Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλικός προσανατολισμός: Ποια είναι η ταυτότητα του φύλου μας και ποια η έκφρασή του;

Σεξουαλικός προσανατολισμός: Ποια είναι η ταυτότητα του φύλου μας και ποια η έκφρασή του;

Σεξουαλικός προσανατολισμός: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρεκκλίνουν όταν σκέφτονται την εξέλιξη της προσωπικότητάς τους, αλλά για κάποιο λόγο, όταν πρόκειται για τη σεξουαλικότητά μας, η ιδέα της ρευστότητας μπορεί να είναι μια δύσκολη έννοια στην κατανόηση.

Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε τον εαυτό σας πριν από 10 χρόνια. Τι σε ενδιέφερε; Ποιες ήταν μερικές από τις προτιμήσεις σας; Τι είδους σχέσεις είχατε; Τώρα ανοίξτε τα μάτια σας και σκεφτείτε τη ζωή σας σήμερα. Πώς είστε ίδιοι ή διαφορετικοί; Έχει ακολουθήσει η ζωή σας τον δρόμο που νομίζατε; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρεκκλίνουν όταν σκέφτονται την εξέλιξη της προσωπικότητάς τους, αλλά για κάποιο λόγο, όταν πρόκειται για τη σεξουαλικότητά μας, η ιδέα της ρευστότητας μπορεί να είναι μια δύσκολη έννοια στην κατανόηση. Η σεξουαλική ρευστότητα είναι ένας γενικός όρος. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλές διαστάσεις της σεξουαλικής ταυτότητας. 

Το βιολογικό φύλο με τα γεννητικά σας όργανα κατά τη γέννηση και στο αν γεννηθήκατε με χρωμοσωμικό μακιγιάζ XX (θηλυκό) ή XY (αρσενικό). Υπάρχουν, φυσικά, σπάνιες παραλλαγές στο δυαδικό βιολογικό φύλο.

Η ταυτότητα φύλου αναφέρεται στην εσωτερική σας εμπειρία να είστε αρσενικό, θηλυκό, και τα δύο ή κανένα από τα δύο. Όταν οι άνθρωποι ζητούν τις αντωνυμίες σας, ρωτούν για την ταυτότητα φύλου σας. Οι κοινές ταυτότητες φύλου είναι αρσενικό, θηλυκό, διεμφυλικόμη δυαδικό γένος και έμφυλο άτομο. Όταν η ταυτότητα φύλου σας και το βιολογικό σας φύλο ταιριάζουν, είστε cisgender (cis).

Η έκφραση φύλου αναφέρεται στην εξωτερική σας εμφάνιση ως αρσενική ή θηλυκή. Έτσι σε βλέπουν οι άνθρωποι με την πρώτη ματιά με βάση το ντύσιμο, τη συμπεριφορά και τη φωνή σου. Οι άνθρωποι μπορεί να εκφράζονται ως αρσενικά, θηλυκά, ανδρόγυνα ή οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσο.

Ο ρομαντικός προσανατολισμός αναφέρεται στο συναισθηματικό και ρομαντικό ενδιαφέρον σας για τους άλλους. Αυτό είναι ανεξάρτητο από την ταυτότητα φύλου σας και μπορεί να διαφέρει από τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό.

Ο σεξουαλικός/ερωτικός προσανατολισμός αναφέρεται στους τύπους ανθρώπων με τους οποίους έλκεστε σωματικά και σας αρέσει να κάνετε σεξ. Οι σεξουαλικοί προσανατολισμοί περιλαμβάνουν ομοφυλόφιλους, άτομα που έλκονται σεξουαλικά από άτομα του ίδιου φύλου. ετεροφυλόφιλοι, άτομα που έλκονται σεξουαλικά από άτομα του αντίθετου φύλου. αμφιφυλόφιλοι, άτομα που έλκονται σεξουαλικά από άνδρες και γυναίκες. Πανσεξουαλικοί, άνθρωποι που έλκονται σεξουαλικά από όλα τα φύλα. και ασεξουαλικά, άτομα που δεν έλκονται σεξουαλικά από κανέναν ή δεν έχουν σεξουαλικό προσανατολισμό.

Για να μην γίνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα, η σεξουαλική σας ταυτότητα μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Με άλλα λόγια, αυτές οι κατηγορίες μπορεί να είναι ρευστές. Δεν σε κάνει γκέι ή αμφιφυλόφιλο εκείνο η μία βραδιά με έναν σύντροφο του ίδιου φύλου παλιά στο πανεπιστήμιο. Πιθανότατα, ήταν μια στιγμή σεξουαλικής ρευστότητας.

Εάν πιστεύετε ότι η σεξουαλική ρευστότητα είναι μια νέα τάση, ξανασκεφτείτε το. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα ρευστότητας ως προς το φύλο, τον προσανατολισμό και πολλά άλλα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι άλλαζαν μερικές φορές το φύλο τους για να διευκολύνουν το πέρασμα στη μετά θάνατον ζωή. Περπατήστε στους δρόμους της Πομπηίας και θα δείτε πολλές απεικονίσεις μη “ετεροκανονικών” σεξουαλικών πράξεων που διατηρούνται σε σκαλίσματα πάνω σε πέτρα. Οι ιθαγενείς της Αμερικής είναι γνωστοί για την αποδοχή του γεγονότος ότι πολλοί άνθρωποι είχαν «δύο πνεύματα» μέσα τους, μια έννοια που τώρα καταλαβαίνουμε ως μη δυαδική ως προς το φύλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Sapiosexual: Τι σημαίνει ο όρος νοοσεξουαλικός ή ευφυϊολάγνος;

Οι ομοφυλόφιλες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χειρότερη υγεία της καρδιάς από ό,τι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες

Πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε μικρή ηλικία;

Γιατί είναι σημαντική η σεξουαλική εκπαίδευση;

Η σεξουαλική εκπαίδευση μειώνει την ομοφοβία και την τρανσφοβία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική για την υποστήριξη της χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την προσπάθεια δημιουργίας ζωής, ώστε να καταστεί αυτή η κατάσταση πολιτικά βιώσιμη.

Το κρέας δεν είναι για τους άνδρες όταν πρόκειται για τη στυτική λειτουργία

Loeb: Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά, ακόμη κι αν έχετε ήδη διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις. Στο δικό μου ιατρείο, έχω δει αλλαγές σε ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ένα από τα σενάρια που υπέβαλα για τους πίνακες lifestyle ιατρικής ήταν ένας ασθενής που υιοθέτησε μια πλήρη διατροφή, φυτική διατροφή και δεν χρησιμοποιεί πλέον Viagra. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να γίνει με την εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής.