Σεξουαλική Υγεία

ΣΜΝ σεξ: Μάθετε αν μπορείτε να κολλήσετε ΣΜΝ από κάποιον που κάνει για πρώτη φορά σεξ

ΣΜΝ σεξ: Μάθετε αν μπορείτε να κολλήσετε ΣΜΝ από κάποιον που κάνει για πρώτη φορά σεξ

ΣΜΝ σεξ: Η διαδρομή μετάδοσης λειτουργεί αμφίδρομα. Κάποιος με μολυσμένο πρωκτό ή γεννητικά όργανα μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση στο στόμα ή στο λαιμό του συντρόφου κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ.

Υπάρχει μια σύντομη απάντηση στην ερώτηση σχετικά με το εάν η σεξουαλική επαφή με μια παρθένα είναι πάντα «ασφαλής»: Δεν είναι. Οι μεγαλύτερες απαντήσεις που εξηγούν περιστρέφονται γύρω από το πώς ο ορισμός της «παρθένας» μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτές οι απαντήσεις καθιστούν επίσης σαφές ότι η σεξουαλική δραστηριότητα εκφράζεται επίσης με πολλούς τρόπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθείτε να διατρέχετε τον κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ).

Συχνά, ο όρος «παρθένος» περιγράφει όποιον δεν είχε σεξουαλική επαφή. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι παρθένοι εάν η σεξουαλική τους δραστηριότητα δεν περιλαμβάνει αυτό που ονομάζεται διείσδυση. Αυτός ο ορισμός λαμβάνει υπόψη μόνο το σεξ με το πέος τοποθετημένο στον κόλπο ή τον πρωκτό. Ωστόσο, το στοματικό σεξ ή η επαφή δέρμα με δέρμα των γεννητικών οργάνων, μπορεί να είναι ήδη μέρος της σεξουαλικής τους εμπειρίας. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι παρθενία σημαίνει ότι δεν είχατε ποτέ σεξουαλική επαφή. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και για εσάς, αλλά δεν είναι καθόλου αυτό που σημαίνει η ιδέα όλων για την παρθενία. Ο ορισμός της παρθένας μπορεί να αλλάξει με βάση την κοινωνική ή πολιτιστική ομάδα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν οι υποθέσεις είναι ετεροτυπικές, οι οποίες θεωρούν την ετεροφυλοφιλία ως φυσιολογική και αποτυγχάνουν να εξετάσουν τις συναντήσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ή άλλες συναντήσεις σε όλο το φάσμα των εμπειριών.

Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική δραστηριότητα ποικίλλει ως προς την αλληλεπίδραση και την πιθανή έκθεση σε ΣΜΝ. Μέρη και αντικείμενα του σώματος κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε σεξουαλικής επαφής μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πέος
 • Κόλπος
 • Στόμα
 • Πρωκτός
 • Δάχτυλα
 • Σεξουαλικά παιχνίδια

Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με το αν είναι γυναίκα-άρρεν, άνδρας-άρρεν ή γυναίκα-γυναίκα. Οποιαδήποτε και όλες αυτές οι συναντήσεις περιλαμβάνουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε ΣΜΝ. Αυτό που σημαίνει όλο αυτό είναι ότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ταξινομούν τι σημαίνει να είσαι παρθένα. Το να σας πει απλώς ένας σύντροφος ότι είναι ένας, δεν σας λέει λίγα για το πραγματικό προφίλ κινδύνου του. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μεταδίδονται από άτομο σε άτομο με διάφορους τρόπους. Πολλά είναι αρκετά κοινά. 

Μετάδοση μέσω αίματος ή γέννησης

Μερικοί άνθρωποι εκτίθενται σε ΣΜΝ της μητέρας τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. 3 Είναι επίσης δυνατό να μολυνθείτε από ασθένειες, όπως ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) , μέσω μη σεξουαλικών συμπεριφορών κινδύνου. Για παράδειγμα, η χρήση ενέσιμων ναρκωτικών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις περισσότερες αιματογενείς ασθένειες. 

Επαφή δέρματος με δέρμα των γεννητικών οργάνων

Οι οικείες δραστηριότητες περιλαμβάνουν συχνά την επαφή δέρμα με δέρμα των γεννητικών οργάνων. Αυτή η επαφή μπορεί να μεταδώσει έρπητα των γεννητικών οργάνων, σύφιλη και τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Οι μικροοργανισμοί που προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις μπορεί να υπάρχουν σε πληγές ή κονδυλώματα στο δέρμα, ακόμα κι αν ένα άτομο δεν έχει συμπτώματα. Μπορούν επίσης να βρεθούν σε υγρά που προέρχονται από το πέος ή τον κόλπο. 

Στοματική μετάδοση

Ο έρπης του στόματος μολύνει πολλούς ανθρώπους μέσω περιστασιακής επαφής. Μπορεί να βρίσκεται στο σάλιο στο στόμα σας αφού φιλήσετε ένα μέλος της οικογένειας ή μοιράζεστε σκεύη φαγητού και ποτού. 6 Αυτή η μόλυνση μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί στα γεννητικά όργανα μέσω του στοματικού σεξ. Εάν ένα άτομο που έχει έρπητα του στόματος σας κάνει στοματικό σεξ, μπορεί να το μεταδώσει παρόλο που δεν έχει συμπτώματα. Έτσι μπορεί να έχετε λοίμωξη από έρπητα των γεννητικών οργάνων, παρόλο που δεν είχατε ποτέ διεισδυτικό σεξ και, με αυτό το πρότυπο, παραμένετε παρθένα. Άλλα ΣΜΝ που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του στοματικού σεξ όταν δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό περιλαμβάνουν: 

 • Χλαμύδια
 • Βλεννόρροια
 • Σύφιλη 

Η διαδρομή μετάδοσης λειτουργεί αμφίδρομα. Κάποιος με μολυσμένο πρωκτό ή γεννητικά όργανα μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση στο στόμα ή στο λαιμό του συντρόφου κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ίδια λοίμωξη μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί ξανά ή ακόμη και να μεταδοθεί πίσω στα γεννητικά όργανα του ίδιου ατόμου. 

Πρωκτική μετάδοση

Τα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν μέσω του σεξ χωρίς χρήση προφυλακτικού. Οι ιοί, τα βακτήρια και τα παράσιτα που προκαλούν ΣΜΝ μπορούν να μολύνουν τους ιστούς του πρωκτού και του ορθού, όπως ακριβώς κάνουν και μέσω του κολπικού σεξ. Τα ΣΜΝ που μεταδίδονται μέσω του αίματος, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα, αποτελούν επίσης κίνδυνο όταν το σεξ είναι χωρίς φυσική προστασία. 

Κοινόχρηστη μετάδοση αντικειμένου ή δακτύλου

Το δάχτυλο ή η επαφή μεταξύ του χεριού και του πρωκτού ή των γεννητικών οργάνων, μπορεί να μεταδώσει τον HPV. Στην πραγματικότητα, ένας αριθμός ΣΜΝ μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την κοινή χρήση ενός σεξουαλικού παιχνιδιού ή αντικειμένου χωρίς να το καθαρίσετε καλά μεταξύ των χρήσεων και των συντρόφων. Τα ΣΜΝ που μπορούν να μεταδοθούν με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνουν: 

 • HIV
 • Χλαμύδια
 • Ερπης
 • Σύφιλη
 • Τριχομονάδα
 • Ηπατίτιδα Β
 • Ηπατίτιδα Γ
 • Βακτηριακή κολπίτιδα (BV)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο ΣΜΝ είναι αυτό που προκαλεί κνησμό;

Ποια είναι τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε κατά τη διάρκεια του σεξ;

Υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν και πάλι για ανησυχητικές σημάνσεις στη νεογνική σύφιλη

Πώς μεταδίδονται τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υπεριώδης ακτινοβολία ενισχύει τη γονιμότητα σε γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου θα πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτή η έκθεση όντως βοηθά στη γονιμότητα και πόση έκθεση χρειάζεται.

Ποιες στάσεις του σεξ έχουν δανειστεί τα ονόματά τους από ζώα;

Σεξ στάσεις: Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις σχετικά με «στάσεις σεξ που ονομάζονται από ονόματα ζώων» έχουν συχνά τις ρίζες τους στην ανθρώπινη δημιουργικότητα και φαντασία αντί να αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που παρατηρούνται στο ζωικό βασίλειο.