές που βρίσκονται σε δύο ιατρικά κέντρα. Σε αυτές τις κλινικές, ο Geurs και η ομάδα του εκπαίδευσαν το προσωπικό υπό την ηγεσία του νοσηλευτή στην παροχή οδηγιών στοματικής υγιεινής στους ασθενείς. Διαπίστωσαν ότι η ενοποίηση της στοματικής υγείας και της ιατρικής έπαιξε επίσης ρόλο στη βελτίωση της στοματικής υγείας των εγκύων γυναικών.

«Η στοματική υγεία είναι κρίσιμη για τη συνολική υγεία», είπε ο Geurs. «Δουλεύοντας με το νοσηλευτικό προσωπικό και εκπαιδεύοντάς τους για το πώς να παρέχουν οδηγίες στοματικής υγιεινής όταν ένας ασθενής έρχεται για προγεννητική φροντίδα, διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τη συνολική υγεία του ασθενούς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο υγιεινό είναι να παίρνετε συμπληρώματα Ω3 στην εγκυμοσύνη;

Τι είναι η χημική εγκυμοσύνη και για ποιο λόγο συμβαίνει;

Τι είναι η υπέρταση κύησης και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Πλακούντας: Ποια είναι η πηγή των επιπλοκών της εγκυμοσύνης από λοιμώξεις;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αποχή από το σεξ προκαλεί υπογονιμότητα;

Γονιμότητα :Η αποχή από τη σεξουαλική επαφή δεν προκαλεί από μόνη της υπογονιμότητα. Εναλλακτικά, μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς την ποιότητα του σπέρματος ανάλογα με τη διάρκεια της αποχής και την προϋπάρχουσα γονιμότητα του άνδρα.

Λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν την πρώτη κίνηση για σεξ

Σεξ γυναίκες: Υπάρχουν πολλοί απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να μην ξεκινήσουν το σεξ, πολλοί από τους οποίους υπερβαίνουν τους συνήθως συζητούμενους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Πιο κοστοβόρα η εγκυμοσύνη όταν εκτείνεται σε 2 ημερολογιακά έτη

Εγκυμοσύνη: Τα ελεύθερα όρια δαπανών των σχεδίων υγείας τους και η εκπίπτουσα επαναφορά αλλάζου την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας τις μητέρες να πληρώσουν τουλάχιστον δύο φορές το ποσό που εκπίπτει.

Close Icon